علائم خونریزی مزمن دستگاه گوارشی بسته به منطقهای که در آن خونریزی اتفاق میافتد متفاوت خواهد بود. معمولا به علت مزمن بودن این خونریزیها با علائم چندان شدیدی همراه نمیگردند و بدین علت میتوانند از نظر دور بمانند. مهم است که زمانی که با هر یک از این علائم مواجه شدید تحت نظر یک پزشک قرار بگیرید. بدن فرد بیمار در هنگام خونریزی مزمن معده با کم خونی شدید مواجه میشود بنابراین دانستن علائم شاخص کم خونی نیز تا حدود زیادی میتواند در تشخیص و حدس خونریزی مزمن دستگاه گوارشی مفید میباشد. این علائم عبارتند از:
پزشک احتمالا از آزمایشات خونی و نیز کولونوسکوپی به عنوان روشهای تشخیصی برای پیدا کردن منبع خونریزی دستگاه گوارشی استفاده خواهد نمود. خونریزی دستگاه گوارشی و یا خونریزی معده به خودی خود یک بیماری محسوب نمیشوند اما میتوانند نشانهای از بیماری محسوب شوند. بنابراین علت خونریزی مربوط به یک بیماری میباشد که میتواند درمان شود یا ممکن است نشانهای از وضعیت جدیتر باشد. در نهایت میتوان گفت علت خونریزی بستگی به این دارد که کدام قسمت از دستگاه گوارش دچار خونریزی شده است.
التهاب مری که در آن اغلب اسید معده باعث سوزش سر دل، التهاب مری و یا حتی خونریزی میشود.
در این حالت رگهای بزرگ شده غیرعادی در انتهای مری به وجود میآیند.
پارگی مری در لایه پوشاننده مری و معمولا به دنبال استفراغ طولانی مدت رخ میدهد البته عواملی همچون سرفه طولانی مدت یا سکسکه در موارد نادر میتوانند آن را موجب شوند. گاهی اوقات اختلال نادری به نام سندرم مالوری-ویس که در انتهای مری رخ میدهد و مشخصه اصلی آن زخم همراه با خونریزی است علائمی مانند خارش شدید و تهوع را از خود نشان میدهد.
هموروئید، شایعترین علت خونریزی قابل مشاهده در قسمت تحتانی دستگاه گوارشی میباشد. این خونریزیها معمولا به صورت خون روشن دیده میشوند. هموروئید در رگهای خونی بزرگ ناحیه مقعد رخ میدهد که میتوانند دچار پارگی و خونریزی گردند.
کولیتها، التهاب و زخمهای کوچکی هستند که میتوانند باعث خونریزی شوند.
بیماری کرون یک بیماری مزمن است که میتواند ایجاد کننده التهاب باشد و به خونریزیهای مقعد ختم شود.
این شرایط در دیواره کولون رخ میدهد.
درمان خونریزی دستگاه گوارشی بستگی به علت خونریزی و نوع خونریزی حاد یا مزمن دارد. به عنوان مثال، اگر آسپرین به عنوان علت خونریزی باشد، پزشک احتمالا دوز مصرفی آسپرین بیمار را متوقف نموده و یا تغییرات دیگر در نوع دارو، اعمال خواهد نمود. اگر سرطان عامل خونریزی باشد، دوره درمان معمولا حذف تومور خواهد بود. اگر زخم معده عامل اصلی خونریزی دستگاه گوارشی باشد، پزشک ممکن است یک دارو برای درمان باکتری هلیکوباکتر پیلوری H. pylori، تغییر در رژیم غذایی، احتمالا تغییر در سبک زندگی را توصیه خواهد نمود.
اولین گام در درمان خونریزی دستگاه گوارشی، توقف خونریزی است. این حالت معمولا توسط تزریق مستقیم مواد شیمیایی به محل خونریزی یا مسدود نمودن محل خونریزی به وسیله پروب گرم کننده از طریق آندوسکوپ انجام میشود.
گام بعدی در درمان خونریزی دستگاه گوارشی، درمان خونریزی معده و یا هر شرایطی است که باعث خونریزی شده است. این حالت شامل به کار بردن داروهایی است که برای درمان زخمها، ازوفاژیت، باکتری ایجاد کننده زخم معده با عنوان هلیکوباکتر پیلوری و سایر عفونتها مورد استفاده قرار میگیرد. این موارد شامل مهار کنندههای پمپ پروتون در معده (PPI)، مسدود کنندههای H2 و آنتی بیوتیکها میگردند. مداخله جراحی زمانی ضرورت پیدا میکند که علت خونریزی تومور یا پولیپ باشد یا اگر درمان با آندوسکوپ بصورت ناموفق انجام شود.