تغییرات رفتاری در نوجوان میتواند بعنوان یک زنگ خطر به صدا در آمده و خبر از استرس در نوجوان بدهند. بدون یک بستر حمایتی مناسب، نوجوانان ممکن است در معرض خطرات بیشتر از جمله مشکلات سلامت روان، مشکلات تحصیلی و سلامت جسمانی قرار گیرند. بنابراین توجه به علائم هشدار دهنده احساسی در نوجوانان میتواند از اهمیت ویژهای برخوردار باشد. مداخله هر چه زودتر شما بهتر از عواقب جبران ناپذیر آینده است.
توجه به این 10 نشانه به شما خواهند گفت که فرزندتان در معرض استرس قرار دارد یا خیر:
استرس اغلب به درگیر کردن اندامهای بدن و به مشکلات سلامت جسمانی ختم میشود. سردردهای مکرر، بیماریهای معده و سایر نگرانیهای اجتماعی میتوانند نشانهای از استرس باشند.
مشکلات به خواب رفتن یا از خواب پریدن میتوانند نشانهای از استرس باشند، که میتوانند یک چرخه حیرت انگیز محسوب شوند.
برخی خواب بیش از حد را ناشی از استرس زیاد میدانند. یک نوجوان که همیشه بعد از برگشتن از مدرسه میخواهد به رختخواب برود، یا کسی که تمام طول تعطیلات آخر هفته را در رختخواب سپری میکند، احتمالا با خوابیدن، به دنبال تلاش برای فرار از استرس خود هستند.
گاهی اوقات وجود استرس، ریشه در مشکلات آموزشی و یا مسائل مربوط به مدرسه دارد. به عبارت دیگر، مشکلات تحصیلی هم میتوانند از استرس به وجود بیایند. اگر نمرات نوجوان کاهش یافته، یا اگر نوجوان از تمرکز حواس کمتری برخوردار است، میتوانید این تغییرات به وجود آمده را ناشی از استرس بدانید.
گرچه نوجوانان میتوانند ذاتا خجالتی باشند، نوجوانان دارای استرس احتمالا بیشتر از حالت معمول تحریکپذیرند. یک نوجوان که اغلب تحت تاثیر جزیی ترین مسائل قرار میگیرد، به احتمال زیاد با این احساس مواجه است که تمام زندگی او با چالش روبه روست.
استرس ممکن است رفتارهای اجتماعی نوجوان را تغییر دهد. انزوای اجتماعی میتواند نشانه این باشد که نوجوان در حال مبارزه با استرس است. گذراندن بیشتر اوقات در اتاق و یا کمبود علاقه به صحبت کردن با دوستان میتواند به این معنی باشد که نوجوان با مشکلاتی روبروست.
نوجوانانی که تحت تأثیر استرس قرار دارند احتمال این که سرماخوردگی و سایر بیماریهای جزئی را تجربه کنند، بیشتر است. آنها ممکن است به دلیل این بیماریها چند روزی از مدرسه و یا اجتماع فاصله بگیرند.
مشکلات رفتاری اغلب زمانی بروز پیدا میکنند که نوجوان با استرس دست به گریبان است. ممكن است طیفی زیادی از مشكلات رفتاری از جمله فحش دادن و یا کتک کاری در مدرسه را، مشاهده کنید. با این حال توجه داشته باشید که نمیتوان همیشه استرس را بهانه کرد و بد رفتاریها را به آن نسبت داد.
هنگامی که نوجوانان افکار زیادی در ذهنشان دارند، برای آنها تمرکز کردن بروی موضوعات دیگر مشکل خواهد بود. آنها ممکن است به راحتی در کلاس حواسشان پرت شود و یا در حین تکمیل تکالیف خود دچار مشکل گردند.
اغلب اوقات نوجوانانی که با استرس روبرو هستند، در کلام خود از جملات منفی استفاده میکنند. به عنوان مثال، یک نوجوان ممکن است از عبارتهایی همچون "هیچکس من را دوست ندارد" یا "هیچ چیزی به نظر درست نیست" استفاده کند. اگر چه معمولا نوجوانان این حرفها را گاهی اوقات به کار میبرند، ولی اگر چنین عبارتهایی را از او شنیدید بدانید به احتمال زیاد او دچار استرس شده است.
نوجوانان تحت فشار اغلب در مورد هر چیز و هر کسی نگران هستند. آنها ممکن است نگران تمام موارد بدی باشند که ممکن است رخ بدهد یا در مورد درک کردن دیگران نسبت به خودشان دلواپس باشند. اگر نوجوان شما بیش از حد معمول نگران است، ممکن است به دلیل استرس او باشد.
بسیاری از نوجوانان قادر به گفتن این نیستند که: "من استرس دارم و دلیل واقعی آن را نمیدانم" بنابراین رفتار آنها اغلب نشات گرفته از احساسات آنهاست. اگر فکر میکنید نوجوانتان با استرس مبارزه میکند، با او شروع به صحبت کنید. میتوانید از برخی تکنیکهای ساده مدیریت استرس استفاده کنید.
اگر استرس نوجوان شما در مسئولیتهای خانوادگی و یا وظایف مدرسه، خانواده و یا دوستانش تداخل ایجاد میکند، ممکن است زمان آن رسیده که از یک فرد با تجربه کمک بخواهید. علائمی که بیش از دو هفته به طول میانجامند، میتوانند حاکی از این مسئله باشند که نوجوان ممکن است از یک مشکل سلامت ذهنی مانند افسردگی یا اضطراب رنج میبرد.