معرفی کامل بیماری پرولاپس دریچه میترال MVP و بایدها و نبایدهای مراقبت از آن

دریچه‌های قلبی چگونه عمل می‌کنند؟

قلب از چهار حفره تشکیل شده که دو حفره بالایی دهلیز و دو حفره پایینی بطن نامیده می‌شود. بین این دهلیزها و بطن‌ها دو دریچه به نام دریچه‌های دهلیزی-بطنی وجود دارد. دریچه دهلیزی بطنی سمت راست تریکوسپید نامیده شده و دریچه دهلیزی بطنی سمت چپ دریچه میترال نامیده می‌شود. خون از بطن راست به سمت ریه‌ها جریان یافته و با گردش در ریه‌ها و اکسیژن‌گیری دوباره به درون قلب وارد شده تا از طریق بطن چپ به سرتا سر بدن گردش یابد. فشارخون در سمت راست بدن نسبت به سمت چپ کمتر می‌باشد. فشار سمت چپ با عنوان فشارخون بدن اندازه‌گیری می‌شود.


بیشتر بخوانید:

آیا پرولاپس یا افتادگی دریچه میترال می‌تواند باعث مرگ ناگهانی شود؟


دریچه میترال چگونه دچار پرولاپس یا افتادگی می‌شود؟

دریچه میترال اولین دریچه‌ای است که برای پمپاژ قوی خون به تمام نقاط بدن بسته می‌شود. عملکرد نامناسب این دریچه‌ها در عمل بسته شدن باعث برگشت مقداری از خون به سمت دهلیز چپ می‌گردد. در اکثریت قریب به اتفاق موارد پرولاپس دریچه میترال این بیماری به عنوان یک بیماری تهدید کننده حیات به حساب نیامده و نیاز به درمان‌های خاص نمی‌باشد.

علائم بیماری پرولاپس دریچه میترال

علائم این بیماری زمانی بروز می‌یابند که خون بیشتری از دریچه‌ها به عقب پس زده شود. این علائم از فردی به فرد دیگر متفاوتند، در برخی خفیف و در برخی شدید می‌باشند. علائم ممکن است شامل موارد زیر گردد:

  • ضربان قلب نامنظم یا سریع (آریتمی)
  • سرگیجه یا احساس سبکی سر
  • دشواری در تنفس یا تنگی نفس اغلب در زمان دراز کشیدن یا در طول فعالیت‌های بدنی
  • درد قفسه سینه که به علت حمله قلبی یا بیماری عروق کرونری نمی‌باشد.

6 ماده غذایی که بیماران پرولاپس دریچه میترال باید از خوردن آن خودداری کنند

برای پیشگیری از بروز علائم و عوارض ناشی از بیماری افتادگی دریچه میترال بهتر است برخی موارد رعایت گردند از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره نمود

1- قهوه

اکثر افراد مبتلا به MVP قادر به تحمل کافئین موجود در قهوه نیستند خصوصا کسانی که علائم این بیماری را از خود نشان می‌دهند. کافئین دارای محرک‌هایی است که می‌تواند سیستم عصبی خود مختار بدن را تحریک نموده و باعث ناپایداری ضربان قلب، تنفس و گردش خون گردد. افراد با پرولاپس دریچه میترال بعد از مصرف نوشیدنی‌های حاوی کافئین‌دار احتمالا تپش قلب شدیدتری را احساس نموده و باعث ایجاد یک حالت ترس و اضطراب در این افراد می‌گردد.

2- چای

چای علاوه بر داشتن کافئین مانند قهوه دارای سه ماده تحریک کننده دیگر به نام‌های تئوبرومین، تئوفیلین و L تئانین می‌باشد. تئوفیلین قوی‌تر از کافئین عمل می‌کند. اگر چه چای به طور کلی حاوی کافئین بسیار کمتر از قهوه می‌باشد، اما سه محرک دیگر اثر سینرژیک را تولید می‌کنند که می‌تواند باعث ایجاد و یا تشدید علائم پرولاپس دریچه میترال مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس و سرگیجه شود.

3- الکل

افراد مبتلا به MVP باید به شدت از مصرف الکل و مشروبات الکلی اجتناب کنند چرا که ممکن است باعث بدتر شدن علائم و حتی ایجاد آریتمی‌گردد. نوشیدن بیش از اندازه این قبیل مواد باعث ایجاد بیماری‌های قلبی به نام کاردیومیوپاتی‌های الکلیک می‌گردد. که با کاهش عملکرد عضلات قلبی همراه خواهد بود. عملکرد نامناسب عضلات قلبی در کاردیومیوپاتی‌ها می‌تواند به نارسایی قلبی ختم شود و مشکلات بسیار جدی قلبی را با خود به بار آورد.

4- شکلات

مواد تشکیل دهنده اصلی شکلات کاکائو و قند می‌باشد. کاکائو حاوی مقادیر قابل توجهی از محرک‌های تئوفیلین و تئوبرومین و هم‌چنین مقادیر کمی کافئین است. خوردن شکلات باعث افزایش سطح قند خون و آزاد شدن انسولین می‌شود که این حالت نیز با کاهش قند خون همراه بوده و ضربان نامنظم قلبی را افزایش می‌دهد. اگرچه خوردن شکلات با مزایای سلامتی همراه است ولی افراد مبتلا به پرولاپس دریچه میترال باید از خوردن آن اجتناب کنند.

توصیه‌های غذایی برای بیماران مبتلا به پرولاپس دریچه میترال

5- شیرینی‌جات و آبنبات

این مواد به دلیل وارد کردم مقادیر بالای قند به بدن پانکراس را برای تولید انسولین بیشتر تحریک نموده و کاهش قند خون را با خود به همراه دارند که این کاهش قند خون ناگهانی باعث تپش‌های قلبی، لرزش و شروع حملات اضطرابی در فرد می‌گردند.

6- آب میوه‌های صنعتی

برخلاف تصور اکثریت مردم نسبت به آبمیوه‌های صنعتی، این مواد حاوی مقادیر بسیاری از قند می‌باشند. حتی آبمیوه‌های طبیعی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و از وجود فیبر و املاح موجود در خود میوه بی‌بهره‌اند.

محدودیت‌های ورزشی برای بیماران پرولاپس دریچه میترال

اگرچه توصیه‌ها مبنی بر داشتن ورزش‌های سبک روزانه برای افراد مبتلا به پرولاپس دریچه میترال می‌باشد با این حال برخی از محدودیت‌های ورزشی برای این افراد وجود دارد مانند:

1- دویدن

دویدن‌های سبک هر روز به مدت 20 دقیقه می‌تواند برای این افراد مفید می‌باشد از طرفی دویدن از نوع استقامتی و یا سرعتی برای این بیماران خطرناک بوده و باید از انجام آن خودداری کنند. برخی از گزارشات حاکی از وجود بیماری پرولاپس دریچه میترال و مرگ ناگهانی در برخی از ورزشکاران دو مارتن بوده است.

2- وزنه برداری

وزنه برداری‌های سبک به خودی خود خطرناک نیست ولی باید این افراد از انجام وزنه برداری‌های سنگین خودداری نمایند.

3- طناب زدن

طناب زدن یا پرش هم جزء ورزش‌هایی است که به خودی خود و به صورت سبک برای این بیماران خطرناک نیست ولی چنان‌چه طول مدت تمرین و پرش‌های انجام شده شدیدتر باشد می‌تواند احتمال خطر را بالاتر ببرد.

4- شنا رفتن

این ورزش فوق‌العاده برای تمامی افراد که تمامی اندام‌های بدن را به تحرک وا می‌دارد می‌تواند برای مبتلایان به این بیماری خطراتی را با خود به همراه داشته باشد پس بهتر است به اندازه‌ای سبک و معقول انجام شود.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://mvpresource.com/exercises-to-avoid-with-mitral-valve-prolapse/
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mitral-valve-prolapse/symptoms-causes/syc-20355446
  3. https://mvpresource.com/foods-to-avoid-with-mitral-valve-prolapse/

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
فاطمه قربانی

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی هستم، لیسانس ژنتیک، به علوم نوین پزشکی و ایمونولوژی علاقمندم. از شما دوست گرامی بخاطر مطالعه این مقاله و همچنین مجموعه تریتا بخاطر فرصت انتشار مطالبم در راستای کمک به ارتقای دانش کمال تشکر دارم. شاد باشید و سلامت

my name is Fatemeh Ghorbani, I have a B.S in genetics and interested in immunology and medical science. I believe that, even into the smallest acts, should be put our heart, mind and soul. Thank you for reading my article