بتا بلوکرها یا مهار کنندههای بتا داروهایی هستند که اثر آدرنالین را بر روی بدن با مهار کردن انتقال سیگنالهای ارسالی، متوقف میکنند. بنابراین بتا بلوکرها میتوانند در کاهش ضربانات قلبی، کاهش انقباض عضله قلب، کاهش اکسیژن دریافتی قلب، کاهش فشار وارده بر روی سیستم عروقی و در نهایت کاهش فشارخون موثر واقع شوند.
با توجه به تمامی اثرات مربوط به این خانواده دارویی، استفاده معمول از آنها در درمان بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی دور از انتظار نیست. این موارد میتوانند شامل:
مسدود کنندههای بتا اولین خط درمان برای افرادی است که آنژین پایدار دارند. در این افراد، بتا بلوکرها با کاهش سرعت ضربان قلب، نیروی انقباض عضله قلب را کاهش میدهند. هر دو این اثرات باعث جلوگیری یا به تأخیر انداختن عدم اکسیژنرسانی کافی به عضله قلب میشوند و بنابراین خطر ابتلا به آنژین یا این دردهای قفسه سینه را کاهش میدهند.
به دلایل مشابه، در اکثریت موارد، بتا بلوکرها بخش مهمی از درمان سکته قلبی میباشند. این داروها در حین سکته حاد قلبی، مانع از بین رفتن زیاد بافت قلبی میشوند و به جلوگیری از حملات قلبی در آینده کمک میکنند. این خانواده دارویی بخش مهمی از درمان برای نارسایی قلبی میباشند. این داروها به طور آرام فشار اضافی وارده بر روی عضله قلبی را کاهش میدهند و با این کار اجازه میدهند تا عضله قلبی با دریافت انرژی کم هم، به طور موثر عمل کند.
در افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی، بتا بلوکرها جزء کلیدی برای رسیدن به ضربانات قلبی نرمال میباشند. در افراد مبتلا به گلوکوم یا آب سیاه نیز از قطرههای چشمی بتا بلوکر برای کاهش فشار چشمی استفاده میشود.
بتا بلکورها به عنوان خط اولیه درمان فشارخون تا چندین سال گذشته بودند ولی امروزه با تولید داروهای جدید فشارخون مانند داروهای دیورتیک Diuretic یا ادرار آور، مسدود کنندههای کانال کلسیم، مهار کنندههای مبدل آنژیوتانسین ACE موثرترین داروهای کنترل فشارخون شناخته شدهاند. بنابراین بتا بلوکرها به عنوان خطر دوم درمان فشارخون، زمانی که داروهای اولیه کارایی چندانی نباشند در نظر گرفته میشوند.
بدیهی است که انواع مختلفی از این خانواده دارویی امروزه در دسترس است که برخی از آنها بدون نسخه پزشک هم قابل تهیه میباشند ولی نکتهای که وجود دارد این است که هر یک از این داروها دستورالعملهای مخصوص به خود را دارا میباشند. ولی معمولا این داروها برای کم کردن عوارض جانبی گوارشی باید همراه با غذا مصرف شوند همچنین باعث میشود که جذب سریعتری نیز داشته باشند.
عوارض جانبی این داروها معمولا به مکانیزم عمل کنندگی آنها یعنی مسدود ساختن تاثیرات آدرنالین مربوط میشود. برخی از این عوارض عبارتند از:
زنان باردار در حد امکان باید از خوردن این داروها اجتناب کنند، چرا که میتواند باعث کاهش ضربانات قلب، کاهش فشارخون و کاهش سطح قند خون در جنین شود.
چنانچه به طور تصادفی دوز زیادی از این داروها را مصرف کردید احتمالا علائم زیر را تجربه خواهید نمود:
در حالت معمول عوارض ناشی از بتا بلوکرها میتواند با انتخاب درست نوع دارو و مقدار دوز آن مدیریت شود.