عارضه سکته مغزی brain stroke زمانی رخ میدهد که خونرسانی به مغز کاهش یافته یا قطع میشود. زمانی که اکسیژن به سلولها نرسد، در عرض چند دقیقه سلولهای مغزی شروع به از بین رفتن میکنند.
علائم و نشانههای سکته مغزی عبارتند از:
سکته مغزی به دلیل پاره شدن یا مسدود شدن رگ اتفاق میافتد. در برخی افراد ممکن است این اختلال در خونرسانی موقت باشد که در این صورت آسیب دائمی نیست و با مرور زمان و درمانهای مناسب بیمار بهتر خواهد شد. در ادامه با انواع سکته مغزی آشنا خواهید شد:
حدود 80 درصد سکتههای مغزی، سکته ایسکمیک است. سکتههای مغزی ایسکمیک هنگامی رخ میدهند که شریانهای مغز تنگ و یا مسدود میشوند و موجب شدت جریان خون (ایسکمی) میشود. شایعترین سکتههای مغزی ایسکمیک عبارتند از:
سکته مغزی ترومبوتیک زمانی اتفاق میافتد که لخته خون (ترومبوز) در یکی از شریانهایی که خون شما را به مغز میرساند تشکیل میشود. لخته شدن ممکن است از طریق رسوبات چربی (پلاک) ایجاد شود و موجب کاهش جریان خون (آترواسکلروز) یا سایر اختلالات شریانی شود.
سکته مغزی آمبولی زمانی اتفاق میافتد که یک لخته خون از سایر بدن به قلب وارد شده و از طریق قلب پمپاژ شده و از طریق جریان خون به مغز میرسد. این نوع لخته خون، آمبولی است.
سکته مغزی خونریزی دهنده، هنگامی رخ میدهد که یک رگ خون در مغز پاره میشود. خونریزی مغزی اختلالات بسیاری را ایجاد میکند. این اختلالات شامل:
یکی از رایجترین علل خونریزی، پارگی غیرطبیعی عروق خونی نازک (malformation arteriovenosis) است. انواع سکته مغزی هموراژیک عبارتند از:
در این نوع سکته مغزی، یک رگ در مغز پاره میشود و باعث آسیب رساندن به سلولهای مغز خواهد شد. فشارخون بالا، تروما، ناهنجاریهای عروقی، استفاده از داروهای کاهش دهنده خون و سایر شرایط ممکن است باعث خونریزی داخل مغزی شود.
در این نوع خونریزی یک شریان یا رگ نزدیک سطح مغز پاره میشود و خون آن در فضای بین سطح مغز و جمجمه قرار میگیرد. این خونریزی اغلب با سردرد ناگهانی شدید همراه است. پس از خونریزی، رگهای خونی مغز شما ممکن است بطور ناگهانی (واسپاسم) گسترش پیدا کنند و باعث ایجاد آسیب سلولهای مغزی خواهند شد.
ایسکمیک گذرا (TIA) این همان سکته مغزی گذری است. در این نوع سکته مغزی حدود 3 تا 5 دقیقه خون به مغز نمیرسد و فرد علائم سکته مغزی را تجربه میکند. سکته مغزی ایسکمیک TIA، زمانی اتفاق میافتد که لخته خون یا همان چربی رسوب شده در خون باعث اختلال در سیستم عصبی شما میشود که موقت است و آسیبش پایدار نیست.
پزشک با کنترل فشارخون و صحبت با بیمار و معاینه چشم فرد و بررسی تپش قلب میتواند این عارضه را تشخیص دهد.
در آزمایش خون، پزشک میزان کلسترول خون و مواد شیمیایی حیاتی موجود در خون شما را بررسی میکند که آیا دچار عفونت شدهاید یا خیر.
در این آزمایش، تومور و یا خونریزی در ناحیه سر به راحتی قابل تشخیص است. ابتدا پزشک یک ماده رنگی را به خون شما تزریق کرده و سپس با عکس به طور کامل، مغز را مورد بررسی قرار میدهد.
MRI میتواند بافت مغزی آسیب دیده ناشی از سکته مغزی ایسکمیک و خونریزی مغزی را تشخیص دهد. پزشک ماده رنگی را به یک رگ خونی برای مشاهده شریانها و رگها تزریق میکند و سپس به بررسی بافت آسیب دیده میپردازد.
در این آزمایش، دکتر یک لوله نازک و انعطاف پذیر (کاتتر) را از طریق یک برش کوچک، معمولا در کشاله ران ایجاد میکند و آن را به سمت کل بدن هدایت میکند. سپس دکتر رنگ را به عروق خونی شما تزریق میکند تا بتواند تحت اشعه ایکس رگهای مغزی را مشاهده کند.
برای درمان سکته مغزی، بر اساس نوع سکته روشهای درمانی مختلفی صورت میگیرد که در ادامه با آن آشنا خواهید شد:
برای درمان یک سکته مغزی ایسکمیک، پزشکان باید سریعاٌ خون را به مغز بازگردانند.
درمان با داروهای ضد انعقاد باید در عرض 4.5 ساعت شروع شود، در این مدت زمان باید هر چه سریعتر به رگ تزریق شود. از جمله داروهایی که باید در این حالت تزریق شود میتوان به تزریق داخل وریدی پلاسمینوژن بافتی (tPA) اشاره کرد. این دارو همچنین آلتپلاز نامیده میشود، درمان استاندارد برای سکته ایسکمیک است. تزریق tPA معمولا از طریق ورید در بازو انجام میشود.
در آنژیوپلاستی، جراح معمولا از طریق شریان موجود در کشاله ران وارد شریان کاروتید میشود. سپس یک بالون را به منظور باز کردن سرخرگ به بدن وارد میکند، در اینجا جراح به آرامی و دقت وارد شریان کاروتید واقع در گردن شده و با باد شدن بالون موجود در سر سیم باریک، شریان مسدود شده را باز میکند و در نهایت استنت را به سرخرگ برای باز نگه داشتن این شریان میفرستد تا لختههای خونی را از بین ببرد
در درمان سکته هموراژیک در ابتدا پزشک سعی میکند فشار داخل مغز را از بین ببرد.
پزشک پس از درمانهای اضطراری به وسیله جراحی، رگ را میبندد.