به برآمدگی بیش از حد کمر قوز یا کیفوز گفته میشود. قوز ممکن است در هر سنی رخ دهد اما در زنان سالمند رایجتر است. قوز وابسته به سن اغلب به دنبال ضعیف شدن مهرههای کمر رخ میدهد. زیرا استخوانها به هم فشرده میشوند یا ترک میخورند. انواع دیگر قوز کمر ممکن است در نوزادان یا نوجوانان رخ دهد به علت بدشکلیهای ستون فقرات یا از هم جدا شدن استخوانهای پشت به مرور زمان.
قوز خفیف مشکلات کمتری دارد اما قوز شدید میتواند باعث درد و بدشکلی شود. درمان قوز به سن شما و علل و اثرات خمیدگی بستگی دارد.
قوز کمر انواع گوناگونی دارد که شامل:
استخوانهای (مهرهها) افراد به صورت استوانههایی روی هم قرار گرفتند تا یک ستون فقرات سالم را تشکیل دهند. قوز زمانی ایجاد میشود که مهرههای قسمت بالایی کمر شروع به بیرون زدن و برآمدگی میکنند و V شکل میشوند.
غیرنرمال بودن مهره میتواند به این علل باشد:
شکستن یا له شدن مهرهها (شکستگی از نوع فشرده شده) میتواند منجر به خمیدگی کمر شود. شکستگیهای فشردهی خفیف اغلب بدون نشانه هستند.
اختلال نازک شدن اسنخوانها میتواند باعث خمیدگی شود خصوصا اگر مهرهها بخاطر شکستگی فشرده ضعیف شده باشند. پوکی استخوان در زنان سالمند و افرادی که برای طولانی مدت از داروهای کورتیکواستروئیدی استفاده میکنند، بسیار رایج و شایع است.
دیسکهای گرد و نرم، مانند یک بالشتک بین مهرههای کمر عمل میکنند. با افزایش سن، این دیسکها خشک و کوچک میشوند که اغلب کیفوز را بدتر میکنند.
این بیماری که قوز شوئرمن هم نامیده میشود درهنگام رشد جهشی که قبل از بلوغ اتفاق میافتد، ایجاد میشود. پسران بیشتر از دختران مستعد این بیماری هستند.
ستون فقراتی که قبل از تولد به خوبی رشد نکرده میتواند منجر به کیفوز شود.
قوز در کودکان همچنین میتواند بخاطر بعضی سندرمهای خاص باشد. مانند سندرم ایلرز دانلوس و سندرم مارفان.
سرطان ستون مهرهها میتواند باعث ضعیفی مهرهها و افزایش احتمال شکستگیهای فشرده شود. همچنین شیمی درمانی و پرتودرمانی هم ممکن است تاثیر داشته باشند.
قوز خفیف ممکن است علائم و نشانههای قابل تشخیصی نداشته باشد. ما برخی افراد ممکن است درد و سفتی کمر و همچنین خمیدگی غیرنرمال کمر را تجربه کنند.
درد کمر علت شایعی نیست اما فعالیتهای فیزیکی و ایستادن یا نشستن طولانی مدت میتواند باعث ایجاد درد و ناراحتی در افرادی شود که قوز شوئرمَن دارند. دیگر علائم شامل:
علاوه بر اینکه میتواند باعث درد کمر شود، کیفوز همچنین میتواند منجر به:
قوز شدید میتواند به ریهها فشار بیاورد
کیفوز با ضعف عضلات کمر مرتبط است و باعث سختی انجام بعضی کارها مانند پیاره روی و بلند شدن از روی صندلی میشود. خمیدگی ستون فقرات همچنین نگاه کردن به بالا یا رانندگی را سخت میکند و نیز منجر به احساس درد در هنگام دراز کشیدن میشود.
قوز شدید میتواند لولههای گوارشی را فشرده کند و باعث مشکلاتی مثل رفلاکس اسید معده و سختی در بلع شود.
تصویر بدنی به معنی درک و احساسی ست که فرد از زیبایی و جذابیت بدن خودش دارد. قوز در افراد خصوصا نوجوانان با برآمدگی در پشت و یا با پوشیدن بریس برای درمان باعث تصویر بد بدنی میشود. در افراد مسن تر، تصویر بد بدنی ممکن است باعث گوشه گیری و انزوا شود.
دکتر نیک آرازا، کایروپراکتیک در سانتا باربارا میگوید: « وضعیتهای بد و الگوهای حرکتی نادرست در ایجاد قوز کمر بسیار موثر هستند.» وی اضافه میکند: «تنها بیست دقیقه بودن در یک پوزیشن نادرست باعث تغییرات منفی در ستون فقرات میشود.»
اگر شما زمان زیادی را در پوزیشن خمیده بگذرانید، سرتان شروع میکند به سمت جلو خم شدن. این مسئله باعث میشود استرس و وزن بیشتری بر روی کمر و گردنتان وارد شود. سرتان باید مستقیما روی بدنتان قرار داشته باشد و گوش هایتان تا شونه هایتان یک خط مستقیم را ایجاد کند.
درمان کیفوز به نوع قوز شما، شرایطتان و شدت آن بستگی دارد.
پزشک شما ممکن است یک سری داروها تجویز کند که شامل:
این درمانها نیز برای انواع خاصی از کیفوز مناسب است و پزشک ممکن است آنها را توصیه کند. این درمانها شامل:
درمان جراحی ممکن است برای کیفوزهای شدید توصیه شود. کیفوزهایی که به طناب نخاعی یا ریشههای عصبی فشار وارد کرده یا آنها را له میکنند. جراحی فیوژن کمر یکی از عملهای رایج برای کاهش میزان خمیدگی کمر است. جراح بین مهرههای کمر تکههای استخوانی قرار میدهد و با میلهها و پیچهای مخصوص آنها را ثابت میکند. با این کار مهرهها در حالت اصلاح شدهای بهبود مییابند.
برای حفظ و کمک به تراکم استخوانی پزشک ممکن است توصیههایی کند که شامل: