احتمالا ممکن است شما از پزشک خود شنیده باشید که از تزریق بین مفصلی ژل هیالورونیک برای تکمیل ویسکوزیته مفصلها استفاده میگردد. این جمله بدان معنا است که این ماده به مایع بین مفصلی شما کمک خواهد کرد.
تزریق اسید هیالورونیک برای درمان درد زانو ناشی از استئوآرتریت (OA) در بیمارانی که قبلاً با داروهای تسکین دهنده درد، مانند: استامینوفن و سایر روشهای درمانی که به خوبی به آنها پاسخ ندادهاند، مورد استفاده قرار میگیرد.
اسید هیالورونیک مشابه مادهای است که به طور طبیعی در مفاصل یافت میشود. اسید هیالورونیک به عنوان یک ماده لغزنده و کمک فنر مانع اصطحکاک دو استخوان مفصل بر روی هم میگردد و به عملکرد مفاصل کمک میکند.
باید به این موضوع دقت داشته باشید که این دارو جزو موادی است که توسط پزشک تجویز و برای افراد مورد مصرف قرار میگیرد. این دارو به دو صورت محلول و ژل مورد استفاده قرار میگیرد.
برای تصمیمگیری در مورد استفاده از دارو، خطرات مصرف دارو مواردی وجود دارد که باید ما بین بیمار و پزشک از قبل تصمیمگیریهای لازم در مورد آنها اتخاذ شده باشد. مواردی از قبیل:
اگر تاکنون واکنشی غیرعادی یا آلرژیک نسبت به این دارو یا هر داروی دیگری داشتهاید، با پزشک در میان بگذارید. همچنین انواع دیگر آلرژی میتواند شامل مواد غذایی، رنگها، مواد نگهدارنده یا حیوانات گردد.
در مورد استفاده از هیالورونیک به انواع یک ماده تزریق ژل مفصلی در دوران سالمندی و تاثیرات آن بر روی شیر مادر هنوز اطلاعات کافی در دست نمیباشد.
اگر چه برخی از داروها وجود دارند که نباید هرگز همزمان با یکدیگر مصرف گردند ولی در این موارد بهتر است اگر تحت درمان با داروهای دیگری هستید، حتما نوع دارو را به پزشک خود اطلاع دهید.
علاوه بر دارو نیز میتوان گفت برخی از مواد غذایی مانند: مصرف نوشیدنیهای الکلی و دخانیات مانند سیگار کشیدن نیز گاهی اوقات میتوانند در دوز داروی تجویزی اختلال ایجاد نمایند. البته برخی از شرایط پزشکی نیز میتوانند بر روی تزریق ژل مفصلی هیالورونیک تاثیر گذار باشند از جمله:
بعد از دریافت این دارو نباید به مدت دو روز مفصل زانو را تحت فشار قرار دهید. از فعالیتهایی مانند دویدن، فوتبال بازی کردن، بازی تنیس، بلند کردن اجسام سنگین یا ایستادن به مدت طولانی روی پاهای خود خودداری کنید. دردهای موقتی یا تورم در مفصل زانو ممکن است بعد از تزریق اسید هیالورونیک ایجاد شود.
علاوه بر تأثیرات مثبت، همواره یک دارو ممکن است عوارض ناخواستهای را به همراه داشته باشد. اگرچه همه این عوارض جانبی ممکن است رخ ندهند، با این وجود در صورت بروز آنها ممکن است به مراقبت پزشکی نیاز داشته باشید. برخی از عوارض جانبی رایج عبارتند از:
برخی از عوارض تزریق مفصلی نیاز به اقدامات خاص درمانی ندارند و به مرور زمان بهبود مییابند. برای پیشگیری یا کاهش این عوارض ناخواسته میتوانید از پزشک خود بخواهید تا توضیحات لازم را در مورد آنها به شما بدهد. برخی از عوارض با شیوع کمتر و نادر عبارتند از:
و یا سایر عوارض جانبی که ذکر نشده ممکن است در برخی از بیماران رخ دهند. اگر متوجه تغییرات دیگری شدهاید، میتوانید با پزشک خود مشورت کنید.
پلاسمای غنی از پلاکت که از خون خود شخص استخراج میگردد یکی دیگر از انواع ژل زانو میباشد که برای درمان آسیبهای داخل مفصلی استفاده میگردد. بیماریهایی شامل آرتریت، آرتروفیبروز، نقص غضروف مفصلی، آسیب دیدگی منیسک و سینوویتیت مزمن یا التهاب مفاصل جزو مواردی هستند که میتوانند تحت درمان با این روش قرار بگیرند.
قبل از استفاده از هیالورونیک اسید و یا پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) برای درمان و تسکین علائم معمولا از روشهای تخفی درد مانند تزریق استروئیدی با نام کورتون و اوزون درمانی استفاده می گردید. البته این روشها بر اساس نیاز بیمار هماکنون نیز در حال انجام هستند اما همان طور که گفته شد بیماری استئوآرتریت یکی از شرایطی است که تحت درمان تزریق بین مفصلی قرار میگیرد و به این درمانها پاسخ خوبی نداده است. این بیماری که با اصطلاح عامیانه التهاب یا عفونت استخوان نیز شناخته میشود شرایط جدیتری است.
استئومیلیت به دلایل مختلفی ممکن است بروز یابد:
تمامی این موارد میتوانند بروز عفونت در بافت استخوانی را تشدید نمایند. این عفونتها بیشتر در محل استخوانهای بلند و نزدیک به مفاصل رخ میدهند. شایعترین و محتمل ترین مناطقی که ممکن است به استئومیلیت دچار شوند شامل بالای استخوان بازو، انتهای بالایی و پایین استخوان ران و بالای استخوان درشت نی.
بررسی تمامی این شرایط و تصمیمگیری برای انتخاب نوع درمان مناسب برای بیمار بر عهده پزشک میباشد. مسلما پزشک تمامی گزینههای موجود را برای بیمار توضیح خواهد داد.