کرمهای زیادی در سرتاسر جهان وجود دارد که میتوانند روده افراد را آلوده کنند. کرمهایی که باعث ایجاد عفونت در افراد میشوند انگلهایی هستند که بیشتر در روده انسان زندگی و تکثیر مییابند.
انگلها، ارگانیسمهایی هستند که در بدن یک میزبان زنده زندگی میکنند و از آن تغذیه میکنند. انواع مختلفی از کرمهای انگلی وجود دارد که میتوانند در بدن انسان زندگی کنند. در میان آنها انواع کرمهای پهن، کرمهای با سر خار دار و کرمهای حلقوی وجود دارد.
کرمهای حلقوی کوچک، سفید و رشته مانند که طول 2 الی 13 میلیمتری دارند بیشتر به عنوان کرم روده در کودکان شناخته میشوند اما امکان بروز آن در بزرگسالان نیز وجود دارد.
وقتی صحبت از عفونت انگلی به میان میآید، کرمهای پهن و کرمهای حلقوی به احتمال زیاد مقصر بسیاری از بیماریها هستند. این دو نوع کرم انگلی در زیستگاههای مختلفی یافت میشود. این کرمها را نمیتوان به هیچ عنوان با چشم غیر مسلح مشاهده نمود.
با نوشیدن آب آلوده به تخمهای این کرم نواری یا لارو آن، میتوان به این کرم نواری از دسته کرمهای پهن مبتلا شد. گوشتهای نپخته روش دیگری برای انتقال این دسته از کرمها به درون بدن میباشند. این کرمها سر خود را به دیواره روده به صورت بسیار محکم متصل نموده و در آنجا باقی میمانند.
این لاروها و یا تخمها میتوانند رشد نموده و به سایر نقاط بدن مهاجرت کنند. کرمهای نواری به صورت یک روبان سفید و بلند به نظر میرسند که طول آنها میتواند به 80 متر رسیده و تا 30 سال در بدن انسان زندگی کنند.
فاسیولا از دسته کرمهای پهن میباشند. انسانها نسبت به حیوانات کمتر در معرض تماس با این کرمها هستند. گلدانهای خام و سایر گیاهان آب شیرین منابع اصلی برای تماس انسان با این نوع از کرمها میباشند.
همچنین احتمال آلودگی با این کرمها هنگام نوشیدن آب آلوده وجود دارد. محل قرار گیری کرم فاسیولا در بدن انسان شامل رودهها، خون و سایر بافتهای بدن میباشد. انواع مختلفی از این نوع کرم وجود دارد ولی طول هیچ کدام از آنها به بیش از چند سانتیمتر نمیرسد.
کرمهای قلاب دار از طریق مدفوع و خاک آلوده منتقل میشوند. شایعترین روش انتقال کرم قلاب دار به درون بدن انسان، پا برهنه راه رفتن روی خاک آلوده به لارو این کرم میباشد که میتوانند از طریق یک سوراخ در پوست خود را وارد بدن نمایند.
محل سکونت کرمهای قلاب دار معمولا روده کوچک میباشد که معمولا به کمک قلابهای موجد در ناحیه سر خود میتوانند به بافتهای آن متصل شوند.
کرمکها که با عنوان اسامی دیگر همچون کرم سنجاقی یا کرم نشیمنگاه نیز شناخته میشوند، کرمهای ریز و نسبتاً بیخطر هستند که در کودکان شایعتر میباشند. این کرمهای گرد، زمانی که به طور کامل بزرگ شده و بالغ میشوند در روده بزرگ و مقعد زندگی میکنند.
کرمهای ماده معمولا در طول شب تخمهای خود را در ناحیه مقعد رها میسازند. این تخمها میتوانند بر روی ملافه، لباس و سایر مواد زنده بمانند. افراد با لمس این اجسام میتوانند به این تخمها آلوده شده و با قرار دادن دستها در دهان به این نوع از کرم روده انسان مبتلا شوند. تخم کرمکها به اندازهای کوچک هستند که میتوانند در ذرات هوا پخش شده و همراه با ذرات معلق در هوا تنفس شوند.
اگر چه عفونتهای ناشی از کرمک معمولا بیضرر بوده و به راحتی قابل درمان هستند با این وجود در موارد نادری امکان وجود این کرم در آپاندیس نیز وجود داشته که معمولا در کودکان و در موارد نادر در بزرگسالان مشاهده میشوند.
برخی از تحقیقات حاکی از این مساله هستند که کرمکها به عنوان یک علت نادر از آپاندیسیت حاد نیز شناخته شدهاند ولی با این حال محققان همچنین اظهار داشتند که عفونتهای انگلی به ندرت میتوانند باعث بروز آپاندیسیت حاد شوند.
علت این یافتهها بدین دلیل است که برخی از عفونتهای انگلی میتوانند علائم آپاندیسیت را از خود بروز دهند که در چنین مواقعی نیازمند بررسیهای دقیقتر خواهد بود.
تریشین از دسته کرمهای حلقوی هستند که معمولا در بین حیوانات منتشر میشود. شایعترین روشی که میتواند باعث ابتلای انسان به تریشینوز گردد، مصرف گوشت نپخته حاوی لاروهای این کرم است. لاروها در روده بالغ میشوند. همان گونه که در حال تکثیر و تولید مثل میباشند لاروها میتوانند در خارج از روده به سمت عضلات و بافتهای دیگر حرکت کنند.
شاید باور کردن آن سخت باشد، اما شما همیشه نمیدانید چه زمانی میهمان ناخواندهای در درون خود دارید. ممکن است علائمی نداشته باشید یا ممکن است علائم کاملاً خفیفی وجود داشته باشد.
برخی از علائمی که ممکن است داشته باشید عبارتند از:
علاوه بر این علائم برخی از کرمهای نواری میتوانند باعث بروز علائم زیر شوند:
ممکن است بروز برخی از علائم کرم روده فاسیلا هفتهها و ماهها به طول بیانجامد. برخی از علائم آن عبارتند از:
برخی از علائم کرمهای قلاب دار میتواند شامل موارد زیر گردد:
از آن جایی که برخی از کرمهای تریشیوز میتوانند از طریق جریان خون وارد بافتها یا اندامهای دیگر گردند بنابراین ممکن است برخی از علائم بدنی مانند موارد زیر را ایجاد کنند:
کرمهای روده خطر ابتلا به کم خونی و انسداد روده را افزایش میدهند. عوارض این بیماریها بیشتر افراد بزرگسال و افرادی که سیستم ایمنی سرکوب شدهای دارند مانند مبتلایان به بیماری ایدز را میتواند درگیر سازد.
در صورت باردار بودن، عفونتهای کرم روده میتوانند خطر بیشتری را با خود به همراه داشته باشند. اگر در زمان بارداری فرد به این بیماریها مبتلا شود پزشک بر اساس این شرایط داروهای بیخطری برای جنین و مادر تجویز خواهد کرد و کنترلهای بیشتری روی مادر باردار صورت خواهد گرفت.
اگر علائم غیرمعمولی را تجربه کردهاید، به ویژه اگر در حال بازگشت از یک سفر خارج از کشور میباشید، بهتر است هر چه سریع تر با پزشک خود مشورت کنید. برخی از آزمایشات میتوانند به تشخیص دقیقتر این بیماریها در افراد کمک نمایند همانند:
درمانهای اصلی شامل داروهای ضد انگلی میباشد. این داروها میتوانند انگلها را به قطعات کوچکتر خرد کرده و و به عبور آنها از دستگاه گوارشی شما کمک میکنند. بنابراین افراد بر اساس نوع عفونت انگلی داروی ضد کرم را بر اساس دوز درمانی و زمانبندی خاص دریافت خواهند کرد. بهتر است بدانید که حتی اگر در طی مصرف دارو احساس بهتری به افراد دست بدهد با این وجود نباید مصرف دارو را قطع کنند.
در موارد بسیار شدید که انگلها به قسمتهای دیگری از بدن حمله کردهاند، درمانهای اضافی مانند جراحی و سایر داروها برای رفع مشکلات اضافی ناشی از انگل ممکن است مورد نیاز باشد. از پزشک خود بپرسید که آیا در این مدت، باید رژیم خاصی را دنبال کنید یا از مکملهای غذایی استفاده کنید.
هنگامی که فردی تخمهای این کرمها را ببلعد، به کرم روده مبتلا خواهد شد. این تخمها درون روده به فرم کرم رشد کرده و بارور میشوند و میتوانند تخمهای خود را در فضای درونی روده منتشر نمایند. این تخمها میتوانند همراه با مدفوع خارج شوند و یا شب هنگام در پوست مقعد قرار بگیرند.
تخمهای مربوط به کرمک در کودکان میتوانند باعث خارش مقعد شود. کودکان با خارش این ناحیه میتوانند تخمهای آنها را به زیر ناخنهای خود منتقل نماید و یا کافی است که بعد از اجابت مزاج دستان نشسته خود را در دهان قرار دهند تا این تخمها وارد فضای روده گردد و سیر تکثیر ادامه یابد.
علاوه بر این، این تخمها میتوانند در ملافهها یا لباس پخش شوند و یا همراه با ذرات معلق در هوا قرار گرفته و بر روی سطوح مدرسه یا خانه قرار گیرند. بنابراین ورود تخم کرم به بدن چندان کار دشواری نخواهد بود. تخمهای کرم میتوانند به مدت 2 هفته در محیط بیرون زنده بمانند و به راحتی میتوانند افراد دیگر را آلوده کنند. حیوانات خانگی منبع عفونی نیستند.
خطر عفونت انگلی در مناطق روستایی یا در حال توسعه بیشتر است. این خطر در مناطقی که ممکن است غذا و آب آشامیدنی آلوده باشد و از دفع بهداشتی فاضلاب برخوردار نباشد، بسیار زیاد است.
نکات زیر اغلب میتواند به پیشگیری از عفونت انگلی کرم کمک نمایند:
همچنین در این مواقع حتماً با آب و صابون دستان خود را بشویید:
پیشگیری از ابتلا به عفونتهای انگلی و کرمی هنگام مسافرت به کشورهای خارجی به ویژه در مناطقی که از سیستم بهداشتی دفع فاضلاب برخوردار نیست، کاری دشوار است و بنابراین بیشتر باید مراقب باشید.
هنگام مسافرت، حتماً: