بیماری التهابی لگن (PID) یک عفونت اندام تولید مثل زنانه است. لگن در قسمت تحتانی شکم است و شامل لولههای فالوپ، تخمدانها، دهانه رحم و رحم میباشد.
به گفته وزارت بهداشت، درمان و خدمات انسانی ایالات متحده، این وضعیت در حدود 5 درصد از زنان در ایالات متحده را مبتلا ساخته است.
چندین نوع مختلف باکتری میتوانند باعث PID شوند، از جمله همان باکتریهایی که باعث عفونتهای منتقله از راه جنسی (STIs) میشوند مانند سوزاک و کلامیدیا. آنچه معمولاً رخ میدهد این است که ابتدا باکتریها وارد واژن میشوند و باعث ایجاد عفونت میشوند. با گذشت زمان، این عفونت میتواند در اندامهای لگن منتشر شود.
اگر عفونت در خون گسترش یابد، PID میتواند بسیار خطرناک شده و حتی تهدید کننده حیات باشد. اگر احساس میکنید که احتمال ابتلا به عفونت در شما وجود دارد، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید.
در صورت ابتلا به سوزاک یا کلامیدیا یا ابتلا به STI، خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن افزایش مییابد. با این حال، ممکن است فرد بدون داشتن علائم STI مبتلا به PID گردد.
فاکتورهای دیگری که میتوانند خطر ابتلا به PID را افزایش دهند عبارتند از:
برخی از زنان مبتلا به بیماری التهابی لگن هیچ گونه علائمی ندارند. برای زنانی که علائم دارند، این موارد میتواند شامل تجربه موارد زیر باشد:
بیماری التهابی لگن میتواند باعث درد خفیف یا متوسط شود. با این حال، برخی از زنان دارای درد و علائم شدید هستند، مانند:
اگر علائم شدیدی را تجربه میکنید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس بروید. این عفونت ممکن است در جریان خون یا سایر قسمتهای بدن شما گسترش یافته باشد. این حالت میتواند تهدید کننده زندگی باشد.
پزشک ممکن است بعد از شنیدن علائم شما بتواند PID را تشخیص دهد. در بیشتر موارد، پزشک آزمایشاتی را برای تأیید تشخیص بیماری التهابی لگن انجام میدهد.
آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
اگر پزشک تشخیص دهد فرد به بیماری التهابی لگن مبتلا است، این احتمال وجود دارد که آزمایشهای بیشتری درخواست نموده و ناحیه لگن را از نظر آسیب بررسی نماید. PID میتواند باعث ایجاد زخم در لولههای رحمی و آسیب دائمی به اندامهای تولید مثلی شود.
آزمایشهای بیشتر شامل موارد زیر میگردد:
این تست یک آزمایش تصویربرداری است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر از اندامهای داخلی بیمار استفاده میکند.
در روش بیوپسی آندومتر که به صورت سرپایی انجام میشود، پزشک یک نمونه کوچک از پوشش رحم فرد را خارج نموده و بررسی میکند.
این روش نیز یک عمل جراحی سرپایی میباشد که پزشک از طریق برش کوچک در شکم یک ابزار انعطاف پذیر وارد میکند و از اندامهای لگن تصویربرداری میکند.
پزشک به احتمال زیاد برای درمان PID بیمار، داروهای آنتی بیوتیکی را تجویز مینماید. از آنجا که پزشک ممکن است از نوع باکتری عامل عفونت اطلاع نداشته باشد، ممکن است دو نوع مختلف آنتی بیوتیک برای درمان انواع باکتریها به فرد برای اثر بخشی بیشتر تجویز نماید.
در طی چند روز از شروع درمان، علائم ممکن است کاهش یابند یا از بین بروند. با این حال، فرد بایستی داروهای آنتی بیوتیکی خود را به طور کامل مصرف نماید، حتی اگر احساس بهتری پیدا کرده باشند. قطع زودهنگام دارو ممکن است باعث عود مجدد عفونت شود.
اگر بیمار بوده یا باردار هستید و قادر به بلعیدن قرصها نمیباشید، یا آبسه در لگن دارید، ممکن است پزشک شما را برای پیگیری درمانها به بیمارستان ارجاع دهد.
بیماری التهابی لگن ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشد. البته این مورد بسیار نادر است و فقط در صورتی که پارگی آبسه لگن وجود داشته باشد یا پزشک مشکوک به پارگی آبسه شود، ممکن است توصیه شود. همچنین اگر عفونت به درمان پاسخ ندهد، عمل جراحی میتواند ضروری باشد.
باکتریهای ایجاد کننده PID میتوانند از طریق تماس جنسی گسترش یابند. اگر از نظر جنسی فعال هستید، شریک زندگی شما نیز باید تحت درمان PID قرار گیرد، چرا که بیماری التهاب لگن در مردان نیز ایجاد میشود. مردان ممکن است حامل باکتریایی خاموش باشند که باعث ایجاد التهاب لگن میشوند.
در صورت عدم درمان شریک زندگی، عفونت ممکن است مجددا عود نماید. ممکن است از فرد خواسته شود تا زمانی که عفونت به طور کامل برطرف نشده، از داشتن روابط جنسی خودداری کنید.
می توانید خطر ابتلا به PID را با موارد زیر کاهش دهید:
اگر فکر میکنید که مبتلا به PID هستید، یک وقت ویزیت با پزشک خود ترتیب دهید. شرایط دیگر مانند عفونتهای مجاری ادراری UTI میتواند مانند التهاب لگن احساس شود. با این حال، پزشک میتواند فرد را برای PID مورد آزمایش قرار داده و سایر شرایط را رد نماید.
اگر برای PID فرد تحت درمان قرار نگیرد، علائم میتوانند تشدید شده و منجر به مشکلات بیشتری گردند، مانند:
این عفونت همچنین میتواند در قسمتهای دیگر بدن گسترش یابد. اگر این عفونتها به خون منتشر شوند، میتوانند زندگی فرد را تهدید نمایند.
بیماری التهاب لگن در زنان یک بیماری بسیار قابل درمان است و بیشتر زنان بهبودی کامل دارند.
با این حال، براساس مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، بیان میکند که از هر 8 زن با سابقه PID یک زن در بارداری دچار مشکل خواهند شد. البته بارداری هنوز هم برای بیشتر زنان امکان پذیر است.