بیماری کرون چیست و چه علائمی دارد؟

بیماری کرون چیست؟

بیماری کرون عبارت است از وجود التهاب در بخش روده (IBD). این بیماری باعث ایجاد التهاب در دستگاه گوارش شما می‌شود که می‌تواند باعث ایجاد درد در ناحیه شکم، اسهال شدید، احساس خستگی، کاهش وزن و سوءتغذیه شود. التهاب ناشی از بیماری کرون می‌تواند در هر قسمت از دستگاه گوارش افراد ایجاد شود. التهابی که از طریق این بیماری ایجاد می‌شود اغلب می‌تواند به بخش‌های عمیق‌تر دستگاه گوارش نیز نفوذ کند.

بیماری کرون

بیماری کرون می‌تواند تنها دردناک و تضعیف کننده باشد، اما گاهی هم می‌تواند به عنوان یک بیماری جدی تلقی شود و حتی باعث مرگ افراد شود. درحالیکه گفته می‌شود هیچ درمان قطعی برای بیماری کرون وجود ندارد، راهکارهایی وجود دارند که می‌توانند به میزان زیادی موجب کاهش علائم این بیماری شوند و در طولانی مدت موجب بهبود آن شوند. افراد بسیاری هستند که به این بیماری مبتلا می‌باشند، اما به دلیل اقدامات درمانی که انجام می‌دهند به صورت عادی مشغول به ادامه زندگی و انجام فعالیت‌های روزمره خود هستند.

علائم بیماری کرون

در برخی از افراد مبتلا به بیماری کرون، تنها بخش انتهایی روده کوچک (ایلئوم) تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در سایر افراد، این بیماری بخش کلون (بخشی از روده بزرگ) را درگیر می‌کند. درواقع، بخش‌هایی که بیشترین احتمال برای ایجاد بیماری کرون در آن‌ها وجود دارد همین دو بخش (ایلئوم و کلون) می‌باشد. علائم بیماری کرون می‌توانند خفیف یا شدید باشند. علائم این بیماری معمولا آهسته آهسته بروز می‌کنند، اما گاهی هم به صورت ناگهانی خود را نشان می‌دهد. این بیماری حتی گاهی می‌تواند بدون بروز هیچ گونه علائمی ایجاد شود.

بیماری کرون

به طور کلی، زمانی که بیماری کرون در بخش دستگاه گوارش ایجاد می‌شود علائم زیر می‌توانند بروز کنند:

  1. اسهال
  2. تب
  3. خستگی
  4. درد در ناحیه شکم و کرامپ شکمی
  5. مشاهده خون در مدفوع
  6. ایجاد زخم در ناحیه دهان
  7. کاهش اشتها و از دست دادن وزن
  8. احساس درد در ناحیه مقعد به دلیل وجود التهاب

افرادی که در آن‌ها بیماری کرون شدت پیدا کرده ممکن است علائم زیر را نیز نشان دهند:

  • التهاب در پوست، چشم، و مفاصل
  • التهاب در کبد یا مجرای صفرا
  • عقب افتادگی جسمی یا بلوغ جنسی دیررس در کودکان

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

چنانچه در وضعیت کلی دستگاه گوارش خود متوجه تغییراتی شدید که به مدتی طولانی ادامه یافتند و علائم زیر را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید.

  1. درد در ناحیه شکم
  2. وجود خون در مدفوع
  3. اسهال مداوم، در صورتیکه مصرف داروهای معمول جوابگو نباشند.
  4. داشتن تب به مدت 2 روز یا بیشتر
  5. کاهش وزن بی‌دلیل

علل ایجاد بیماری کرون

علت اصلی ایجاد بیماری کرون هنوز مشخص نیست. پیش از این گفته می‌شد رژیم غذایی و استرس از عوامل تاثیرگذار در ایجاد این بیماری هستند، اما امروزه پزشکان عقیده دارند گرچه این عوامل می‌توانند تشدید کننده بیماری کرون باشند اما عامل ایجاد آن نمی‌باشند. به نظر می‌رسد عواملی همچون وراثت و ضعف سیستم ایمنی نقش مهمی در ایجاد بیماری کرون ایجاد می‌کنند.

ضعف سیستم ایمنی

این احتمال وجود دارد که یک ویروس یا باکتری مولد بیماری کرون باشد. زمانی که سیستم ایمنی شما تلاش می‌کند تا با عوامل میکروبی مهاجم مقابله کند، یک پاسخ ایمنی غیرعادی می‌تواند موجب حمله سیستم ایمنی به سلول‌های ذاتی دستگاه گوارش شود.

وراثت

ایجاد بیماری کرون بیشتر در افرادی رایج است که عضوی از خانواده آن‌ها نیز به این بیماری دچار بوده است، بنابراین ژنتیک عاملی است که می‌تواند باعث افزایش احتمال ایجاد بیماری کرون شود. اما افراد زیادی هم وجود دارند که به این بیماری مبتلا می‌شوند، درحالیکه هیچ یک از افراد خانواده آن‌ها سابقه ابتلا به آن را نداشته اند.

عواملی که احتمال ایجاد بیماری کرون را افزایش می‌دهند

سن

بیماری کرون، به طور کلی، در هر سنی می‌تواند ایجاد شود، اما احتمال ایجاد آن در سنین جوانی بیشتر است. بیشتر افرادی که به این بیماری دچار می‌شوند سنی در حدود 30 سال دارند.

نژاد

گرچه بیماری کرون می‌تواند بر هر نژادی از انسان‌ها تاثیر بگذارد، گفته می‌شود که سفید پوستان بخش اروپای شرقی در معرض بیشترین میزان خطر برای ابتلا به این بیماری قرار دارند. اما میزان شیوع این بیماری در سیاه پوستان آمریکای شمالی و بریتانیا نیز در حال افزایش است.

فاکتور خانوادگی (وراثت)

چنانچه یکی از خویشاوندان نزدیک شما، مثل پدر و مادر، خواهر و برادر یا بچه دچار بیماری کرون شده باشد شانس ابتلا به این بیماری در شما نیز افزایش می‌یابد. گفته می‌شود از هر 5 فرد مبتلا به بیماری کرون، 1 نفر در خویشاوندان نزدیک وی دچار این عارضه بوده است.

مصرف دخانیات

مصرف دخانیات یکی از مهم‌ترین دلایل به وجود آورنده بیماری کرون است. هم‌چنین، مصرف دخانیات می‌تواند موجب تشدید این بیماری نیز شود و شما را مجبور به انجام عمل جراحی کند. چنانچه مبتلا به بیماری کرون هستید بسیار مهم است که مصرف دخانیات را به حداقل برسانید.

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی

این داروها شامل ایبوپروفن (ادویل، موترین IB، و سایر انواع آن)، ناپروکسن سدیم، دیکلوفناک سدیم (ولتارین) و ... هستند. این داروها عامل به وجود آورنده بیماری کرون نیستند، اما می‌توانند باعث ایجاد التهاب در روده شوند، این التهاب می‌تواند منجر به بیماری کرون شود.

محل زندگی شما

چنانچه شما در یک منطقه شهری و صنعتی زندگی می‌کنید، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کرون قرار دارید. هم‌چنین گفته می‌شود سایر عوامل محیطی، مثل مصرف زیاد چربی، نیز نقش مهمی در ایجاد این بیماری دارند.

مشکلات ناشی از بیماری کرون

بیماری کرون می‌تواند منجر به بروز یک یا چند مورد از مشکلات زیر شود:

انسداد روده

بیماری کرون موجب سخت شدن دیواره روده می‌شود. با گذر زمان، بخشی از روده زخم می‌شود یا باریک می‌شود، این امر می‌تواند موجب بسته شدن جریان گوارشی شود. با تشدید این شرایط ممکن است شما مجبور به انجام عمل جراحی شوید که طی بخشی از روده که دچار مشکل شده است برداشته می‌شود.

ایجاد زخم در دستگاه گوارش

التهاب کرونیک می‌تواند باعث ایجاد زخم در هر قسمت از دستگاه گوارش شما شود، این زخم می‌تواند در دهان، مقعد، یا دستگاه تناسلی به وجود بیاید.  

فیستولا

گاهی زخم‌های ایجاد شده به واسطه بیماری کرون می‌توانند به طور کامل در تمام بخش‌های دیواره روده گسترده شوند و باعث ایجاد فیستولا شوند. فیستولا یه ارتباط غیر عادی بین بخش‌های مختلف بدن است. فیستولا می‌تواند بین دستگاه گوارش و پوست، یا بین دستگاه گوارش و هر بخش دیگری از بدن اتفاق بیافتد. فیستولا در نزدیکی یا اطراف مقعد رایج‌ترین نوع آن است. زمانی که فیستولا در ناحیه شکم اتفاق می‌افتد، غذا ممکن است از بخش‌هایی از روده که عبور از آن‌ها برای هضم ضروری است عبور نکند.

شکاف مقعدی

شکاف مقعدی بریدگی کوچ در بافت مقعد یا پوست اطراف آن است که به راحتی می‌تواند محلی برای ورود میکرو ارگانیسم‌ها به داخل بدن باشد.

سوء تغذیه

اسهال، درد در ناحیه شکم، و کرامپ شکمی باعث می‌شوند غذا خوردن برای شما دشوار شود و جذب مواد مغذی نیز برای روده دشوار گردد. این امر می‌تواند منجر به بروز کم خونی شدید، به دلیل عدم وجود آهن و ویتامین B12، شود.

سرطان کلون

بیماری کرون می‌تواند بر کلون تاثیر بگذارد و موجب بروز سرطان در ناحیه‌ای از روده شود.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/crohns-disease/symptoms-causes/syc-20353304

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
سارا خانی

سارا خانی

کارشناس میکروبیولوژی

Microbiology expert