پرولاکتین هورمون تولید شده از غده هیپوفیز است. این هورمون باعث تولید شیر مادر میشود. هیپرپرولاکتینمی اصطلاحی است که در آن هورمون پرولاکتین بیش از حد، از غده هیپوفیز ترشح میشود. اگرچه هیپرپرولاکتینمی خطر جدی در زندگی ایجاد نمیکند اما گاهی میتواند بینایی شما را مختل کند، باعث ناباروری و ایجاد اثرات دیگر شود. با این حال، شرایط خاص یا استفاده از داروهای خاص میتواند باعث ایجاد هیپرپرولاکتینمی در افراد شود. علل و اثرات سطح پرولاکتین بالا بستگی به جنس فرد دارد.
این علائم در زنان زودتر از مردان بروز خواهد کرد.
اگر علائم و نشانههایی وجود دارد که نشان میدهد شما پرولاکتینمی دارید، پزشک ممکن است آزمایشات زیر را تجویز کند:
آزمایش خون تولید بیش از حد پرولاکتین را تشخیص میدهد و مشخص میکند آیا سطح هورمونهای دیگری که توسط هیپوفیز کنترل میشوند، طبیعی هستند یا خیر. زنان باردار نیز آزمایش بارداری خواهند داد.
تصویربرداری از مغز میتواند به تشخیص تومور هیپوفیز کمک کند.
این آزمایش نیز میتواند تعیین کند که آیا تومور هیپوفیز بینایی چشم شما را مختل کرده است یا خیر.
داروهای خوراکی اغلب میتوانند تولید پرولاکتین را کاهش داده و علائم را از بین ببرند. داروها همچنین ممکن است حجم تومور را کاهش دهند. با این حال، درمان طولانی مدت با داروها به طور کلی ضروری است. پزشکان از داروهای شناخته شده به عنوان آگونیستهای دوپامین برای درمان پرولاکتینمی استفاده میکنند. این داروها تاثیرات دوپامین را شبیهسازی میکنند داروهای تجویز شده معمولا شامل:
بعضی از درمانهای دیگر شامل پرتو درمانی و تجویز هورمونهای تیروئید خواهد بود.
تهوع و استفراغ، گرفتگی بینی، سردرد و خواب آلودگی عوارض جانبی شایع این داروها هستند. با این حال، اگر این دارو را با دوزهای بسیار پایین شروع کنید و به تدریج دوز آن را زیاد کنید عوارض جانبی آن را به حداقل میرسانید. داروی کابرگولین از بروموکریپتین جدیدتر ولی گرانتر است. این دارو اثر بیشتری روی این بیماری دارد و عوارض جانبی آن بسیار کمتر است. بهتر است با پزشک مشورت کنید تا این دارو را برای شما تجویز کند.
بروموکریپتین معمولا در درمان ناباروریهای شدید ناشی از هیپرپرولاکتینمیها تجویز میشود با این حال، هنگامی که شما باردار میشوید، پزشک به شما توصیه میکند که از مصرف هر دو دارو خودداری کنید.
اگر دارو درمانی برای پرولاکتینمی جواب نداد یا عوارض جانبی دارو زیاد بود، جراحی برای حذف تومور ممکن است گزینه مناسبی باشد. جراحی فشار عصبی را که دید شما را کنترل میکند، کاهش میدهد.
نوع عمل جراحی شما تا حد زیادی بستگی به اندازه و میزان تومور شما دارد.
این روش که در اکثر افراد انجام میشود به این صورت است که در آن تومور از طریق حفره بینی برداشته میشود. میزان عوارض کم است چرا که هیچ جایی از مغز در طول عمل جراحی لمس نمیشود و این جراحی بدون زخمهای قابل مشاهده است.
اگر تومور شما بزرگ است یا به بافت مغزی نزدیک شده است، جراح از طریق قسمت فوقانی جمجمه به تومور میرسد. نتیجه عمل جراحی بستگی به اندازه و مکان تومور و میزان پرولاکتین قبل از جراحی و همچنین مهارت جراح دارد. سطح پرولاکتین بالاتر، هرچه کمتر باشد، احتمال دارد تولید پرولاکتین پس از جراحی به حالت طبیعی برسد.
با این حال، بسیاری از تومورهای هیپوفیز در عرض پنج سال از جراحی باز میگردند. برای افراد مبتلا به تومورهای بزرگتر که تنها میتواند تا حدی از بین برود، درمان دارویی اغلب میتواند سطح پرولاکتین را پس از جراحی به حد نرمال بازگرداند.