هورمونی مرتبط با تولید مثل، رشد تخمک در زنان و رشد اسپرم در مردان میباشد. این هورمون کاربردهای بسیاری دارد. این آزمایش در زنان و مردان ممکن است با آزمایشهای دیگری هم چون آزمایش هورمون لوتئیزه کننده (آزمایش LH)، تستوسترون، استرادیول و یا پروژسترون مورد استفاده قرار گرفته و برای تشخیص موارد زیر کمک کننده باشد:
در زنان سطح هورمون FSH به موارد زیر کمک میکند:
در مردان میزان FSH برای تعیین علت کم تعداد اسپرم مورد استفاده قرار میگیرد.
آزمایش FSH در کودکان هم برای ارزیابی بلوغ جنسی زودرس یا دیررس انجام میشود. البته همزمان با این، آزمایش LH هم میتواند مورد سنجش قرار بگیرد. زمان نامنظم بلوغ ممکن است نشانهای از یک مشکل جدیتر از قبیل هیپوتالاموس، غده هیپوفیز، تخمدان یا بیضهها و یا سایر سیستمها باشد. اندازهگیری FSH و LH ممکن است بین علائم خوشخیم تا بیماری واقعی تفاوت داشته باشد. زمانی تشخیص واقعی به درستی صورت میگیرد که آزمایشهای دیگری همسو با آنها انجام شود.
در دختران و پسرانی که علائم بلوغ را نشان نمیدهند یا نشانههای بلوغ زودرس دارند انجام این آزمایش تجویز میگردد. این علائم عبارتند از:
این آزمایش که همراه با آزمایشهای دیگر انجام میشود تا حدودی میتواند اطلاعات لازم را در اختیار پزشک قرار دهد.
سطوح هورمون FSH و LH میتوانند به تمایز ما بین علتهای اولیه و ثانویه نارسایی تخمدان در اثر عملکرد نامناسب تخمدانی و یا اختلالات غدد هیپوفیز و هیپوتالاموس کمک کنند. مقادیر بالای هورمون FSH و LH میتواند به علل اولیه نارسایی تخمدان اشاره کند. عملکرد نامناسب خود تخمدان میتواند به دلایل زیر رخ دهد:
نارسایی زودرس و عملکرد نامناسب تخمدانی میتواند به دلایل زیر رخ دهد:
نارسایی مزمن تخمدان میتواند به دلیل شرایط زیر رخ دهد:
سطوح پایین FSH و LH با نارسایی های ثانویه تخمدان به علت اختلالات غده هیپوفیز و مشکلات هیپوتالاموس مطابقت دارد. سطح سرمی پایین FSH با افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان همراه است.
سطوح بالای FSH به علت نارسایی اولیه بیضه میباشد. این حالت میتواند منجر به نقایص رشدی در بیضهها گردیده و یا آسیب بیضه را با خود به همراه داشته باشد. نقایص رشدی مانند:
نارسایی بیضه که میتواند به دلیل شرایط زیر باشد:
سطوح پایین هم با اختلات غده هیپوفیز و هیپوتالاموس همراه است.
سطوح بالای FSH و LH میتواند نشانگر مشکلات زیر باشد:
برخی عوامل میتوانند بصورت کاذب نتیجه این آزمایش را بالاتر از حد واقعی نشان دهند مانند:
برخی عوامل میتوانند بصورت کاذب نتیجه آزمایش را کمتر از حد واقعی نشان دهند:
این هورمون در دوران باردای مقادیری کمتری را نشان میدهد. نمونههای مورد نیاز برای انجام آزمایش FSH شامل نمونههای خونی و گاهی اوقات نمونه ادرار تصادفی و یا جمع آوری ادرار 24 ساعته میباشد. برای کودکان و مردان زمانبندی خاصی برای انجام آزمایش وجود ندارد اما زمانبندی نمونهگیری در زنان با چرخه قاعدگی او مرتبط خواهد بود.
شما میتوانید به سادگی با عضویت در تریتا و با ورود به بخش کاربری از امکانات سامانه پزشک هوشمند نیز استفاده کنید، همچنین قادر خواهید بود آزمایش موردنظر را در تریتا ثبت و بدون نیاز به پزشک، مقادیر موجود در آزمایش خود را تفسیر کنید. لطفا پس از ورود، به بخش آزمایشات خون - هورمونها مراجعه کنید.