از زگیل چه می‌دانید و راه‌های درمانی آن چیست؟

زگیل در هر نقطه از بدن می‌تواند ایجاد شود، اما معمولا در پا، زانو و دست‌ها ایجاد می‌شود. به زگیلی که به صورت تکی بر روی پای شما ایجاد شده زگیل پا (Verruca) می‌گویند.

علت ایجاد زگیل

زگیل توسط ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد می‌شود. بیش از 150 گونه از این ویروس موجود است، اما تنها چند نوع از آن‌ها عامل ایجاد زگیل هستند. درواقع این ویروس‌ها با آلوده کردن سلول‌های پوست باعث ضخیم و سخت شدن بخشی از پوست می‌شوند.

زگیل می‌تواند از طریق تماس مستقیم با پوست آلوده، از شخصی به شخص دیگر انتقال یابد. هم‌چنین انتقال ویروس از طریق تماس با سطح آلوده نیز امکان‌پذیر است. گرچه اینطور عنوان می‌شود که ویروس زگیل مسری است، اما در عمل احتمال انتقال آن نسبتا کم است. معمولا ویروس عامل زگیل زمانی می‌تواند شما را آلوده کند که محل تماس دارای جراحت باز یا خیس باشد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت این ویروس می‌تواند از طریق شنا کردن در آب استخر آلوده به این ویروس انتقال یابد.

هم‌چنین باید توجه داشت که در صورت خاراندن زخم ممکن است ویروس به سایر قسمت‌های پوست نیز سرایت کند. همینطور قابل ذکر است، افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند در معرض ابتلا به این عفونت پوستی قرار دارند.

انواع زگیل دست و زگیل پا

به طور کلی، ویروس پاپیلومای انسانی می‌تواند چهار نوع زگیل ایجاد کند. این زگیل‌ها ممکن است در ظاهر متفاوت به نظر برسند، اما همه آن‌ها دقیقا به یک شکل ایجاد می‌شوند.

1- زگیل‌های معمول

این نوع زگیل‌ها معمولا گرد، ثابت و دارای سطح سختی هستند. در واقع ظاهری شبیه به گل کلم دارند. این نوع زگیل‌ها معمولا به رنگ پوست هستند، اما گاهی اوقات دارای نقاطی سیاه بر سطح خود هستند. این نوع زگیل معمولا بر روی پوست دست یا قسمت زانو  شکل می‌گیرد. اندازه این نوع از زگیل‌ها معمولا حدود چند میلی‌متر می‌باشند، اما اندازه آن‌ها گاهی تا 1 سانتی‌متر نیز می‌رسد.

2- وروکا (زگیل پا)

وروکا نوعی زگیل است که بر روی پا ظاهر می‌شود. این نوع زگیل‌ها ممکن است دارای نقاطی تیره در بخش مرکزی خود باشند و زمانی که به پای شما فشار وارد شود دردناک شوند. به دلیل فشاری که ممکن است بر روی این نوع زگیل‌ها در پا وجود داشته باشد این نوع زگیل‌ها معمولا مسطح هستند. گاهی ممکن است چند عدد زگیل با هم و در کنار هم روی پای شما ایجاد شوند که در این صورت به آن‌ها زگیل‌های موزاییکی گفته می‌شود.

3- زگیل‌های مسطح

زگیل‌های مسطح معمولا گرد، صاف و به رنگ زرد هستند. آن‌ها می‌توانند کاملا صاف باشند یا به مقدار کمی برجسته باشند. آن‌ها می‌توانند به صورت تکی یا چندتایی ایجاد شوند. این نوع از زگیل‌ها معمولا در قسمت صورت، گردن و پشت دست‌ها یا پاها ایجاد می‌شوند.

4- زگیل تناسلی

زگیل تناسلی می‌تواند توسط گونه‌های مختلفی از ویروس HPV ایجاد شود و از این نظر با سایر زگیل‌ها تفاوت داشته باشد. زگیل تناسلی می‌تواند از طریق رابطه جنسی به شریک جنسی منتقل شود و در آمریکا آن را به عنوان یک عفونت پینگ پنگ (عفونت‌های قابل انتقال از طریق رابطه جنسی) می‌شناسند. اگر شما دارای زگیل تناسلی هستید به منظور عدم انتقال آن به شریک جنسی خود باید با پزشک خود مشورت کنید و توصیه‌های لازم را دریافت کنید.

روش درمان زگیل تناسلی نیز با سایر انواع زگیل متفاوت است. بنابراین نمی‌توانید از داروهای معمول که می‌توانید بدون نسخه برای درمان زگیل‌ها از داروخانه خریداری کنید جهت درمان زگیل تناسلی استفاده کنید.

علائم زگیل چیست

بسیاری از افرادی که مبتلا به عارضه پوستی زگیل هستند درمورد شکل ظاهری آن احساس نگرانی می‌کنند، بخصوص اگر زگیل در ناحیه دست یا صورت ایجاد شده باشد. اما زگیل‌ها، جدا از شکل ظاهری، هیچ علامت یا مشخصه دیگری ندارند. تنها ممکن است اگر کنار ناخن یا در قسمت پا، در محلی که به آن‌ها فشار وارد می‌شود، قرار بگیرند مقداری درد داشته باشند. گاهی اوقات ممکن است زگیل‌ها دچار آسیب در بخش سطحی خود شوند و خون‌ریزی کنند.

زگیل‌ها معمولا خود به خود از بین می‌روند و نیازی به درمان ندارند. اما چنانچه مشاهده کردید زگیل شما در حال بدتر شدن است یا درد زیادی به همراه دارد می‌توانید با فروشندگان داروخانه یا متخصص پوست یا میکروبیولوژیست مشورت کنید.

روش‌های درمانی زگیل

به طور کلی زگیل‌ها خطری جدی به دنبال ندارند و مانند بسیاری از بیماری‌های ویروسی دیگر، با گذراندن سیکل خود، بدون نیاز به درمان پس از مدتی خود به خود از بین می‌روند. در کودکان زگیل ایجاد شده معمولا پس از یک سال از بین می‌رود. در افراد بزرگسال این دوره ممکن است کمی بیشتر طول بکشد، گاهی حتی ممکن است تا 10 سال به طول بیانجامد.

اغلب، عدم درمان زگیل و رها کردن آن به حال خود بهترین گزینه است، بخصوص برای کودکان. زیرا گرچه اقدام به درمان ممکن است زمان بهبود آن را کوتاه‌تر کند، می‌تواند اثرات جانبی نیز به همراه داشته باشد. چنانچه زگیل شما دردناک باشد یا با ظاهر آن مشکل داشته باشید ممکن است بخواهید اقدام به درمان آن کنید.

درمان‌های متعددی برای زگیل عنوان می‌شود، اما هیچ یک از آن‌ها نمی‌تواند به صورت کامل موثر باشد و پزشکان هنوز به توافقی بر سر "بهترین روش درمان زگیل" نرسیده‌اند. و البته این موضوع را هم باید در نظر داشت که برگشت مجدد زگیل پس از مدتی آن‌چنان پدیده غیر معمولی نیست. به طور کلی گفته می‌شود بهترین روش درمان زگیل استفاده از سالیسیلیک اسید و کریوتراپی (یخ زدن) است.

1- داروهای مورد استفاده برای درمان زگیل

کرم‌ها، ژل‌ها، و گچ‌های طبی زیادی برای درمان زگیل در داروخانه‌ها موجود می‌باشد. بسیاری از این محصولات حاوی ماده‌ای به نام سالیسیلیک اسید هستند. این ماده باعث می‌شود سطح سخت زگیل نرم‌تر شود. به دلیل ایجاد احتمال حساسیت به این ماده شیمیایی بهتر است از آن بر روی پوست صورت یا بخش وسیعی از پوست خود استفاده نکنید.

توجه داشته باشید که چنانچه شما مبتلا به دیابت هستید، پیش از استفاده از این محصولات، با پزشک خود مشورت کنید. سعی کنید دستورالعمل مربوط به محصول خریداری شده را با دقت بخوانید و آن را به صورت دقیق اجرا کنید. پیش از استفاده از محصول، مقداری از آن را بر پوست اطراف زخم امتحان کنید تا مطمئن شوید نسبت به آن حساسیت ندارید. به منظور حفاظت از بافت اطراف زخم می‌توانید آن قسمت‌ها را با پارافین بپوشانید. توجه کنید که از این محصولات در بخشی از پوست که دارای جراحت باز است استفاده نکنید.

پیش از استفاده از محصول خریداری شده، پا یا دست خود (محلی که زگیل در آن ایجاد شده) را برای چند دقیقه در آب ولرم قرار دهید و با تکه‌ای ابر، پارچه نرم یا سنگ پا به آرامی محل زگیل را شستشو دهید تا پوست اضافی آن برداشته شود. پس از استفاده از کرم، ژل یا گچ مربوطه بهتر است آن را با چسب بپوشانید تا گرد و خاک یا هر گونه آلودگی دیگر وارد آن نشود. در مورد طول دوره درمان، گفته می‌شود که گاهی ممکن است نیاز باشد درمان مربوطه را هر روز به مدت 3 ماه انجام دهید تا نتیجه دلخواه حاصل شود.

2- کریوتراپی (یخ زدن)

کریوتراپی روشی است که در آن قست زخم را با نیتروژن مایع می‌پوشانند، در واقع نیتروژن مایع باعث یخ زدن زگیل می‌شود. این روش می‌تواند توسط متخصص این کار صورت بگیرد.

3- انجام عمل جراحی

گاهی ممکن است پزشک به شما پیشنهاد دهد زگیل خود را با عمل جراحی بردارید. باید توجه داشته باشید که کلیه عمل‌های جراحی اثر زخم از خود به جا می‌گذارند. در این روش پزشک ممکن است از یک دستگاه مخصوص برای تراشیدن زگیل استفاده کند یا اقدام به لیزر درمانی کند. در لیزر درمانی، پزشک زگیل و رگ‌های خونی که آن را تغذیه می‌کنند را از بین می‌برد.

در عارضه پوستی زگیل، از هر ده مورد از بین رفته، سه مورد احتمال برگشت دارند.

چگونه از ابتلا به زگیل جلوگیری کنیم؟

انتقال ویروس پاپیلومای انسانی معمولا از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده یا سطح آلوده رخ می‌دهد. عمل به توصیه‌های زیر می‌تواند از پوست شما در برابر آلوده شدن به این ویروس جلوگیری کند:

  1. از لمس زگیل افراد دیگر خودداری کنید.
  2. از حوله، کفش و جوراب دیگران استفاده نکنید.
  3. در استخرها از دمپایی شخصی استفاده کنید.
  4. چنانچه دارای زگیل بر سطح پوست خود هستید پیش از ورود به استخر آن را با گچ ضد آب بپوشانید.
  5. از خاراندن محل زخم (زگیل) خودداری کنید، زیرا این کار باعث انتشار ویروس پاپیلوما می‌شود.
  6. چنانچه در قسمت زخم از سوهان ناخن یا سنگ پا استفاده می‌کنید (به منظور برداشتن پوست اضافی پیش از استفاده از کرم و ژل) از این وسایل برای قسمت‌های دیگر بدن خود استفاده نکنید.

به یاد داشته باشید:

داشتن زگیل در هر قسمت بدن نباید مانع از فعالیت‌های روزانه شما مانند کار کردن و ورزش کردن شود، تنها کافی ست با عمل به توصیه‌های بالا احتمال انتشار ویروس خود را کاهش دهید.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.bupa.co.uk/health-information/healthy-skin/warts-and-verrucas

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
سارا خانی

سارا خانی

کارشناس میکروبیولوژی

Microbiology expert