آیا مصرف سیر باعث کاهش سطح کلسترول در بدن می‌شود؟

سیر و کلسترول

کلسترول ماده‌ای است که در کبد تولید می‌شود و در همه سلول‌های بدن وجود دارد و نیاز بدن است تا فعالیت سلول‌های بدن به درستی انجام شود اما کلسترول بالا می‌تواند برای سلامتی خطرناک باشد و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش دهد. هم‌چنین بالا بودن سطح کسترول خون، هیچ گونه علامت خاصی ندارد

سیر از جمله داروهای محبوب در میان کسانی است که گرایش به طب جایگزین دارند. اما در میان کسانی هم که به پزشکی مدرن گرایش دارند، سیر محبوبیت اندکی ندارد. خواص ضد میکروبی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی سیر بر همگان روشن شده، ولی آن چیزی که در این نوشتار به آن خواهیم پرداخت ارتباط سیر و کلسترول است.

سیر و کلسترول

جهت کاهش سطح کلسترول در بدن توصیه می‌شود مصرف فیبر غذایی محلول در آب همراه با مقدار کافی مایعات در رژیم غذایی افزایش یابد که منابع عمده فیبرهای محلول در آب، سبزیجات، میوه‌ها، حبوبات و سبوس جو است. سیر در بهبود عملکرد گردش خون و سلامت قلب موثر است و یک ماده غذایی ضد انعقاد، ضد التهاب و آنتی اکسیدان محسوب می‌شود. 

در میان بیماری‌های قلبی-عروقی، دریافته شده که سیر توانایی کاهش سطح استرس اکسیداتیو و احتمالاً فشارخون را داراست، اما اکنون می‌خواهیم به همراه یکدیگر ببینیم که آیا سیر موجب کاهش سطح کلسترول بدن هم می‌شود؟

در ادامه برای رسیدن به پاسخ این پرسش، از نتیجه‌ی چند مطالعه و آزمایش نیز بهره خواهیم گرفت. با ما همراه باشید تا نگاهی داشته باشیم به ارتباط سیر و کلسترول با توجه به مطالعات و آزمایش‌های علمی جدید.

سیر و کاهش کلسترول بد (LDL)

نتیجه‌ی یک مطالعه نشان از آن داشت که عصاره‌ی سیر توانایی کاهش بیش از 7 درصد از سطح کل کلسترول بدن را دارد. علاوه بر این، در این مطالعه زمانی که مردان مبتلا به هیپرکلسترولمی (بالا بودن سطح کلسترول خون) عصاره‌ی سیر را دریافت کرده و آن را مصرف نمودند، سطح کلسترول بد (LDL) آن‌ها تا 10 درصد کاهش پیدا کرد.

سیر و کاهش سطح کلسترول خون در بدن

مطالعه‌ای دیگر نشان داد که مصرف سیر در قالب قرص پودر سیر (معادل 400 میلی‌گرم سیر/ 1 میلی‌گرم آلیسین) به مدت 6 هفته می‌تواند موجب کاهش 12 درصدی سطح کل کلسترول و کاهش 17 درصدی سطح کلسترول LDL شود. مصرف قرص پودر سیر به مدت 6 هفته، می‌تواند تا 6 درصد نیز کاهش سطح تری گلیسیرید را به همراه داشته باشد.

مطالعه‌ی دیگری که بر روی حیوانات صورت گرفت، نشان داد که مصرف عصاره‌ی سیر نارس نه تنها موجب کاهش سطح کلسترول کل و کلسترول بد خون می‌شود، بلکه کاهش سطح تری گلیسیرید را نیز در پی دارد. البته مطالعه‌ای دیگر نشان از آن دارد که ما باید پس از مصرف عصاره‌ی سیر صرفاً انتظار کاهش 4 الی 6 درصدی سطح کلسترول کل را داشته باشیم و نه بیش‌تر از آن را.

سیر و افزایش سطح کلسترول خوب (HDL)

در حالی که با توجه به مطالعات صورت گرفته، تا حدودی دریافته شده که سیر پتانسیل کاهش سطح کلسترول بد خون را داراست، برخی مطالعات دیگر این خبر خوب را به همراه دارند که سیر توانایی افزایش سطح کلسترول خوب را نیز دارد.

به عنوان مثال، در چند مطالعه نشان داده شده که مصرف عصاره‌ی سیر به مدت 6 هفته موجب افزایش 15 درصدی سطح کلسترول خوب خون شده است. یک مطالعه‌ی کوچک دیگر نیز نشان از افزایش سطح کلسترول خوب پس از 4 ماه مصرف سیر در افراد مبتلا به هیپرکلسترولمی‌دارد.

تأثیر کوتاه‌مدت سیر بر روی سطح کلسترول

آن‌گونه که از نتایج مطالعات برمی‌آید، به نظر می‌رسد تأثیر سیر بر کلسترول بلندمدت نیست. گویا برای دریافت تأثیر بلند مدت سیر بر روی کلسترول بایستی مصرف سیر را ادامه داد.

به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که پس از 8 الی 12 هفته از مصرف سیر هم در سطح کلسترول کل و هم در سطح کلسترول بد خون افراد مورد مطالعه کاهش قابل توجهی مشاهده شده است، اما این کاهش در 6 ماه بعد از مصرف سیر قابل مشاهده نبوده است.

تأثیر سیر بر کلسترول به میزان کلسترول فعلی شما بستگی دارد

به نظر می‌رسد سطح کلسترول فعلی بدن می‌تواند بر چگونگی ارتباط سیر و کلسترول مؤثر باشد. به عنوان مثال، نتیجه‌ی یک مطالعه نشان از آن داشت که تأثیر سیر بر کلسترول در افرادی که سطح کلسترول کل‌شان بیش از 200 mg/dl است بهتر از کسانی است که سطح کلسترول اولیه‌شان مابین 250 تا 300 mg/dl قرار دارد.

بنابراین به نظر می‌رسد ارتباط سیر و کلسترول در بدن به سطح کلسترول فعلی بدن نیز بستگی دارد. البته این امر به تحقیقات و مطالعات بیش‌تری نیازمند است.

دردسرهای مصرف سیر در برخی افراد

در برخی افراد، ممکن است مصرف سیر موجب عوارضی مانند مشکل در تنفس، سوزش سر دل، نفخ شکم و اختلالات معده شود. اما در اکثر افراد، اگر سیر به میزان مناسب و متعادلی مصرف شود، مشکلی به وجود نخواهد آمد.

سخن آخر: سیر برای کاهش کلسترول مفید است اما نه به تنهایی!

برخی محققان بر این نظر اند که مصرف سیر به عنوان یک مکمل، با در نظر داشتن کاهش سطح چربی‌ها، نمی‌تواند توصیه شود زیرا شواهد آن‌چنان که باید و شاید قوی نیستند. از نگاه آنان، نباید انتظار داشته باشید که تغییری چشم‌گیر و معجزه‌آسا پس از مصرف سیر در سطح کلسترول بدن به وجود آید.

آن‌ها می‌گویند سیر ممکن است به شما در راستای کاهش کلسترول بدن کمک کند، اما کمک آن در حدی نیست که بتوانید به واسطه‌ی آن داروهای‌تان را قطع کنید.

نتیجه‌ی کلی بحث ما این است که نباید از سیر انتظار یک تأثیر چشم‌گیر بر روی سطح کلسترول داشته باشید. سیر مصرف کنید، اما داروهای‌تان را قطع نکنید و هم‌چنین به تغییرات در نحوه‌ی زندگی‌تان نیز چشم داشته باشید.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.curejoy.com/content/can-garlic-lower-cholesterol/

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
آرش شمسی

آرش شمسی

آرش شمسی هستم. فلسفه می‌خوانم و می‌نویسم‌. ولی پیش از هر فلسفیدنی، بر سلامت می‌بایست متمرکز بود. چه آن‌که به قول شوپنهاور: «یک شاه بیمار از یک گدای سالم بدبخت‌تر است». امیدوارم آن‌چه که ترجمه می‌کنم، به کارتان بیاید.

I'm Arash Shamsi. A Writer. I write philosophy and live with philosophers. But health is more important than philosophy. In here, I translate the best articles about health, fitness and etc.