آیا برای رهایی از آلرژی و حساسیت راه‌حلی وجود دارد؟

آلرژی چیست

آلرژی زمانی به وجود می‌آید که سیستم ایمنی بدن شما به یک ماده خارجی مانند گرده، نیش زنبور عسل یا پر پرندگان و موهای حیوانات واکنش نشان می‌دهد یا غذائی را می‌خورید که بدن‌تان نسبت به آن واکنش نشان داده و شما را مریض می‌کند.

در کل، سیستم ایمنی بدن، موادی را تولید می‌کند که به آنتی بادی‌ها مشهور هستند. هنگامی که به چیزی آلرژی داشته باشید، سیستم ایمنی بدن شما، آنتی بادی‌هایی را تولید می‌کند که ماده آلرژن را به عنوان ماده‌ای مضر برای بدن‌تان شناسایی می‌کنند، حتی اگر چنین چیزی واقعا صحت نداشته باشد.

هنگامی که در تماس با ماده آلرژن قرار بگیرید، واکنش سیستم ایمنی بدن می‌تواند پوست، سینوس‌ها، راه‌های تنفسی یا دستگاه گوارش‌تان را درگیر نماید. معمولا شدت آلرژی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و می‌تواند از تحریک جزئی تا آنافیلاکسی که نوعی شرایط اضطراری بالقوه پرخطر و مرگ آفرین است متفاوت باشد.

در حالی که اکثر آلرژی‌ها قابل درمان نیستند، درمان‌های موجود می‌تواند به کاهش علائم آلرژی کمک کند. کار سیستم ایمنی بدن شما این است که از بدن‌تان در برابر مهاجمان بیرونی، مانند ویروس‌ها و باکتری‌ها محافظت کند. با این حال، گاهی اوقات سیستم ایمنی آنتی بادی‌ها را در پاسخ به چیزی که مضر نیست، مانند غذاهای خاص یا داروها تولید می‌کند.

واکنش سیستم ایمنی بدن به چنین حساسیت یا آلرژنی به طور کلی بی‌ضرر بوده و واکنش آلرژیک نامیده می‌شود. اکثر آلرژی‌ها شدید نیستند، فقط آزاردهنده هستند. علائم معمولا شامل خارش چشم‌ها یا آبریزش بینی، عطسه و یا سرفه می‌باشند.

جلوگیری از علائم آلرژی بهتر از درمان آن‌ها است. برای جلوگیری از در تماس بودن با آلرژی‌ها می‌توان کارهایی نظیر بسته نگه داشتن پنجره‌ها، فیلتر کردن و تهویه هوا و اجتناب از نگهداری از گیاهان در محیط داخلی خانه اشاره نمود. اگر برای‌تان مقدور نیست که به طور کامل از در تماس بودن با آلرژن‌ها جلوگیری کنید، باید تماس‌تان را تا جای ممکن با آن‌ها کاهش دهید.

انواع مختلف آلرژی‌ها

برای اجتناب از ابتلا به آلرژی در ابتدا باید با انواع آلرژی‌ها آشنا شد:

  1. آلرژی به دارو
  2. آلرژی به غذا
  3. آلرژی به حشرات
  4. آلرژی به شیره گیاهان
  5. آلرژی به کپک
  6. آلرژی به حیوانات خانگی
  7. آلرژی به گرده گیاهان

کارهایی که باید برای اجتناب از آلرژی انجام دهید

داروهای ضد آلرژی خود را همان‌طور که تجویز شده مصرف کنید. استفاده از این داروها برای مدیریت علائم شما مفید هستند و در کنار استفاده از آن‌ها از آلرژن‌ها نیز اجتناب نمایید. اگر خطر آنافیلاکسی، شما را تهدید می‌کند، مصرف اپی‌نفرین را فراموش نکنید. اپی‌نفرین تنها درمان واکنش‌های آلرژیک شدید است. البته این دارو فقط از طریق نسخه پزشک در دسترس شما قرار دارد.

یک دفتر یادداشت داشته باشیدو آنچه که انجام می‌دهید، آنچه که می‌خورید، زمانی که علائم رخ می‌دهند و هر چیزی را که به نظرتان می‌تواند در درمان آلرژی‌تان مفید باشد را یادداشت نمایید. این کار ممکن است به شما و پزشک‌تان کمک کند تا علائم‌تان بدتر نشود.

دستبند هشدار پزشکی (یا گردنبند) را همیشه به دست کنید. اگر تا به حال یک واکنش آلرژیک شدید را تجربه نموده‌اید، لطفا یک دستبند هشدار پزشکی تهیه نمایید. این دستبند به دیگران اجازه می‌دهد که بدانند حساسیت شما جدی است.

بدانید که در طول یک واکنش آلرژیک باید چه کارهایی را انجام دهید. یک برنامه اضطراری را نوشته و آن را به خاطر بسپارید. چنین برنامه‌ای به شما و دیگران کمک می‌کند تا در صورتی که علائم آلرژیک یا واکنش شدید آلرژیک رخ داد بدانند که باید چه کارهایی را انجام دهند. اگر سوالی دارید، از پزشک خود بپرسید.

مطمئن شوید که تمام دوستان و خانواده‌تان از آلرژی شما اطلاع دارند. هرگز به تنهایی وارد محیط‌های آلرژی‌زا نشوید. رطوبت خانه خود را زیر 50 درصد نگاه دارید تا از رشد کپک‌ها و یا افزایش گرد و غبار اجتناب نمایید. خود را از مناطقی که ممکن است کپک‌ها در آن بخش‌ها جمع شوند، از جمله زیرزمین‌ها، گاراژها، فضاهای تاریک، انبارها و غیره دور نگاه دارید و تا جای ممکن این فضاها را پاکیزه کنید.

اگر حیوان خانگی دارید، آن‌ها را در قسمتی خارج از فضای زندگی‌تان نگه دارید یا از شخص دیگری بخواهید از آن‌ها مراقبت کند. در غیر این صورت، حیوانات خانگی را در اتاق خواب خود راه ندهید و آن‌ها را مدام حمام کنید. اجازه ندهید حیوانات خانگی بر روی مبلمان شما بنشینند.

برای خشک کردن لباس‌هایتان از خشک‌کن استفاده نکنید و لباس‌های خیس را در ماشین لباسشویی رها ننمایید. پرده‌های دوش و کاشی‌های حمام را با محلول‌های قارچ‌کش شستشو دهید.

اگر به گرد و غبار حساس هستید می‌توانید کارهای زیر را انجام دهید

از کاورهای پلاستیکی برای تشک‌ها و بالش‌هایتان استفاده کنید. از مبلمان‌های پر از وسایل اجتناب نمایید. اگر تخت دو طبقه دارید بر روی تخت پایین نخوابید. هر هفته یک بار رخت‌خواب خود را در آب گرمی با حرارت بالا شست و شو کنید

سیگار کشیدن را در خانه ممنوع نمایید. برای تمیز کردن گرد و غبار و به منظور اجتناب از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، ماسک و دست‌کش بپوشید. دو بار در هفته خانه‌تان را جارو بزنید. از تکان دادن قالیچه‌ها و موکت‌هایتان جلوگیری کنید، زیرا باعث پخش شدن گرد و غبار و کپک می‌شود.

در صورت امکان، به جای موکت از کف پوش‌های چوبی سخت استفاده کنید. از پرده کرکره‌ای یا پرده طولانی اجتناب نمایید زیرا این‌ها گرد و غبار را در خود جمع می‌کنند. به جای پرده‌های قدیمی از سایه‌بان استفاده کنید.

اجتناب از آلرژی حشرات و نیش آن‌ها

هنگامی که شما به نیش حشرات حساسیت داشته باشید، فعالیت‌های فضای باز می‌توانند بیشتر از آنچه که فکر می‌کنید برای‌تان خطرآفرین باشند. در اینجا چند نکته برای جلوگیری از نیش خوردن و نیش زدن ذکر شده که باید به آن‌ها توجه کنید:

  1. اجتناب از عطرهای بسیار معطر، دئودورانت‌ها و لوسیون‌ها.
  2. هنگام رفتن به خارج از منزل همیشه کفش به پا کنید.
  3. هنگام نوشیدن نوشابه‌های گازدار از قوطی از نی استفاده کنید
  4. از پوشیدن لباس‌های روشن و طرح‌دار اجتناب نمایید
  5. غذای خود را در خارج از منزل حتما با چیزی بپوشانید

اجتناب از آلرژی‌های دارویی

همیشه پزشک و داروساز خود را از هر گونه آلرژی دارویی که دارید مطلع نمایید. در مورد آلرژی به پنی‌سیلین، ممکن است گفته شود که از آنتی بیوتیک‌های مشابه مانند آموکسی‌سیلین  اجتناب نمایید. اگر حتما به داروی خاصی نیاز دارید، پزشک شما ممکن است کورتیکواستروئیدها یا آنتی هیستامین‌ها را قبل از تجویز آن دارو تجویز نماید.

برخی از داروها نسبت به سایر داروها، واکنش آلرژیک شدیدتری را ایجاد می‌کنند. این داروها عبارتند از:

  • پنی‌سیلین
  • انسولین (به ویژه از منابع حیوانی)
  • تزریق کنتراست وریدی
  • داروهای ضد انعقادی مانند وارفارین
  • داروهای سولفا

اجتناب از آلرژی‌های غذایی

اجتناب از آلرژن‌های غذایی می‌تواند بسیار دشوار باشد. به خصوص اگر ندانید غذای شما از چه چیزهایی تهیه شده است. هنگامی که به یک رستوران می‌روید، سوالات دقیقی را درباره مواد تشکیل‌دهنده غذا بپرسید. هنگام خرید مواد غذایی بسته‌بندی شده، برچسب‌های روی محصول را با دقت بخوانید.

امروزه بر روی اکثر مواد غذایی بسته‌بندی شده، هشدارهایی در رابطه با آلرژن‌های رایج درج شده است. هنگام غذا خوردن در خانه دوست‌تان، مطمئن باشید که قبل از هر چیزی، هر گونه آلرژی غذایی خود را به او اطلاع داده‌اید

آلرژن‌های غذایی رایج

بسیاری از آلرژن‌های غذایی ممکن است در بعضی افراد واکنش شدیدی را به همراه داشته باشند. بعضی از این آلرژن‌ها می‌توانند در مواد به کار گرفته شده در تهیه غذاها مخفی شده باشند.

  • شیر
  • تخم مرغ
  • سویا
  • گندم

غذاهای دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند خطر انتقال آلودگی را به همراه داشته باشند. این شرایط زمانی پیش می‌آید که غذا قبل از مصرف با آلرژن در تماس باشد. منابع احتمالی انتقال آلودگی عبارتند از:

  • ماهی
  • خرگوش
  • بادام زمینی
  • دانه درختان

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/8611-environmental-management-for-allergies
  2. https://acaai.org/allergies/allergy-treatment/environmental-trigger-avoidance
  3. https://www.aafa.org/prevent-allergies/
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
سهیلا دوست‌پژوه

سهیلا دوست‌پژوه

علاقه مند به ترجمه و تالیف و نویسندگی