10 چیزی که قبل از جراحی حتما باید به جراح‌تان بگویید و پاسخ به 7 سوال رایج درباره‌ی جراحی

10 نکته مهم که باید به جراح‌تان بگویید

قبل از عمل جراحی، متخصص بیهوشی و جراح و پرستار اتاق عمل یک سری سوالات از شما می‌پرسند که ممکن است با خود فکر کنید نامربوط هستند اما باید بدانید که پشت تک تک سوالات علت علمی و پزشکی نهفته است و بسیار مهم است که شما پاسخ صحیح و کامل به آن‌ها بدهید. به کادر درمانی اعتماد کنید و مطمئن باشید که اطلاعات شما در اختیار هیچ ارگان یا فرد دیگری قرار نخواهد گرفت حتی اعضای خانواده‌تان و کاملا محرمانه باقی خواهد ماند.

1- داروهای با نسخه و بدون نسخه و مکمل‌ها:

جراح‌تان نیاز دارد تا درباره‌ی دارو‌های مصرفی شما بداند، از جمله نسخه ای، بدون نسخه‌ها، مکمل‌های گیاهی و ویتامین‌ها. اغلب افراد مکمل‌ها را جزو داروها نمی‌دانند اما بسیار مهم است که جراح درباره‌ی آنها بداند زیرا مکمل‌ها ممکن است با داروهای بیهوشی تداخل داشته و یا خون‌ریزی را افزایش دهند.

2- استعمال دود سیگار، قلیون و وید (ماری جوانا):

بیمار باید به جراح اطمینان بدهد که چه مدت سیگار و غیره مصرف می‌کرده و همچنان مصرف می‌کند. بعضی از افراد سیگاری ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشند تا از دستگاه ونتیلاتور و اکسیژن اضافی خارج شوند و بتوانند خودشان به تنهایی نفس بکشند. سیگار کشیدن هم‌چنین بر روی روند ترمیم زخم اثر می‌گذارد و باعث می‌شود اِسکار بزرگتری نسبت به افراد غیرسیگاری ایجاد شود.

3- مصرف مشروبات الکلی:

این مسئله بسیار ضروری ست که بیمار درباره‌ی میزان مصرف الکلش به جراح بگوید. بیماری که وابسته به الکل است از زمانی که شروع به ترک می‌کنند ممکن است درجاتی از لرزش تا تشنج را تجربه کند. اگر جراح هوشیار بوده و از وابستگی شما مطلع باشد می‌تواند داروهایی تجویز کند که علائم را تسکین و کاهش دهد و هم‌چنین از عوارض جدی‌تر جلوگیری کند.

بیماری که وابسته به الکل است به سختی می‌تواند درد را کنترل کند و هم‌چنین حساسیت کمتری نسبت به داروهای مسکن درد دارد و نیاز است دوز بیشتری برای بیمار استفاده شود. اگر جراح مطلع نباشد که بیمار الکل مصرف می‌کند، دوزی از دارو تجویز می‌کند که ممکن است ناکافی باشد و بیمار پس از به هوش آمدن درد بسیار زیادی را تجربه می‌کند.

4- بیماری‌ها و جراحی‌های قبلی:

جراحی‌ها اسکار به جا می‌گذارند چه جراحی‌های داخلی و چه خارجی. جراحی‌ها هم‌چنین می‌توانند جراحی‌ای را که پیش رو دارید تغییر داده و تحت تاثیر قرار دهند. جراح باید به خوبی درباره‌ی هر جراحی قبلی که داشتید بداند خصوصا آنهایی که در جای مشابه‌ای از بدنتان انجام شده‌اند.

به علاوه جراحی‌ها، درباره‌ی هربیماری که داشته و یا همچنان دارید نیز باید صحبت کنید. زیرا بیماری‌های قبلی و فعلی میتوانند تحمل و نوع بیهوشی بیمار را تغییر بدهند.

5- مصرف مواد مخدر غیرقانونی:

مواد مخدر، هم نسخه‌ای و هم غیرقانونی، می‌توانند بر روی روش بیهوشی بیمار تاثیر بگذارند و باعث شوند مختصص بیهوشی از روش دیگر و داروی دیگری با دوز متفاوت استفاده کند تا بتواند بیهوشی خوبی برای فرد ایجاد کند.

6- آلرژی‌ها:

قبل از جراحی صحبت درباره‌ی آلرژی‌هایی که دارید از اهمیت زیادی برخوردار است. بیان همه‌ی آلرژی‌ها از جمله حساسیت‌های غذایی، دارویی و آنهایی که باعث تحریک پوست می‌شوند، ضروری ست.

یه مثال خوب آلرژی به تخم مرغ است که ممکن است برای یک جراحی مهم به نظر نیاید اما بعضی داروهای بیهوشی با پایه‌ی تخم مرغ ساخته و فرموله می‌شوند، پس اگر بیمار به تخم مرغ حساسیت داشته باشد باعث واکنش و تحریک شدید بیمار می‌شود.

7- مسائل مربوط به جراحی:

جراح باید از هرگونه مسئله‌ی مربوط به جراحی‌های قبلی شما مطلع شود. مثلا درباره‌ی بیهوشی، میزان خون‌ریزی پس از جراحی، به هوش آمدن حین جراحی و هرچیز غیرمعمول دیگری. اگر حین یا پس از جراحی‌های قبلی حالت تهوع یا استفراغ داشته‌اید، به جراحتان بگویید.

بیماری که دچار مشکل شده در سری‌های قبل، اگر جراح مطلع شود می‌تواند جلوی بروز مجدد مشکل را بگیرد.

8- بیماری و تب در روز جراحی:

اگر بیمار در روزهای قبل جراحی احساس بیماری یا سرماخوردگی و گرفتگی بینی یا تب کند، پزشک حتما باید بداند. جراح تصمیم می‌گیرد که با وجود بیماری و تب آیا انجام جراحی ایمن است یا باید عقب انداخته شود. از آن جایی که تب یکی از علائم عفونت احتمالی هست حتما باید بیان شود تا مانع از هدر رفتن وقت و انرژی جراح و بیمار شود.

9- شرایط بهداشتی فعلی:

برای مثال اگر بیماری قرار است جراحی تعویض مفصل زانو داشته باشد و دیابت دارد و انسولین مصرف می‌کند، حتما باید پزشک را مطلع کند. بدون این اطلاعات، ممکن است اقدامی انجام شود که به ضرر بیمار باشد و به وی آسیب بزند. اگر آنژیوپلاستی داشته‌اید و بالون یا استنت گذاشته‌اید، اگر باتری قلب یا مفصل مصنوعی یا پلاک دارید و یا دندان مصنوعی دارید باید به جراح اصلاع دهید.

10- مسائل مذهبی:

بعضی از مذهب‌ها انتقال خون و دیگر اقدامات درمانی را ممنوع کرده‌اند. قبل از جراحی، پزشک باید از این مسائل مطلع شود چون اگر این مسائل بر سطح مراقبت تاثیر بگذارد شاید جراح نتواند جراحی را انجام دهد و یا در بعضی موارد اگر وقت کافی وجود داشته باشد به دنبال راه درمانی دیگری برود.

علاوه بر این مسائل، قبل از شروع عمل جراحی ممکن است سوالات بسیاری در ذهنتان ایجاد شود و ندانید که پاسخشان را از کجا بیابید. ما در ادامه به رایج‌ترین پرسش‌های بیماران درباره‌ی عمل جراحی پاسخ داده‌ایم.

چرا قبل از جراحی نباید چیزی بخورید و بیاشامید؟

احتمالا به شما گفته شود که 8 الی 12 ساعت قبل از جراحی نباید چیزی بخورید یا بیاشامید حتی آبمیوه و رانی. البته اگر نیاز به مصرف داروی خاصی باشد اشکالی ندارد که آن را با چند جرعه‌ی اندک آب استفاده کنید.خوردن چیزی قبل از جراحی باعث می‌شود حین جراحی رفلاکس ایجاد شود، آسپیریشن رخ دهد و محتویات وارد نای و ریه‌ها شود و منجر به ذات الریه و عفونت شود. هم‌چنین وجود ماده غذایی در معده حین القای بیهوشی ممکن است باعث عوارض جدی شود و احتمال حالت تهوع و استفراغ را بیشتر می‌کند.

هیچکس دوست ندارد شما گرسنگی بکشید اما این کار فقط برای این ست که حین و پس از جراحی احساس بهتری داشته باشید و اتفاقی نیوفتد.

هزینه‌های جراحی چقدر خواهد بود؟

جراح شاید بتواند به صورت تخمینی هزینه عمل جراحی را بگوید اما باید توجه داشته باشید هزینه مدت زمان بستری در بیمارستان، هزینه‌ی تمام وسایل استفاده شده، هزینه‌ی ویزیت متخصصان و بیهوشی، هزینه‌ی خود عمل جراحی، هزینه‌ی تمام آزمایش‌های آزمایشگاهی و عکسبرداری‌ها و... جدا از هم حساب می‌شود و قبض مخصوص خود دارند و باید با شرکت بیمه‌ی خود صحبت کنید تا بدانید  که چقدر از هزینه‌های بیمارستانی شما را برعهده خواهند گرفت و چقدر از آن را خودتان باید پرداخت کنید.

دانستن و بررسی این قیمت‌ها کمک می‌کند که هنگام گرفتن صورت حساب و پرداخت شوکه نشوید.

چرا عمل جراحی اینقدر گران‌قیمت است؟

جراحی گران است زیرا برای یک عمل جراحی به نیروی انسانی، تجهیزات گران، داروهای گران و حتی امکانات تخصصی گران نیاز است. زیرا استخدام نیروهای حاذق و تشکیل تیم جراحی، هزینه‌های مرکز جراحی، تهیه داروها، ارائه‌ی مراقبت‌های شبانه روزی پرستاری و... همگی هزینه بر و گران هستند.

آیا در همه‌ی جراحی‌ها خطر مرگ وجود دارد؟

بله! در هر جراحی خطر مرگ وجود دارد اما در بعضی جراحی‌ها نسبت به مابقی خطر مرگ بیشتری وجود دارد. برای مثال: بیماری که تصادف وحشتناکی با ماشین داشته و بسیاری از استخوان هایش شکسته و ارگان‌های بدنش آسیب دیده و ضربه مغزی شده؛ طی جراحی احتمال مرگ بسیار بیشتری دارد نسبت به فرد سالمی که دندان عقلش را جراحی می‌کند.

آیا انجام همه‌ی این تست‌ها و آزمایشات واجب و ضروری ست؟

تست‌های بسیاری قبل و بعد و حتی در حین جراحی انجام می‌شود و بله! همه‌ی این‌ها ضروری ست. تست‌های قبل جراحی اغلب به دو دلیل انجام می‌شوند. دلیل اول اینکه شما و جراح را مطمئن سازند که به جراحی نیاز دارید. دلیل دوم این ست که  جراح اطمینان حاصل کند شما کاندید مناسبی برای این جراحی هستید. بدین معنی که بدن شما به اندازه‌ای خوب هست که بتواند عمل جراحی و دوره‌ی ریکاوری و نقاهت پس از آن را تحمل کند.

چگونه آماده سازی روده و تنقیه را انجام دهم؟

اگر شما به تنقیه (اِنِما) نیاز دارید، اینجا برخی نکات کلیدی وجود دارد که توصیه می‌شود:

  • فقط به خاطر داشته باشید که از ساعت معین به بعد چیزی نخورید. شام سبک کمک می‌کند که تنقیه راحتتر و کاملتر انجام شود. یک شام سنگین انجام تنقیه را سخت‌تر می‌کند.
  • اگر این پروسه باعث می‌شود احساس بیماری کنید به آهستگی انجامش دهید.
  • حتی اگر شما داروهای متناسب زیادی هم مصرف کرده باشید باز هم شما ممکن است دچار کم آبی شوید.

آیا من حتما باید جراحی کنم؟

اگر جراح‌تان می‌گوید که حتما باید جراحی شوید، پس علتی دارد. در شرایط اورژانسی و ثانیه شمار، ممکن است جراحی تنها گزینه و انتخاب باشد. اما در شرایط دیگر شما وقت کافی دارید که به گزینه‌های دیگر هم فکر کنید و بعد تصمیم بگیرید.

در بعضی از انواع جراحی‌ها، فیزیوتراپی، کاردرمانی، مدیریت درد و انواع دیگر درمان‌ها می‌تواند قبل از جراحی انجام و آزمایش شود.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.verywellhealth.com/ten-things-your-surgeon-needs-to-know-3157023
  2. https://www.verywellhealth.com/ten-common-questions-before-surgery-3156987
  3. https://www.verywellhealth.com/why-cant-i-eat-or-drink-before-surgery-3157000

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
رعنا فرحی

رعنا فرحی

دانش آموخته رشته تکنولوژی جراحی (اتاق عمل)