آشنایی با روش‌های ساده برای ترک سیگار

روش‌های فوق العاده برای ترک کردن سیگار

اکثر افراد بعد از اینکه بالاخره تصمیم می‌گیرند دیگر سیگار نکشند، تازه از خودشان می‌پرسند چطور می‌توانیم سیگار را برای همیشه ترک کنیم؟ توجه داشته باشید که هیچ‌وقت برای ترک سیگار دیر نیست. حتی اگر بیشتر از نصف عمرتان را سیگاری بوده‌اید، هنوز هم فرصت دارید با ترک این عادت ناپسند به بهبود سلامتی‌ خود کمک کنید

تاریخ ترک خود را انتخاب کنید، و آماده باشید تا در آن روز سیگار نکشید. در مورد تاریخ ترک خود به دوستان، خانواده و همکاران بگویید. سعی کنید تا رسیدن به موعد مقرر، انگیزه‌ی خود را در ترک سیگار از دست ندهید. منزل، محل کار و داخل ماشین‌تان را از هرچه سیگار و زیرسیگاری است، پاکسازی کنید.

محرک‌هایی را که موجب می‌شوند هوس سیگار کشیدن به سراغ‌تان بیاید، شناسایی کنید و ببینید چطور می‌توانید با هر یک از این محرک‌ها مقابله کنید. اگر قصد دارید در یک گروه توقف مصرف سیگار، برنامه‌ریزی کنید، هم‌اکنون ثبت‌نام کنید.

خرید بسته های سیگار را قطع کنید. به جای خرید یک بسته کامل سیگار، شروع به خرید نخی کنید. هر دفعه فقط دو یا سه نخ سیگار همراه خود داشته باشید. نهایتا متوجه می‌شوید، حتی اگر بخواهید سیگار بکشید، همین الان چیزی در دسترس ندارید. همین امر کمک می‌کند تا به تدریج سیگار را کم و در نهایت ترک کنید.

به همراه دوستان غیرسیگاری خود به تجربه‌ی سرگرمی‌های جدید بپردازید. سعی کنید فعالیت‌هایی انجام دهید که دست‌تان مشغول شود و استرس‌تان بخوابد. مثلا ورزش کنید تا به این ترتیب، شانس موفقیت‌تان را در ترک سیگار افزایش دهید.

دلیل اعتیاد به سیگار چیست؟

دلیل اصلی اعتیاد به سیگار، نیکوتین موجود در تنباکو است. مغز به سرعت به این ماده‌ی اعتیادآور عادت کرده و مقدار بیشتری از آن را طلب می‌کند. اگر قبلا فقط با کشیدن یک نخ سیگار حال خوبی پیدا می‌کردید، اکنون باید چند نخ بکشید تا همان میزان ارضا شدن را حس کنید.

به مرور زمان، مغز حتی یاد می‌گیرد زمان سیگار کشیدن‌تان را نیز پیش‌بینی کند. هر وقت احساس ناراحتی و خستگی می‌کنید، به سرتان می‌زند که سیگار بکشید و این چرخه بارها و بارها تکرار می‌شود.

البته، همه چیز به ترکیبات شیمیایی مغز مربوط نمی‌شود، چون موقعیت‌هایی نیز هستند که میل سیگار کشیدن را در وجودتان بیدار می‌کنند. محرک‌های بیرونی انواع مختلفی دارند، مثلا شنیدن بوی دود سیگار، بودن زیرسیگاری در کنار دست‌تان، مشاهده‌ی جعبه‌ی سیگار در مغازه‌ها، مصرف بعضی غذاها یا نوشیدنی‌ها، پایان یک وعده‌ی غذایی دلچسب یا گپ زدن با شخصی که معمولا با هم سیگار می‌کشید.

یکی از اساسی‌ترین کلیدهای موفقیت در ترک سیگار، شناسایی و مقابله با همین محرک‌هایی است که هوس سیگار کشیدن را درون‌تان زنده می‌کنند.

چگونه سیگار را ترک کنیم؟

از کارهایی که می‌توان در زمان میل شدید به سیگار انجام داد، شامل:

  1. قدم زدن
  2. نوشیدن یک لیوان آب
  3. بوسیدن همسر یا فرزندان
  4. بازی یا ورزش کردن
  5. شستن ماشین
  6. تمیز کردن خانه و یا انباری
  7. معاشقه
  8. جویدن آدامس
  9. شستن صورت
  10. مسواک زدن
  11. چرت زدن
  12. استفاده از بازی‌های کامپیوتری
  13. نوشیدن چای یا قهوه
  14. کشیدن نفس‌های عمیق
  15. روشن کردن شمع

سیگار و وسایل مرتبط با آن را از بین ببرید

هر آنچه مربوط به سیگار و متعلقات آن است را دور بی‌اندازید. این شامل وسایل مربوط به سیگار، مابقی سیگارها، کبریت، فندک، زیرسیگاری، حلقه‌ی سیگار و حتی فندک ماشین می‌شود.

تمام پول‌هایی که صرف خرید سیگار می‌نمودید را در ظرف شیشه‌ایی بزرگ بریزید. بدین ترتیب عینا مشاهده می‌کنید که چقدر پول هدر می‌دادید. اجازه ندهید هیچکس در منزل، ماشین یا حتی کنار شما در رستوران از تنباکو استفاده کند. حقیقتا، تابلوی سیگار ممنوع تهیه کنید و در مقابل درب منزل و یا ماشین خود نصب نمائید.

در مصرف قهوه، خود را کنترل کنید

تا دو ماه پس از ترک سیگار از قهوه‌‌ی بدون کافئین استفاده کنید. مصرف کافئین بیش از حد، مادامی که در مسیر اولیه ترک سیگار هستید شما را عصبی می‌کند. آب و یا آبمیوه‌های بیشتری بنوشید، آب را کم‌کم و مدام بنوشید تا طلب سیگار را از بین ببرید. هم‌چنین از نوشیدن الکل یا اجتناب کنید.

توجه داشته باشید که از معاشرت با دوستان و افراد سیگاری، اکیدا اجتناب و از شرایطی که شما تمایل به سیگار کشیدن پیدا می‌کنید، دوری نمایید. شما تقریبا به طور قطع، چندین‌بار در طول روز احساس نیاز خود را به سیگار حس می‌کنید، اما این گذراست.

از تنقلات سالم و آجیل استفاده کنید

به جای مصرف سیگار و چنانچه نگران اضافه وزن خود هستید، تخمه آفتابگردان، آب‌نبات بدون قند یا آدامس، هویج، کرفس میل کنید.

هم‌چنین می‌توانید عادت سیگار خود را با عادت‌های سالم مانند خوردن آجیل جایگزین کنید، البته بهتر است از آجیل‌های پوست‌دار استفاده کنید تا دست و دهان‌تان همزمان مشغول باشد، که همان حس فیزیکی و دهانی که از سیگار دریافت می‌نمودید را برای‌تان تداعی کند.

جایگزین سیگار با مصرف چای گیاهی

فرآیند آماده‌سازی چای و نوشیدن آن به آرامی تا خنک شود، استرس را کاهش داده و موجب می‌شود تا میل به مصرف نیکوتین فروکش کند. یا هر گاه هوس سیگار نمودید از خلال دندان با طعم دارچین استفاده کنید.

فلفل قرمز یک دارو طبیعی برای ترک سیگار

فلفل قرمز، هم‌چنین یکی از بهترین داروهای طبیعی برای ترک سیگار است. ادویه را در رژیم غذایی خود قرار دهید یا مقداری ادویه داشته باشید و در یک لیوان آب مخلوط کنید فلفل قرمز، کمک می‌کند تا حساسیت سیستم تنفسی به همه چیزهای اعتیاد آور مانند تنباکو و نیکوتین کاهش پیدا کند هم‌چنین به کاهش میل به سیگار نیز کمک می‌کند.

به آسیب‌هایی که سیگار به شما می‌زند فکر کنید

هنگامی که وسوسه شدید یک سیگار روشن کنید، نگاهی به این لیست صدمات ناشی از سیگار بی‌اندازید:

  • افزایش احتمال خطر ابتلا به سرطان ریه، مثانه، پانکراس، دهان، مری و انواع دیگر سرطان از جمله سرطان خون
  • افزایش احتمال خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته و فشارخون
  • افزایش احتمال ابتلا به دیابت
  • افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، افسردگی و بیماری آلزایمر.
  • تاثیر منفی بر قوه‌ی تعقل و حافظه.
  • عامل شکنندگی استخوان
  • احتمال افزایش ناتوانی جنسی
  • مشکلات باروری
  • تاثیر مخرب بر حس چشایی و بویایی
  • چنانچه در دوران بارداری سیگار مصرف شود، منجر به تولد نوزادان کم‌وزن و نارس می‌گردد.
  • افزایش احتمال افسردگی در جوانان

طب سوزنی و ترک سیگار

شواهدی دال بر تائید طب سوزنی اطراف لاله‌ی گوش و بی‌میلی و در نهایت ترک سیگار وجود دارد.

ترک کردن سیگار با استفاده از مولتی ویتامین‌ها

سیگار، باعث کمبود برخی مواد مغذی حیاتی در بدن ما می‌شود. این می‌تواند توسط مکمل‌های ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E جبران شود. ویتامین A در درمان صفرای آسیب دیده مفید است و همینطور ویتامین E سلول‌های آسیب دیده به دلیل سیگار کشیدن را ترمیم می‌کند. شما می‌توانید برای جبران کمبود ویتامین C در بدن، آب پرتقال استفاده کنید.

عسل برای ترک سیگار توصیه می‌شود

عسل، یک درمان عالی برای رسیدگی به فرآیند توقف سیگار کشیدن است. عسل حاوی ویتامین‌های مفید، آنزیم‌ها و پروتئین‌هایی است که به راحتی می‌توانند کمک کنند، عادت سیگار کشیدن در شما از بین ببرند.

دارو درمانی

از جمله داروهای ترک سیگار می‌توان به بوپروپیون (Bupropion)، با نام تجاری زیبان (Zyban)، و وارِنیکلین (varenicline)، با نام تجاری چانتیکس (Chantix)، اشاره کرد. لازم است این داروها تحت نظر پزشک تجویز شوند، پس جداً از مصرف خودسرانه‌ی داروهای نام‌برده به منظور سهولت در ترک سیگار خودداری کنید.

ترک سیگار با تغییر عادات روزمره

هنگام صبحانه روی صندلی دیگری بنشینید یا از مسیری دیگری به محل کار خود بروید. چنانچه پس از اتمام کار، نوشیدنی و سیگار مصرف می‌نمودید، به سراغ نوشیدنی هم نروید و به جای آن قدم بزنید. چنانچه صرف قهوه‌ی روزانه با سیگار همراه بود، به جای قهوه، چای بنوشید.

احساسات خود را بروز دهید. اگر چیزی باعث عصبانیت شما می‌شود، به جای آنکه آن را با کشیدن سیگار تسکین دهید، آن را بیان کنید. اگر کسل هستید و حوصله‌تان سر رفته، اقرار کنید و به جای روشن کردن سیگار، فعالیتی انرژی‌زا انجام دهید.

شکست را نپذیرید. برخی از افراد پیش از موفقیت بیش از هفت یا هشت‌بار سیگار را ترک نموده بودند.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.thehealthy.com/addiction/smoking/quit-smoking
  2. http://www.majalesalamat.com/lifestyle/quit-smoking

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
رامین حسین‌زاده

رامین حسین‌زاده

رامین حسین زاده
ramin hoseyn zadeh