جراحی پیوند ریه یک عمل پیچیده است که در آن ریه یا ریههای بیمار با ریهی اهدایی جایگزین میشود تا انواع بیماریهای مرحله آخر ریوی را بهبود ببخشند. بیماریهایی مانند: فیبروز کیستیک و فشارخون ریوی
افزایش شمار ریههای اهدایی در سالهای اخیر باعث شده است تا بیماران زمان کمتری را در انتظار پیوند ریه بگذرانند.
پیوند ریه زمانی انجام میشود که بیماری ریه فرد به حدی شدید شده باشد که ریه دیگر نتواند نیازهای بدن را فراهم کند و همچنین تمامی درمانهای دیگر در جهت بهبود عملکرد ریه بینتیجه بوده و شکست خورده باشد. که در این حالت به آن مرحله نهایی (end-stage) بیماری گفته میشود. شرایط و بیماریهای رایجی که در آن ممکن است به پیوند ریه نیاز پیدا شود شامل:
فیبروز کیستیک باعث عفونت ریه و افزایش تولید ترشحات و موکوس میشود. اغلب منجر به زخم ریهها میشود.
این شرایط که اغلب متاثر از سیگار کشیدنهای طولانی مدت است، باعث میشود بازدم و باز شدن ریهها سخت و مشکل شود و بر روی تنفس فرد تاثیر میگذارد. علائم معمولا سالها بعد که بدتر شد بروز میکند.
در این وضعیتها که شامل فیبروز ریوی است، بخاطر سفت شدن ریهها، باعث میشود که گسترش یافتن و انقباض با هر دم و بازدم سخت و مشکل شود. این بیماری روی کیسههای هوایی تاثیر گذاشته و تبادل گازها را سخت میکند.
یک وضعیت ژنتیکی است که بر روی قسمتهای زیادی از بدن تاثیر میگذارد، این کمبود باعث آمفیزم ریوی میشود که میتواند در طول زمان منجر به آسیب دائم ریه شود.
زمانی رخ میدهد که عروق ریوی فشاری بیش از حد نرمال داشته باشند، که باعث میشود خارج از قلب، خون به سختی جریان یابد و در درون ریه حفظ جریان اکسیژن و دی اکسید کربن مشکل شود.
یک بیماری سیستمیک است. این بیماری باعث التهاب میشود که میتواند در هر ارگانی از بدن رخ دهد که شامل ریهها نیز میشود. در موارد شدید، آسیب منجر به تنفس کوتاه و ضعیف و در نهایت فیبروز ریوی میشود.
کاندید جراحی پیوند ریه معمولا چنین حالتی دارند:
برای واجد شرایط بودن برای پیوند ریه، بیمار همچنین باید ارزیابی شود تا مشخص شود آیا فرد یک بیمار سرپایی ست، آیا سیستم بدنی قوی دارد و انگیزه شرکت در فیزیوتراپی، ورزش، ترک سیگار (در صورت لزوم) و سایر تغییر در شیوه زندگی را دارد یا خیر. چه در قبل جراحی و چه پس از آن.
بیمار واجد شرایط پیوند نیست اگر:
در بعضی موارد، موارد منع مصرف ممکن است موقتی باشند، برای مثال شما نمیتوانید جراحی پیوند را انجام دهید اگر دچار عفونت فعال باشید اما بعد از این که عفونت درمان و برطرف شد میتوانید جراحی کنید.
سه نوع عمل جراحی وجود دارد : تکی، دوبل یا مضاعف، قلب و ریه
در این عمل، یکی از ریههای فرد اهداکننده جایگزین یکی از ریههای بیمار میشود. این جراحی معمولا برای فیبروزهای ریوی و دیگر بیماریهایی ست که فقط یکی از ریهها را درگیر میکند و ریه دیگر عملکرد خود را حفظ کرده است.
این عمل شامل تعویض هر دو ریهی بیمار میشود. تحقیقات نشان داده است که مزایای مشخصی برای پیوند دو ریه برای افراد مبتلا به فیبروز کیستیک وجود دارد.
هرچند که یک راهنمای قطعی برای انجام یک عمل (مفرد یا دوبل) نسبت به دیگری وجود ندارد. به طور کلی، تصمیم گیری برای نوع عمل بستگی به دلیل پیوند، سن بیمار و در دسترس بودن ریهای که نیاز بیمار را برآورده میکند، دارد.
این عمل برای بیمارانی استفاده میشود که بیماری شدید یا شرایط تهدیدکننده حیات دارند که بر روی قلب و ریهشان تاثیر میگذارد. مانند بیماری نارسایی احتقانی شدید قلب.
در حین پیوند قلب و ریه، یک قلب و یک جفت ریه اهدایی از اهدا کنندهای که اخیراً درگذشته است گرفته میشود و جایگزین اعضای بیمار میشود. پیوند قلب و ریه یک عمل جراحی پیچیده و طاقت فرسا است که خطر بالایی از عوارض را به همراه دارد، برخی از آنها میتوانند کشنده باشند. این روش به ندرت انجام میشود، زیرا فقط درصورتی که قلب اهدایی و همچنین ریههای اهدایی همزمان در دسترس باشد انجام میشود و بیمارانی که تنها نیاز به قلب اهدایی دارند در اولویت هستند.
زمانی که مشخص شود بیمار شرایط لازم را برای پیوند داراست، آزمایشات گستردهای انجام میشود که شامل:
بر اساس نتایج تستهای بیمار، وی میتواند نمرهی تخصیص ریه (LAS) داشته باشد. نمره شما درهربار مراجعه به مرکز پیوند تعیین میشود و در صورت لزوم به روز میشود.
میزان این نمره بین 0 تا 100 است. بیماری که نیازمند پیوند است معمولا نمرهی 48 به بالا دریافت میکند.
به محض ورود به بیمارستان، شما باید آزمایشات قبل از عمل را انجام دهید تا مطمئن شوید از قدرت لازم برای انجام عمل جراحی برخوردار هستید. از شما خواسته میشود فرم رضایت نامهای را امضا کنید که بیان میکند خطرات موجود در جراحی را درک میکنید و اجازه انجام آن را میدهید. (این روش استاندارد برای همه جراحیها است.)
درست قبل از جراحی، یک متخصص بیهوشی یک خط داخل وریدی (IV) را در بازو یا دست و همچنین گردن یا زیر استخوان ترقوه شما قرار میدهد تا نمونه خون را بگیرد. شما بر روی دستگاه بای پس قلب و ریه قرار میگیرید تا در حالی که ریههای شما برداشته میشود، خون همچنان اکسیژن کافی دریافت کند.
پیوند یک ریه تنها چهار تا هشت ساعت طول میکشد. یک پیوند مضاعف شش تا 12 ساعت طول میکشد.
برای هر دو روش، یک برش در قفسه سینه ایجاد میشود و جناغ (استخوان سینه) از وسط بریده میشود و بدین ترتیب اجازه میدهد قفسه سینه باز شود تا جراحی بر روی ریه (ها) آغاز شود.گیرههای جراحی(کلمپ) برای نگهداری خون در رگهای خونی هنگام پیوند ریه (های) جدید استفاده میشود. ریه (های) جدید به محل خود دوخته شده و رگهای خونی مجددا بهم متصل میشوند.
در پیوند قلب و ریه نیز برشی در قفسه سینه ایجاد میشود و جراح هم قلب و هم ریهها را برمی دارد. قلب اهدا شده ابتدا قرار داده میشود، سپس ریه (ها) قرار میگیرد. اندامها دوباره به رگهای خونی اطراف متصل شده و ریهها به نای متصل میشوند.
پس از انجام این کار، دیگر به دستگاه بای پس قلب و ریه نیازی نیست و بیمار را به یک دستگاه تنفس وصل میکنند، سپس برش بسته میشود.
این یک واقعیت است که پیوند ریه یک عمل بزرگ است و خطرات قابل توجهی از جمله مرگ را به همراه دارد اما بدین معنی نیست که حتما منجر به مرگ میشود. خطرات میتوانند تنفسی یا غیرتنفسی باشند و بعضی از این خطرات هم مربوط به ریسکهای رایج جراحی و بیهوشی عمومی ست و در همهی عملها احتمال آنها وجود دارد.
عوارض مربوط به دستگاه تنفسی مواردی است که مستقیماً بر ریهها تأثیر میگذارد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
در مقابل، عوارض غیرتنفسی مربوط به اندامهای دیگر یا مربوط به داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن است که برای جلوگیری از رد عضو استفاده میشود. در حالی که رد عضو سریعترین نگرانی پس از جراحی پیوند است، سایر موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
پس از جراحی، بیمار را به بخش مراقبتهای ویژه جراحی منتقل میکنند و در آنجا تحت مراقبت قرار میگیرد تا آرام آرام از بیهوشی برگردد. اگر ریهها با مشکلاتی روبرو هستند که باید برطرف شوند، ممکن است آرامبخش دریافت کند تا این روند را کند کند و تسکین دهد، اما به طور بالقوه میتواند یک یا دو روز پس از جراحی از ونتیلاتور خارج شود.
بیمار معمولی چند هفته پس از جراحی در بیمارستان میماند، در صورت وجود عوارض، احتمالاً مدت طولانی تری در بیمارستان بماند. برای بازیابی قدرت خود احتمالاً به فیزیوتراپی و کاردرمانی نیاز خواهد داشت، زیرا بیماری ریه ممکن است در ماهها یا سالها قبل از جراحی منجر به ضعف قابل توجهی شده باشد.