آشنایی با ابزار تست و سنجش ویژگی‌های شخصیتی کارآفرینان

کارآفرینی به چه معناست؟

کارآفرینی (Entrepreneurship) به معنای طراحی، راه اندازی و اجرای یک کسب و کار جدید است که اغلب با یک کسب و کار کوچک آغاز می‌شود. افرادی که این کسب و کارها را ایجاد می‌کنند "کارآفرین" نامیده می‌شوند.

نظریه سنجش ویژگی‌های شخصیتی کارآفرینان دکتر کردنائیج

نظریه سنجش ویژگی‌های شخصیتی کارآفرینان ایرانی یکی از نظریه‌های جدید در خصوص ویژگی‌های شخصیتی اثرگذار بر کارآفرینی افراد است. بر اساس این نظریه که در سال 1386 توسط دکتر کردنائیج و همکاران ارائه شده است، افراد کارآفرین هشت ویژگی شخصیتی دارند:

  1. خطرپذیری متعادل
  2. کانون کنترل درونی
  3. نیاز به پیشرفت
  4. سلاست فکری
  5. عملگرایی
  6. رویاپردازی
  7. چالش طلبی
  8. تحمل ابهام

ویژگی‌های شخصیتی کارآفرینان بر اساس نظریه دکتر کردنائیج

1- خطر پذیری متعادل

به معنای قبول خطراتی است که بر سر راه کارآفرین وجود دارد و امکان رفع آن‌ها به وسیله تلاش شخصی فرد وجود دارد. بنابراین منظور از خطر، ریسک‌های غیرقابل کنترل و بزرگ نیست.

2- کانون کنترل درونی

افرادی که کانون کنترل درونی دارند، خودشان را مرکز کنترل امور می‌دانند و در حل مشکلات و انجام کارها به خود متکی هستند. این افراد موفقیت و شکست خود را ناشی از سرنوشت یا شانس نمی‌دانند.

3- نیاز به موفقیت

افرادی که نیاز به موفقیت دارند، به چالش‌ها علاقه‌مندند و برای کارهایشان استانداردهای عالی در نظر گرفته و اهل رقابت‌اند. این افراد مسئولیت حل مشکلات و هدف‌گذاری را خودشان برعهده می‌گیرند. میل آن‌ها به داشتن عملکرد خوب از احساس درونی‌شان سرچشمه می‌گیرد.

4- سلاست فکری

افرادی که دارای سلاست فکری هستند، خلاق‌اند و می‌توانند مسائل را به طور موفقیت آمیز حل کنند. این افراد نسبت به موقعیت‌ها و شرایط جدید، ذهنِ بازی داشته و پذیرای تغییر و نوآوری هستند.

5- عملگرایی

افراد عمل‌گرا کارهایشان را به خوبی انجام می‌دهند و در راه رسیدن به اهداف پشتکار دارند. این افراد همواره در پی عملی کردن ایده‌ها بوده و به نتایج عملی ایده‌های ذهنی علاقه نشان می‌دهند.

6- تحمل ابهام

افرادی که دارای این ویژگی شخصیتی هستند، به راحتی می‌پذیرند که در زندگی قطعیت وجود ندارد و انسان هرگز نمی‌تواند از شکست یا موفقیت خویش مطمئن باشد. ما هرگز قادر نخواهیم بود که درباره همه چیز به دانش کامل برسیم اما باید بتوانیم با وجود این ابهام‌ها به زندگی ادامه دهیم. افرادی که دارای تحمل ابهام هستند، ابهام را به عنوان یک موقعیت مطلوب می‌بینند؛ در مقابل، افرادی که در این ویژگی شخصیتی ضعف دارند ابهام را به عنوان منبع تهدید در نظر می‌گیرند.

7- رویاپردازی

احتمالا شنیده‌اید که افراد موفق رویاهای بزرگ در سر دارند. افراد رویاپرداز می‌توانند در زمینه‌های جدید، ایده‌های نو و خلاقانه ارائه کنند. این افراد تصویر واضحی از آینده‌ی کسب و کار خود و نتایج حاصل از آن در ذهن دارند.

8- چالش طلبی

افراد چالش طلب تمایل دارند درگیر کارهای پیچیده و دشوار شوند و در این موقعیت‌ها می‌توانند راهکارهای مفیدی ارائه دهند و چالش‌ها را با موفقیت پشت سر بگذارند.

تست ویژگی‌های شخیصتی کارآفرینان دکتر کردنائیج

تست ویژگی‌های شخیصتی کارآفرینان ایرانی، پرسشنامه‌ای 74 سوالی است که در سال 1386 توسط دکتر کردنائیج و همکاران جهت سنجش هر یک از ابعاد فوق، طراحی شده است. این تست یکی از پرکاربردترین ابزارها برای سنجش استعداد و ویژگی‌های شخصیتی در زمینه کارافرینی در کشورمان است. پاسخگویی به سوالات این پرسشنامه از طریق مقیاس لیکرت چهارتایی (1= کاملا مخالفم تا 4=کاملا موافقم) انجام می‌شود.

آقای دکتر اسدالله کرد نائیج، رئیس مرکز مطالعات مدیریت و بهره‌وری ایران و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس این ابزار را تهیه و استاندارد شاخص‌های آن را بر اساس یک پیمایش عمومی تدوین نموده‌اند.

نحوه تفسیر تست ویژگی‌های شخصیتی کارآفرینان دکتر کردنائیج

باید توجه داشت که ویژگی‌های شخصیتی به صورت صفر و صدی تفسیر نمی‌شوند بلکه هر ویژگی شخصیتی دارای طیفی است که از بسیار ضعیف تا بسیار قوی متغیر است. ویژگی شخصیتی رویاپردازی را در نظر بگیرید، نمی‌توان افراد را در دو دسته رویاپرداز و غیررویاپرداز قرارداد. بلکه رویاپردازی در برخی افراد قوی‌تر و در برخی افراد ضعیف‌تر است.

به همین ترتیب، هر یک از ویژگی‌های شخصیتی موجود در تست ویژگی‌های شخیصتی کارآفرینان دکتر کردنائیج نیز تحت پنج مقوله طبقه‌بندی می‌شوند:

  1. بسیار ضعیف
  2. ضعیف
  3. متوسط
  4. قوی
  5. بسیار قوی

مجموع نمرات هر هشت ویژگی، نمره کارآفرینی فردی را نشان می‌دهد که بیانگر توانایی فرد در ایجاد یک کسب و کار مستقل جدید یا کسب یک نمایندگی و تمرکز او بر توسعه و تولید محصولات و خدمات یا نوآوری در آن‌ها است.

شما می‌توانید به سادگی با عضویت در تریتا و با ورود به بخش کاربری از امکانات سامانه پزشک هوشمند نیز استفاده کنید، هم‌چنین قادر خواهید بود آزمون کردنائیج را به صورت آنلاین در تریتا انجام دهید و نتایج آزمون خود را مشاهده و تفسیر کنید. برای اجرای این تست به مقاله "پرسشنامه سنجش ویژگی‌های شخصیتی کارآفرینانه، دکتر کردنائیج" رجوع کنید.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.researchgate.net/publication/264823970

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
سوگند صفری

سوگند صفری

فارغ‌التحصیل روان‌شناسی
علاقه‌مند به ترجمه و نویسندگی

My name is sogand safari and i have a BA in psychology.
I'm interested in translation and writing.