آسیب مغزی تروماتیک معمولا ناشی از ضربه شدید به سر است. این ضربه ممکن است باعث شکسته شدن جمجمه و ضربه شدید مغزی شود.
بعضی از علائم آسیبهای تروماتیک بلافاصله بعد از ضربه مغزی ظاهر میشود ولی بعضی دیگر بعد از 24 ساعت تا چند هفته بعد علائم خود را نشان میدهند. علائم و نشانههای آسیب مغزی خفیف عبارت است از:
در کودک مبتلا به آسیب مغزی تروماتیک ممکن است علائم زیر را مشاهده کنید:
عوارض متعدد ممکن است بلافاصله یا پس از یک آسیب مغزی تروماتیک رخ دهد. آسیبهای شدید باعث افزایش عوارض مغزی میشود.
این مقیاس میزان هوشیاری افراد را میسنجد. دامنه این مقیاس از عدد 3 تا 15 است. بازکردن چشمها، پاسخهای کلامی، پاسخهای حرکتی و محرکهای درد جز این دامنه به حساب میآیند. بیمار باید 15 امتیاز را بگیرد که شرایطش طبیعی گزارش شود. هر چه این اعداد پایینتر باشد میزان هوشیاریاش نیز کمتر خواهد شد. این مقیاس در کودکان بالای 5 سال امتحان میشود.
تورم بافتی مغز میتواند فشار داخل جمجمه را افزایش دهد و موجب آسیب بیشتر به مغز شود. پزشکان ممکن است از طریق جمجمه به پروب مغز وارد شوند تا این فشار را کنترل کنند.
درمان آسیب مغزی تروماتیک نسبت به شدت آسیب رخ میدهد. آسیبهای مغزی خفیف معمولا با استراحت و بیحرکتی درمان میشود. با این حال این فرد باید مدام تحت نظر پزشک باشد. معمولا پس از مدت کوتاهی فرد میتواند به صورت عادی در اجتماع حضور پیدا کند.
جراحی اضطراری برای کاهش آسیبهای اضافی به بافتهای مغزی ضروری است. جراحی ممکن است برای حل مشکلات زیر استفاده شود:
اکثر افرادی که دچار آسیب شدید مغزی شدهاند نیاز به توانبخشی دارند. آنها ممکن است نیاز به مهارتهای پایه مانند راه رفتن و صحبت کردن داشته باشند. هدف این است که تواناییهای خود را برای انجام فعالیتهای روزانه بهبود بخشند.
داروها برای محدود کردن آسیبهای ثانویه به مغز تجویز میشود که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
این داروها میزان مایع در بافت را کاهش و میزان تولید ادرار را افزایش میدهند. دیورتیکها، به صورت داخل وریدی به افراد مبتلا به آسیب مغزی تزریق میشود و باعث کاهش فشار داخل مغز خواهد شد.
افرادی که آسیب مغزی ضایعات متوسط و شدید دارند در طی هفته اول پس از آسیب در معرض خطر تشنج هستند. برای جلوگیری از آسیبهای اضافی مغزی که ممکن است ناشی از تشنج باشد، ممکن است در هفته اول دارو ضد تشنج مصرف شود و پس از مدتی مصرف دارو قطع خواهند.
پزشکان گاهی از داروهای آرامبخش استفاده میکنند تا فرد آسیب دیده را به کمای موقت ببرند زیرا در این حالت فعالیت مغز کاهش پیدا میکند. این کار زمانی مفید است که فشار مغز بالاتر رفته و رگها گشاد میشوند و سیستم بدن بیمار کاملا به هم میریزد.