چه عاملی باعث ایجاد راش یا ضایعه پوستی در من می‌شود؟

راش مبحثی بسیار گسترده در علم پزشکی است. انواع ضایعات پوستی می‌توانند شکل و ظاهر بسیار متفاوتی با یکدیگر داشته باشند، عوامل ایجاد راش‌های گوناگون نیز می‌توانند به همین اندازه مختلف باشند. به همین ترتیب، درمان‌های معرفی شده برای انواع ضایعات پوستی نیز بسیار گسترده هستند. یک ضایعه پوستی می‌تواند تنها بخش کوچکی از پوست شما را درگیر کند، یا می‌تواند در بخش وسیعی از آن ایجاد شود.

ضایعات پوستی شکل‌های مختلفی دارند. آن‌ها می‌توانند خشک باشند یا مرطوب، می‌توانند برجسته باشند یا صاف، می‌توانند دارای ترک و شکستگی بر سطح خود باشند یا به صورت تاول خود را نشان دهند، هم‌چنین می‌توانند درد یا خارش ایجاد کنند و حتی تغییر رنگ بدهند.

میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا به انواع ضایعات پوستی دچار هستند. برخی از انواع راش می‌توانند به سادگی و حتی به صورت خود به خودی از بین بروند، برخی از آن‌ها می‌توانند در خانه و بدون نیاز به مراجعه به پزشک درمان شوند، اما برخی از انواع آن‌ها جدی‌تر هستند و نیاز به درمان توسط متخصص دارند.

عوامل ایجاد راش

به طور کلی، عوامل زیادی وجود دارند که می‌توانند باعث ایجاد ضایعات پوستی در شما شوند، از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انواع آلرژی
  • برخی بیماری‌ها
  • واکنش به عوامل مختلف محیطی
  • برخی داروها

عفونت پوستی از طریق تماس پوست با عامل عفونی

یکی از رایج‌ترین عوامل ایجاد راش تماس پوست با عامل ایجاد عفونت است. این عفونت زمانی ایجاد می‌شود که پوست نسبت به آن عامل عفونی واکنش نشان دهد. در این صورت پوست ممکن است قرمز شود و ورم کند. رایج‌ترین عوامل ایجاد راش عبارتند از:

  • رنگ‌های استفاده شده در لباس‌ها
  • محصولات آرایشی
  • گیاهان سمی، مثل پیچک سمی و گیاه سماق
  • مواد شیمیایی، مثل لاتکس یا پلاستیک

داروها

داروهای خاصی وجود دارند که می‌توانند در افراد راش ایجاد کنند، این اتفاق می‌تواند ناشی از عوارض جانبی آن دارو باشد یا ناشی از واکنش آلرژیک بدن نسبت به ترکیبات آن دارو باشد. هم‌چنین، برخی از داروهایی که حاوی آنتی بیوتیک هستند می‌توانند در افراد نوعی حساسیت به نور ایجاد کنند. پوست افرادی که به این حساسیت دچار می‌شوند نسبت به سایر افراد در مقابل نور خورشید آسیب پذیرتر می‌شود.

عفونت‌ها

عفونت‌های ناشی از باکتری‌ها، ویروس‌ها یا قارچ‌ها نیز می‌توانند موجب بروز راش شوند. این ضایعات پوستی بسته به عامل ایجاد کننده عفونت پوستی می‌توانند متغیر باشند. برای مثال، کاندیدازیس، که یک بیماری قارچی شایع می‌باشد، می‌تواند ضایعات پوستی ایجاد کند که معمولا با خارش به همراه هستند. این عفونت و ضایعه پوستی متعاقب آن معمولا در بخش‌های چین دار بدن، مثل زیر انگشتان پا، ایجاد می‌شود.

چنانچه پس از به وجود آمدن عفونت پوستی، متوجه وجود راش در آن قسمت شدید باید به پزشک مراجعه کنید.

بیماری‌های خودایمنی

بیماری‌های خودایمنی زمانی به وجود می‌آیند که سیستم ایمنی افراد شروع به حمله به بافت‌های سالم بدن بکند. بیماری‌های خودایمنی زیادی وجود دارند که برخی از آن‌ها می‌توانند باعث ایجاد ضایعات پوستی شوند.

برای مثال، لوپوس یا راش پروانه‌ای بیماری‌ای است که طی آن بسیاری از سیستم‌های بدن مورد حمله قرار می‌گیرند، از جمله پوست. این بیماری باعث ایجاد ضایعات پوستی پروانه‌ای شکل بر روی صورت می‌شود.

درمان‌های خانگی برای ضایعات پوستی

راش‌ها به دلایل گوناگونی ایجاد می‌شوند و شکل‌های مختلفی نیز دارند. اما، برخی عوامل اساسی وجود دارند که می‌توانند روند درمان را بهبود بخشند یا از حالت ناخوشایند (درد، شکل ظاهری و ...) ضایعه پوستی بکاهند و حتی آن را متوقف کنند.

  1. استفاده از شوینده‌های ملایم، و نه از نوع عطری. شوینده‌های عطری باعث ایجاد ضایعات پوستی مختلف بر روی پوست‌های حساس، از جمله پوست نوزادان، می‌شود.
  2. اجتناب از شستشوی پوست با آب داغ، بهتر است از آب گرم برای شستشوی پوست خود استفاده کنید.
  3. اجازه دهید بخش آسیب دیده پوست تنفس کند، آن را با باند نپوشانید.
  4. به زخمی که بر اثر ضایعه پوستی ایجاد شده دست نزنید.
  5. چنانچه ضایعه پوستی شما از نوع خشک است، مثل اگزما، از مرطوب کننده‌های غیر عطری استفاده کنید.
  6. از لوازم آرایشی یا لوسیون‌هایی که ممکن است باعث ایجاد راش شوند استفاده نکنید. برای مثال، از محصولات آرایشی-بهداشتی تازه خریداری شده بدون اطلاع از عملکرد آن یا حساسیت شما به آن استفاده نکنید.
  7. از خاراندن بخش آسیب دیده اجتناب کنید، زیرا این کار می‌تواند موجب عفونی شدن ضایعه پوستی شود.
  8. برخی از کرم‌های کورتیزونی که بدون نسخه، قابل خریداری از داروخانه یا اینترنت می‌باشند ممکن است در بخش ضایعه پوستی شما ایجاد خارش کنند.
  9. برخی گیاهان می‌توانند موجب بدتر شدن ضایعات پوستی شما شوند، از جمله پیچک سمی یا بلوط سمی.

چنانچه محل ضایعه پوستی شما دچار درد خفیف شد می‌توانید از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید، اما این‌ها روش‌های بلند مدت نیستند، این داروها قادر به درمان راش نمی‌باشند. بهتر است قبل از مصرف هرگونه دارو با پزشک مشورت کنید. برندهای مختلف داروهایی که می‌خواهید بدون نسخه از داروخانه یا از طریق اینترنت خریداری نمایید را با یکدیگر مقایسه کنید تا مطمئن شوید برند خریداری شده برای شما مفید می‌باشد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟

چنانچه در پی ایجاد راش علائم زیر را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید.

  1. گلودرد
  2. درد در مفاصل
  3. چنانچه به تازگی نزدیک حیوانات بوده‌اید یا توسط حشره گزیده شده‌اید
  4. مشاهده خطوط قرمز در نزدیکی محل ضایعه
  5. مشاهده چرک به میزان زیاد

اگرچه بسیاری از راش‌ها نمی‌توانند نگران کننده باشند، اما با مشاهده علائم زیر بهتر است سریعا به بیمارستان مراجعه کنید.

  • تغییر سریع در رنگ پوست
  • سختی در تنفس یا احساس انسداد در گلو
  • افزایش میزان درد یا شروع درد شدید
  • تب بالا
  • احساس گیجی و حواس پرتی
  • سرگیجه
  • متورم شدن صورت
  • احساس درد شدید در ناحیه سر یا گردن
  • اسهال

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317999.php

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
سارا خانی

سارا خانی

کارشناس میکروبیولوژی

Microbiology expert