نسبت بین المللی INR از روی نتایج تست PT محاسبه گردیده و برای ارزیابی اثر بخشی داروهای ضد انعقادی یا رقیق کنندهای همچون وارفارین با نام تجاری کومادین مورد استفاده قرار میگیرد. این تست زمان لخته شدن خون فرد را بعد از خونگیری اندازهگیری میکند. اغلب همزمان با تست PT یک تست دیگر به نام PTT یا تست ترومبوپلاستین جزئی انجام میشود. این دو تست همراه با یکدیگر مقدار و عملکرد پروتئینهای انعقادی که با نام فاکتورهای انعقادی شناخته میشوند را مورد ارزیابی قرار میدهند. این فاکتورهای انعقادی بخش اعظمی از فرآیند تشکیل لختههای خونی بدن را تحت کنترل دارند. که وجود هر یک برای تشکیل مناسب و به موقع لختههای بدین بسیار ضروری بوده و از اهمیت ویژهای برخوردارند.
علاوه بر لزوم انجام این تست در زمان مصرف داروهای ضد انعقادی مواردی دیگر وجود دارند که شما را نیازمند انجام این تست میکنند. از آن جمله میتوان به مواردی ذیل اشاره کرد:
در افراد مصرف کننده داروهای ضد انعقادی هم چون وارفارین نتیجه این تست به صورت مقادیر INR داده خواهد شد. در این افراد مقادیر INR دو تا سه باید باشد که براساس نیاز به رقیق کننده خون میباشد. در افرادی که ریسک بالای تشکیل لختههای خونی را دارند، نیاز به INR بالاتر در حدود 2.5 تا 3.5 وجود خواهد داشت.
محدوده نتایج برای این تست تا حدودی در هر آزمایشگاه متفاوت خواهد بود. افرادی که برای این تست مورد آزمایش قرار میگیرند بهتر است برای یک ارزیابی درست تر مقادیر نتیجه آزمایش خود را با بازه مقادیر نرمال آزمایشگاه مورد مقایسه قرار دهند.
نتیجه PT با زمان طولانی و PTT نرمال: با احتمال بیماریهای کبدی، کاهش ویتامین K، کاهش یا نقص برخی فاکتورهای انعقادی، احتمال مزمن بودن تشکیل لختههای درون عروقی منتشر، درمان با داروی ضد انعقادی وارفارین همراه است.
نتیجه PT نرمال با PTT طولانی: احتمال کاهش یا نقص برخی فاکتورهای انعقادی، بیماری ون ویلبراند، حضور ضد انعقادهای ناشی از بیماری لوپوس، سیستم ایمنی تحریک یافته بر علیه برخی فاکتورهای انعقادی.
نتیجه PT و PTT طولانی: بیماریهای کبدی شدید، مصرف بیش از حد وارفارین، لختههای دورن عروقی منتشر بیش از حد.
با این که آمادگی بدنی خاصی برای خونگیری این تست مورد نیاز نیست. در نهایت میتوان گفت برای این که نتیجه تست PT و تست PTT شما قابل اعتماد باشد و پزشک بتواند براساس مقادیر مربوطه بهترین درمان را برای شما تجویز نماید، بهتر است نکات بالا رعایت گردد.
شما میتوانید به سادگی با عضویت در تریتا و با ورود به بخش کاربری از امکانات سامانه پزشک هوشمند نیز استفاده کنید، همچنین قادر خواهید بود آزمایش پروترومبین خود را در تریتا ثبت و بدون نیاز به پزشک، مقادیر موجود در آزمایش خود را تفسیر کنید. لطفا پس از ورود به بخش آزمایشات خون مراجعه کنید.