اصطلاح درد سیاتیک، علائمی نظیر درد، سوزن سوزن شدن، بیحسی یا ضعف در پاها را توصیف میکند. این درد از پشت کمر آغاز شده و پس از رسیدن به باسن و ران، از طریق عصب سیاتیک موجود در پشت هر پا به درون پاها راه مییابد.
درد سیاتیک نشان دهنده بروز مشکلی در عصب سیاتیک است که بزرگترین عصب موجود در بدن میباشد. این عصب، عضلات موجود در پشت زانو و پاهای شما را کنترل کرده و از پشت ران، به درون پاها رسیده و پاهایتان را کنترل میکند.
اگر مشکلی در عصب سیاتیک وجود داشته باشد، نشانههایی مانند درد، ضعف، بیحسی یا سوزش در پاها حس میشود. این درد میتواند در پشت ران، کف پا، و یا حتی انگشتان پا احساس شود. درد سیاتیک یا سیاتالژی نوعی بیماری است که نام خود را از تحریک عصب سیاتیک میگیرد.
هر چیزی که این عصب را تحریک کند، میتواند باعث ایجاد دردهای خفیف یا شدید شود. این درد معمولا با فشرده شدن عصب موجود در ستون فقرات ایجاد میشود. این عصب چندین عضله موجود در پاهای شما را کنترل میکند و درد آن یک بیماری نیست، بلکه علامتی است که نشان دهنده وجود مشکلی در عصب سیاتیک میباشد.
بعضی از کارشناسان بیان نمودهاند که چیزی در حدود 40 درصد از مردم حداقل یک بار در طول زندگی خود، درد سیاتیک را تجربه نمودهاند. درد سیاتیک معمولا تنها بر یک طرف بدن تاثیر میگذارد و غالبا زمانی اتفاق میافتد که فتق دیسک، زایده استخوانی یا تنگ شدن ستون فقرات، بخشی از عصب سیاتیک را فشرده نموده و لذا سبب التهاب، درد و در برخی موارد بیحسی در پای فرد مبتلا شود.
گرچه درد ناشی از سیاتیک میتواند بسیار شدید باشد، اما غالبا از طریق درمانهای غیر جراحی و در طی چند هفته درمان خواهد شد. افرادی که درد سیاتیک شدید دارند و با ضعف قابل توجه در پا و یا تغییرات روده یا مثانه مواجه شدهاند ممکن است مورد عمل جراحی قرار گیرند.
مهمترین علامت سیاتالژی یا درد سیاتیک، یک درد تیر مانند است (تیر کشیدن) که در امتداد عصب سیاتیک؛ از پشت کمر، قوزک پا و یا پایین و پشت هر دو پا احساس شود. در واقع دردی که از قسمت پایین ستون فقرات آغاز شده و به باسن و پشت پاهایتان برسد، نشانه درد سیاتیک است.
فردی که به سیاتالژی مبتلاست ممکن است اینگونه دردها را تقریبا در هر نقطهای از عصب سیاتیک خود احساس کند، اما به احتمال زیاد این درد در پشت کمر آغاز شده و بعد به باسن و پشت ران خواهد رسید. این درد میتواند در بیماران مختلف متفاوت باشد.
در برخی افراد این درد بسیار خفیف و تنها به صورت احساس سوزن سوزن شدن است و در برخی دیگر میتواند بسیار شدید باشد. گاهی اوقات این بیماری حتی میتواند باعث ایجاد دردی مانند شوک الکتریکی شود. این درد میتواند هرگاه که سرفه یا عطسه میکنید و یا به مدت طولانی در جایی مینشینید تشدید شود. سایر علائم رایج درد سیاتیک عبارتند از:
اگر سیاتالژی درمان نشود میتواند باعث بروز مشکلات زیر شود:
به طور منظم ورزش کنید. برای داشتن ستون فقرات و عضلاتی قوی، بهتر است همیشه به طور منظم تمرین کنید. هنگام نشستن، سعی کنید درست بنشینید. از صندلیهای استاندارد و با پشتی خوب استفاده کنید تا به کمرتان آسیبی وارد نشود.
درمان سیاتیک مزمن معمولا شامل به کارگیری ترکیبی از اقدامات خود مراقبتی و درمانهای پزشکی است