آنتی بادیها(Ab) یا همان ایمونوگلوبولین (ig) پروتئینهای Y شکلی هستند که در سیستم ایمنی بدن قرار داشته که در زمان ورود باکتریها و میکروبها با آنها مبارزه کرده و آنها را خنثی میکنند. هر آنتی بادی به یک آنتی ژن خاص متصل شده و به آن قفل میشود. آنتی بادیها در پلاسمای خون و توسط لنفوسیتهای گروه B ساخته میشوند.
زمانی که پادتنها، میکروبها و یا باکتریها به بدن حمله میکنند، آنتی ژنها آنها را شناسایی میکنند و به آنها میچسبند.
آنتی بادیها، پروتئینهای پلاسمای کروی شکل هستند. ساختار همه آنها دقیقا شبیه به هم است.
چهار زنجیره پلی پپتیدی وجود دارد که توسط پیوندهای دی سولفید با هم نگهداری میشوند. این چهار زنجیره پلیپپتیدی یک ساختار مولکولی متقارن را تشکیل میدهند. اتصال آنتی ژن بین انتهای زنجیره سنگین و سبک در هر دو طرف به طور یکسان وجود دارد. یک لولا در مرکز بین زنجیرهای سنگین برای انعطاف پذیری پروتئین وجود دارد. هر زنجیره حاوی حدود 220 آمینو اسید هستند، که در واقع دو زنجیره با هم حدود 440 اسید آمینه دارد.
آنتی بادیها به پنج دسته تقسیم میشوند
این نوع آنتی بادی در پستانداران وجود دارد. بیشترین مقدار آنتی بادیهاست که در خون تولید میشود. این آنتی بادیها میتوانند وارد جنین شوند و در واقع جنین را از ویروسها و باکتریها دور نگه میدارند. این آنتی بادیها زنجیرهای سنگین دارند یعنی به آنتی ژنهای بیشتری متصل میشوند و ترکیبی عالی برای دفع عفونت ایجاد میکنند.
IgA در سرم، مخاط، غدد بزاق، شیر مادر و مایع رودهای وجود دارد که 10 الی 15 درصد از ایمونوگلوبولینهای انسانی را تشکیل میدهد. IgA موجود در شیر مادر، دستگاه گوارش نوزادان را از عفونت و باکتریها محافظت میکند. این آنتی بادی در هفتههای اول تولد از روده و معده محافظت میکند. این نوع انتی بادی دو زیر رده دارد. این آنتی بادی خاصیت ضد ویروسی فراوانی داشته و از بیماریهای رودهای و گوارشی، بدن را محافظت میکند.
IgD کمتر از 1درصد از ایمونوگلوبولینهای انسانی را تشکیل میدهد. IgD ممکن است در القای تولید آنتی بادی در سلولهای B دخالت داشته باشد، اما عملکرد دقیق آن هنوز ناشناخته است. این آنتی بادیها مهمترین آنتی بادی در نوزادان است که در افراد بالغ کمتر وجود دارد.
نام دیگر این آنتی بادی راژین است. نقش اصلی این نوع آنتی بادی محافظت در مقابل انگل است. در مناطقی که عفونت انگلی نادر است، IgE عمدتا باعث جلوگیری از آلرژی میشود.
این نوع آنتی بادیها در پلاسماسلها نیز تولید میشوند. این آنتی بادی میتواند به 5 آنتی ژن متصل شود. این آنتی بادی معمولا از ماههای 5 یا 6 وارد جنین میشود و تولید آن به دلیل عفونتهای جنین اتفاق میافتد. این آنتی بادی معمولا در جلوگیری از عفونتها و باکتریها معمولا نقش کمرنگی خواهد داشت. مخصوصا در زمان تبخال زدن خود را نشان میدهد.