ویروس کرونا چیست و چرا باید نگران آن باشیم

ویروس کرونا (Coronaviruses) چیست؟

ویروس کرونا یکی از شایع‌ترین ویروس‌هایی است که می‌تواند باعث ایجاد عفونت در بینی، سینوس‌ها یا مجاری فوقانی گلو گردد. معمولا بیشتر گونه‌های ویروس کرونا خطرناک نیستند.

ویروس کرونا به طور میانگین عامل 15 تا 30 درصد سرماخوردگی‌های معمول می‌باشد. ویروس کرونا انسانی، شامل گونه‌های زیر می‌باشد:

  • 1 OC43
  • NL63
  • E229
  • HKU

گونه‌های ذکر شده می‌توانند باعث بروز بیماری‌های مجاری تنفسی فوقانی خفیف تا متوسط شوند که بسیار شبیه به بیماری سرماخوردگی ویروسی هستند. بیشتر افراد ممکن است در طول مقطعی از زندگی خود به این بیماری مبتلا شوند. این بیماری‌ها معمولاً فقط برای مدت کوتاهی ادامه می‌یابند.

دو گونه انسانی دیگر از ویروس کرونا MERS و SARS هستند که اغلب می‌توانند علائم شدیدی را با خود به همراه داشته باشند. علائم MERS یا سندرم تنفسی خاورمیانه معمولاً شامل تب، سرفه و تنگی نفس است که اغلب به سمت پنومونی یا همان سینه پهلو گسترش می‌یابند.

می‌توان گفت شدت این علائم به اندازه‌ای است که از هر 10 نفر مبتلا به این بیماری حدود 3 الی 4 نفر جان خود را از دست می‌دهند. علائم SARS یا سندرم حاد تنفسی شامل تب و لرز، اسهال و درد بدنی است که این بیماری نیز می‌تواند به خودی خود به سینه پهلو منتهی گردد. بهتر است بدانید که از سال 2004 تاکنون هیچ موردی از ابتلا به بیماری SARS در هیچ کجای دنیا گزارش نشده است.

آیا ویروس کرونا قابلیت انتقال به دیگران را دارد؟

ویروس کرونا قابلیت انتقال بین حیوانات و دام را دارا می‌باشد. به عنوان مثال اعتقادی که وجود دارد این است که بیماری سارس از گربه‌های اهلی به انسان منتقل شده در حالی كه MERS از یك نوع شتر به انسان منتقل می‌گردد.

چندین نوع از ویروس کرونا شناخته شده‌اند که در میان حیوانات شیوع داشته ولی هنوز قادر به ایجاد بیماری‌زایی خاصی در بدن انسان نبوده‌اند. 

ویروس کرونایی که توسط مقامات چینی گزارش شده و با عنوان 2019-nCoV نامگذاری شده است نوع جدیدی از این ویروس می‌باشد که قبلا در انسان شناسایی نشده بود. در مورد این ویروس اطلاعات کمی به دست آمده است ولی اطلاعاتی که در مورد آن تایید گردیده، حاکی از این مسئله است که به راحتی می‌تواند از فردی به فرد دیگر انتقال یابد.

گونه‌های انسانی ویروس کرونا معمولا از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شوند، به عبارتی می‌توان گفت که همانند یک ویروس سرماخوردگی معمولی می‌توانند منتشر گردند. از جمله روش‌های انتقال این بیماری می‌توان به:

  • پخش ذرات موجود در عطسه و سرفه در هوا
  • تماس نزدیک‌ بین افراد مانند: دست دادن یا لمس کردن
  • لمس اجسام آلوده به ویروس کرونا و سپس تماس دست‌های آلوده به این ویروس با چشم‌ها و بینی

در ایالات متحده معمولا افراد در پاییز و زمستان به گونه‌های نوع انسانی کرونا ویروس مبتلا می‌شوند اما ابتلای به آن در سایر فصول سال نیز دور از انتظار نخواهد بود. علاوه بر این موارد، احتمال این که افراد بعد از گذشت چهار ماه دوباره به آن مبتلا شوند نیز وجود خواهد داشت. 

ویروس کرونا، نوع 2019-nCoV

ویروس تازه‌ای در شهر ووهان چین شیوع پیدا کرده که جان ۱۷ نفر را گرفته‌ است. این نوع خاص از ویروس کرونا، قبل از این در انسان دیده نشده بود. ابتلای بیش از ۵۰۰ نفر به این ویروس تأیید شده و مواردی از ابتلا در تایلند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، استرالیا و آمریکا مشاهده شده‌است.

اولین مبتلایان این نوع ویروس و بیماری در بازار خوراک دریایی در شهر ووهان کار می‌کردند و در آنجا حضور داشتند. ولی با توجه به گسترش بیماری در افرادی که حتی با حیوانات در تماس نبودند باعث شد تا سازمان بهداشت جهانی انتقال انسان به انسان این نوع ویروس را تائید کند.

علائم ویروس کرونا

علائم ابتلا به عفونت ویروسی کرونا می‌توانند شامل موارد زیر گردند:

  • آبریزش بینی
  • سردرد
  • سرفه کردن
  • گلودرد
  • در موارد نادر تب
  • یک احساس کلی ناراحتی

اگر چه باید به این نکته اشاره کرد که ویروس کرونا می‌تواند به بیماری‌های دستگاه تنفسی تحتانی مانند پنومونی یا برونشیت منتهی گردد. علاوه بر پنومونی، سندرم حاد تنفسی، نارسایی کلیه و حتی مرگ ممکن است در مواردی رخ دهند.

با این وجود، این حالت بیشتر در مبتلایان به بیماری‌های قلبی ریوی، افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، نوزادان و افراد مسن دیده شده است. علائم پنومونی مرتبط با بیماری کرونا می‌تواند شامل موارد زیر گردد:

  • تب بسیار بالا
  • سرفه همراه با خلط
  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه یا سفتی و سختی همراه با نفس کشیدن و سرفه کردن

دوره نهفتگی یا خاموش بودن این ویروس به صورت ناشناخته باقی مانده است اما برخی از منابع از زمان حدود 10 الی 14 روزه برای این ویروس خبر می‌دهند.   

نحوه تشخیص ویروس کرونا

معمولا برای تشخیص گونه‌های انسانی ویروس کرونا نمونه‌های خلط تنفسی و یا سرم خونی برای کشت مورد استفاده قرار می‌گیرد. نتایج این نمونه‌برداری و کشت معمولا در روند علائم افراد تغییر چندانی ایجاد نمی‌کنند و این علائم بعد از گذشت چند روز از بین می‌روند.

انجام این آزمایش‌ها در تعیین روند درمانی و نوع گونه کرونا بسیار حائز اهمیت هستند چرا که یک عفونت ویروسی کرونا می‌تواند به دستگاه تنفسی تحتانی منتقل گردیده و باعث ایجاد ذات الریه به ویژه در افراد مسن گردد.

پیشگیری از عفونت ویروسی کرونا

در حال حاضر هیچ نوع واکسنی برای محافظت افراد در برابر این ویروس طراحی و تهیه نشده است. اگر چه با انجام موارد زیر می‌توان تا حدود زیادی خطر ابتلا به عفونت را کاهش داد.

  • دستان خود را به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.
  • از تماس دستان با چشم، دهان و بینی خودداری کنید.
  • از تماس نزدیک با افرادی که به این بیماری مبتلا هستند بپرهیزید.

محافظت از دیگران در برابر ویروس کرونا

اگر افراد علائمی مانند سرماخوردگی را تجربه می‌کنند بهتر است موارد زیر را مد نظر قرار دهند:

  • در زمان بیماری در خانه بمانید.
  • از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید
  • هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با یک کاغذ دستمالی بپوشانید سپس آن را به درون سطل زباله انداخته و دستان خود را بشویید.
  • اشیاء و سطوح را تمیز و ضد عفونی کنید.

درمان ویروس کرونا

هیچ درمان خاصی برای عفونت ویروسی ناشی از گونه‌های انسانی ویروس کرونا وجود ندارد. اکثر مبتلایان به این بیماری به خودی خود بهبود می‌یابند. با این حال برخی از گزینه‌های درمانی برای تسکین علائم ناشی از این عفونت ویروسی وجود دارد مانند استفاده از داروهای مسکن و تب‌بر (از دادن داروی تب‌بر آسپرین و داروهای ضد سرفه به کودکان زیر چهار سال به شدت بپرهیزید) و از بخور گرم یا حمام آب گرم برای رفع گلودرد و سرفه می‌توانید کمک بگیرید.

افرادی که به درجات خفیفی از عفونت ویروسی کرونا مبتلا می‌شوند باید مقادیر زیادی از مایعات مصرف نموده و تا بهبودی کامل استراحت نمایند.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.cdc.gov/coronavirus/about/prevention.html
  2. https://www.cdc.gov/coronavirus/about/transmission.html
  3. https://www.cdc.gov/coronavirus/about/symptoms.html
  4. https://www.aljazeera.com/news/2020/01/coronavirus-symptoms-vaccines-risks-200122194509687.html
  5. https://www.webmd.com/lung/coronavirus
  6. https://medlineplus.gov/coronavirusinfections.html
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/256521.php

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
فاطمه قربانی

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی هستم، لیسانس ژنتیک، به علوم نوین پزشکی و ایمونولوژی علاقمندم. از شما دوست گرامی بخاطر مطالعه این مقاله و همچنین مجموعه تریتا بخاطر فرصت انتشار مطالبم در راستای کمک به ارتقای دانش کمال تشکر دارم. شاد باشید و سلامت

my name is Fatemeh Ghorbani, I have a B.S in genetics and interested in immunology and medical science. I believe that, even into the smallest acts, should be put our heart, mind and soul. Thank you for reading my article