علت ایجاد لخته در چشم چیست و این حالت چگونه درمان می‌شود؟

لخته در چشم یا خون‌ریزی چشم چیست؟

زمانی که رگ‌های خونی ظریف و کوچک موجود در ناحیه ملتحمه چشم یا همان بافت پوشاننده سفیدی چشم دچار شکستگی یا گسستگی می‌گردند، قرمزی چشم یا لخته در چشم ایجاد می‌گردد. اما قرمزی چشم یا لخته در چشم هم‌چنین می‌تواند نشانه‌ای از انواع مختلف شرایط جدی چشم باشد. به خصوص اگر ترشحات چشمی همراه با لخته در چشم وجود داشته باشد، معاینات چشم پزشکی برای بررسی عفونت ناشی از باکتری، ویروس‌ها و سایر میکروارگانیسم‌ها لازم است.

علاوه بر این موارد اگر لخته در چشم یا قرمزی چشم به صورت مداوم یا ناگهانی با علائم دیگری هم‌چون تغییر ناگهانی در بینایی، درد یا حساسیت شدید به نور همراه باشد نیاز به اقدامات فوری پزشک را خواهد داشت. این علائم می‌توانند نشانه‌ای از شروع ناگهانی سایر مشکلات چشمی مانند گلوکوم باشند.

چه عواملی باعث خون‌ریزی ملتحمه چشم یا لخته در چشم می‌شوند؟

این قرمزی چشم یا لخته در چشم معمولا بعد از یک تا دو هفته از بین می‌روند. اگر چه در اکثر مواقع علت دقیق این خون‌ریزی چشم مشخص نیست ولی با این وجود برخی از دلایل زمینه‌ای برای ایجاد آن عبارتند از:

  • ضربه به چشم که می‌تواند باعث خون‌ریزی چشم شود.
  • افزایش ناگهانی فشارخون که در نتیجه برخی اتفاقاتی مانند عطسه شدید، سرفه شدید، استفراغ، خنده، مالش شدید چشم، عفونت‌های مختلف چشمی، یبوست و یا بلند کردن جسم سنگین رخ می‌دهد.
  • استفاده از آسپرین یا داروهای رقیق کننده‌ای مانند وارفارین
  • جراحی چشم، از جمله لیزیک و جراحی آب مروارید

برخی از دلایل با شیوع کمتر اما جدی عبارتند از:

  • به ندرت اختلالات لخته شدن خون یا کمبود ویتامین K
  • سرطان
  • ناهنجاری‌های رگ‌های خونی چشم
  • تحریک و التهاب قسمت رنگی چشم
  • گاهی اوقات خون‌ریزی ملتحمه چشم می‌تواند نشانه هشدار دهنده برای دیابت، بیماری خونی سلول‌های داسی شکل و یا لوسمی‌ باشد.

خون‌ریزی چشم یا لخته در چشم چگونه درمان می‌شود؟

در صورتی که به طور ناگهانی با خون‌ریزی چشم یا لخته در چشم خود مواجه شدید، خونسردی خود را حفظ کنید و سعی کنید آرام باشید. در اغلب موارد لخته در چشم در طی 7 روز جذب می‌گردد با این وجود لخته‌ها و خون‌ریزی‌های بزرگ‌تر زمان بیشتری برای جذب شدن دارند که در حدود دو تا سه هفته خواهد بود. قرمزی چشم به طور ناگهانی از بین نمی‌رود بلکه با کم رنگ شدن ادامه یافته و در نهایت به رنگ سفید تبدیل خواهد شد.

اگر چه استفاده از قطره اشک مصنوعی نمی‌تواند درمان قطعی برای این لخته در چشم به حساب بیاید ولی می‌توانند سطح چشم را تسکین دهند. اگر این خون‌ریزی چشمی به دلیل استفاده از رقیق کننده خون ایجاد شده باشد، احتمالا قطع مصرف دارو به راحتی ممکن نبوده و نیاز به تجویز پزشک خواهد داشت. در زمان بروز این قرمزی چشم سعی کنید به هیچ وجه چشمان خود را مالش ندهید چرا که احتمال تشدید قرمزی چشم بیشتر خواهد بود.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.allaboutvision.com/conditions/hemorrhage.htm
  2. https://www.verywellhealth.com/bleeding-eye-3421983

اشتراک گذاری:

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی هستم، لیسانس ژنتیک، به علوم نوین پزشکی و ایمونولوژی علاقمندم. از شما دوست گرامی بخاطر مطالعه این مقاله و همچنین مجموعه تریتا بخاطر فرصت انتشار مطالبم در راستای کمک به ارتقای دانش کمال تشکر دارم. شاد باشید و سلامت

my name is Fatemeh Ghorbani, I have a B.S in genetics and interested in immunology and medical science. I believe that, even into the smallest acts, should be put our heart, mind and soul. Thank you for reading my article