نوجوانی جزو برهههای بسیار متغییر زندگی به حساب میآید. این زمان یک دوران بسیار آسیبپذیر است چرا که احتمال به وجود آمدن عادات ناسالم در بچهها وجود داشته و احتمال این که این عادات به دوران بزرگسالی نیز منتقل گردد بسیار بالا میباشد.
علاوه بر این موارد، برخی از عادات ناسالم میتوانند باعث بروز مشکلاتی در دوران بزرگسالی نیز شوند. مسائل مربوط به رفتارهای نوجوانی نیز بسیار رایج است و میتواند به قدری زیاد باشد که رسیدگی به تمامی آنها توسط والدین امری غیر ممکن به حساب بیاید.
نوجوانی به اندازه دوره کودکی برای والدین آسان نیست. تنها راه مقابله با نیازها و مشکلات در این سن، آگاهی از آنها و آمادگی برای مقابله با آنها است. در ادامه لیستی از متداولترین مشکلات دوران نوجوانی همراه با روشهای مقابله با آن در ادامه ذکر گردیده است:
تغییرات بدنی به دلیل تغییر در سطح هورمون نوجوانی رخ میدهد.
بهترین روشی که میتوانید برای کمک به سپری کردن دوران بلوغ و نوجوانی انجام دهید این است که آنها را از این تغییرات آگاه کنید. توضیح دهید که این تغییرات بدنی عادی است و هر نوجوانی از آن عبور خواهد کرد. به آنها کمک کنید که به این تغییرات عادت کنند میتوانید این تغییرات را تایید کرده و به آنها در پذیرش این موضوع کمک نمایید. آنها را قادر سازید که با دنبال کردن یک رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن، سالم بمانند.
هورمونها نه تنها از نظر جسمی بلکه از نظر عاطفی میتوانند بر روی نوجوان شما تأثیر بگذارند.
بلوغ میتواند یک حرکت غلتکی عاطفی باشد و البته این شرایط طبیعی است. به آنها کمک کنید تا از خود مراقبت کنند. به نوجوانان خود بگویید که خوب است که احساسی که دارند را بروز دهند. آنها را به ورزش کردن تشویق کنید چرا که ورزش کردن باعث بالا نگه داشتن سطح هورمون سروتونین یا هورمون شادی کمک میکند. اجازه دهید صحبت کنند.
بدون قضاوت به آنها گوش فرا دهید و وقتی که برای آن آماده نیستید از نصیحت کردن آنها خودداری کنید. تجربیات خود را در مورد بلوغ با آنها به اشتراک بگذارید. اجازه دهید که یک خواهر یا برادر بزرگتر که همین مساله را پشت سر گذاشته است، با آنها صحبت کنند. این امر به این حالت تاکید دارد که احساسات پیش روی آنها را تایید کرده و رفتارهای آنها را درک میکنید. مقابله با یک فعالیت خلاقانه میتواند به آنها کمک کند تا احساسات خود را هدایت کنند.
احساسات بیش از حد میتواند به رفتارهای تحریک آمیز منجر شود، که میتواند برای کودک و همچنین دیگران مضر باشد. بیشتر اوقات، این فقط رفتار نوجوانان است که تا نوجوانی آنها ادامه خواهد داشت.
مشکلات رفتاری در نوجوانی میتواند زندگی والدین را دشوار کند. اما به یاد داشته باشید که این یک مرحله گذرا است و کاملاً طبیعی میباشد. اگر میخواهید که در زمینههای رفتاری به نوجوان خود کمک کنید مهم است که با او صادق باشید.
با آنها صحبت کنید و به آنچه میگویند گوش دهید. درباره آنها قضاوت نکنید یا از آنها انتقاد نکنید، زیرا این امر میتواند رفتار آنها را بدتر کند. به آنها بگویید که شما آنها را همانطور که هستند دوست دارید.
آنها را ترغیب کنید که با خودشان صادق باشند و شخصیتی را برای خشنود کردن دیگران به خود نگیرند. به یاد داشته باشید که فرزند نوجوان شما در برخورد با احساسات خود کاملاً مستقل نیست و به حمایت شما احتیاج دارد.
به او بگویید که وقتی دچار احساس غم و اندوه، عصبانی، حسادت و غیره میگردد، چه کاری میتواند انجام دهد. او میتواند این راه حلها را امتحان کند تا از مشکلات عاطفی خودش خارج شود. اگر میبینید که وضعیت رفتاری آنها در حال بدتر شدن است، باید مداخله کنید. به یاد داشته باشید که نوجوانان حساس هستند و ممکن است به خوبی انتقاد پذیر باشند.
نوجوانان آسیب پذیر هستند و به راحتی میتوان آنها را به سمت اشتباه سوق داد. سوء مصرف مواد یکی از بزرگترین مشکلاتی است که والدین نوجوانان در سراسر جهان با آن روبرو هستند.
مراقب رفتار فرزندانتان باشید. به دنبال رفتار نامنظم و تغییر در اشتها، الگوهای خواب و روحیه او باشید. باید دقت کنید که نباید جاسوسی آنها را کنید و آنها را متهم به هرگونه تخلف کنید. آنها را تشویق کنید که صحبت کنند و صداقت داشته باشند.
به آنها بگویید که نگرانیهای شما چیست و مشکل را با آنها در میان بگذارید. اگر فرزند شما مایل به صحبت با شما نیست، روانپزشکان یا روانشناسان میتوانند از سؤالات محرمانه سؤال کنند تا بدانند که آیا سوء مصرف هرگونه مواد وجود دارد یا خیر. از انجام آزمایش دارویی خودداری کنید، زیرا ممکن است به عنوان یک جدل قلمداد شده و نوجوان را تهدید کند. در صورت لزوم، از کمکهای درمانی برای نوجوان خود بهره بگیرید.
دبیرستانها و مدارس جایی برای ابراز مد، دوستان و مهمانیها نیست. کودکان و نوجوانان نیز باید فعالیتهای آموزشی زیادی را در برنامه خود داشته باشند. فشار برای انجام فعالیتهای قبولی در مدارس خاص و اخذ پذیرش در دانشگاه میتواند استرسزا باشد و روحیه نوجوان شما را تحت تاثیر قرار دهد.
از آرزوهای فرزندتان برای تحصیلات دانشگاهی حمایت کنید زیرا آنچه آنها نیاز دارند تشویق برای خوب انجام دادن وظایف است. شما میتوانید فعالیت در کارهای خانه آنها را کاهش دهید تا بتوانند در صورت لزوم روی پروژههای مدرسه خود تمرکز بیشتری داشته باشند.
تغذیه و ورزش میتواند به آنها در رسیدن به قدرت و استقامت مورد نیاز برای گذراندن دوره پرتحرک دبیرستان کمک کند. اگر احساس میکنید فرزندتان از فعالیتهای روزمره خود ناراحت است، چند وظیفه مربوط به آنها را کاهش دهید زیرا نوجوانان هنوز ظرفیت ریه یک فرد بالغ را ندارند و زودتر از یک فرد بالغ خسته میشوند.
نوجوانان از نظر عاطفی و جسمی آسیبپذیر هستند. بدون تغذیه مناسب و مراقبتهای بهداشتی، آنها مستعد بیماری خواهند بود. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال 2015، 1.3 میلیون نوجوان در سال 2015 که اکثر آنها دارای بیماریهای قابل پیشگیری بودند، جان خود را از دست دادند.
راهنمایی والدین میتواند برای حفظ سبک زندگی سالم در کاهش مشکلات سلامتی در بزرگسالی کمک نماید. به عنوان مثال فرزندانتان را به خوردن غذای سالم، ورزش مناسب و به موقع خوابیدن تشویق کنید.
اطمینان حاصل کنید که آنها از طریق وعدههای غذایی خود مواد غذایی مورد نیاز برای بدن خود را دریافت میکنند. یک رژیم متعادل به آنها بدهید. از نظر عاطفی و جسمی همراه با آنها باشید زیرا این امر به آنها کمک میکند تا با هرگونه اختلال احتمالی مقابله کنند.
تحقیقات نشان داده است که حدود 50٪ از اختلالات سلامت روان که در بزرگسالان وجود دارد، از سن 14 سالگی شروع شده است. در حقیقت، یک سوم از مرگ و میرهای نوجوانان، خودکشیهای ناشی از افسردگی هستند. اگر فرزند شما بیش از حد اخمو است و به هیچ وجه غذا نمیخورد یا نمیخوابد، ضروری است که برای آنها از یک مشاور کمک بخواهید.
در حالی که حالتهای خلقی و خستگی مفرط در دختران و پسران نوجوان عادی است، ممکن است همیشه آن چیزی نباشد که به نظر میرسد. شناسایی علائم مشکلات روانشناختی در نوجوانی گاهی نیاز به بررسی متخصص خواهد داشت.
بیشتر اوقات صحبت کردن در مورد مشکلات و حفظ سبک زندگی سالم میتواند از بروز افسردگی جلوگیری کند. اگر فرزند شما بیش از حد بدبین است، وقت آن است که از یک روانشناس کمک بگیرید. گاهی اوقات، دختر یا پسر نوجوان شما ممکن است فقط در خانه ناراضی باشد و در بیرون از خانه خوب عمل کند.
با معلمان و دوستان او صحبت کنید تا بدانید که آیا در مدرسه نیز چنین روحیهای دارند اگر اینگونه باشند، دلیل ایجاد نگرانی خواهد بود. احساسات آنها را دست کم نگیرید، زیرا میتواند اوضاع را بدتر کند. آنها را ترغیب کنید تا با شما ارتباط برقرار کنند. برای این کار، باید با آنها صحبت کنید. اگر فکر میکنید از برقراری ارتباط چشمی با شما خجالت میکشد میتوانید این کار را در اتومبیل انجام دهید.
جذب جنس مخالف از دوران بلوغ شروع میشود. نوجوانی زمانی است که اندامهای جنسی یا تولید مثلی آنها شروع به رشد میکند. طبیعی است که در چنین مواقعی در موقعیتهای اجتماعی احساس خوشایندی نداشته باشند.
دوستیابی، رابطه عاشقانه و رابطه جنسی موضوعات ظریفی هستند که ممکن است نوجوان شما از صحبت کردن در مورد آنها راحت نباشد. هنگام بحث درباره این موارد، اعتماد به نفس خود را حفظ کرده و منطقی باشید.
به نظر میرسد فرزندتان نسبت به شما وقت بیشتری را در خارج از خانه میگذراند. بپذیرید که نوجوانان شما دنیای کاملاً جدیدی را کشف میکنند. فقط به آنها بگویید که وقتی به شما احتیاج دارند در آنجا هستید. به اشتراک گذاشتن تجربیات دوستیابی و زندگی اجتماعی خودتان در مدرسه میتواند بعضی اوقات کار گفتن را برای آنها راحتتر سازد.
ظهور رسانههای اجتماعی نحوه تعامل با یکدیگر را تغییر داده است. این امر بیشتر در سبک زندگی نوجوانان تأثیر گذاشته است.
تصور نکنید که فرزندتان تنها به دلیل صرف کردن وقت زیاد پشت مانیتور به اینترنت معتاد است. دسترسی آنها را به اینترنت محدود نکنید این کار تنها باعث بیزاری آنها از شما خواهد شد. به یاد داشته باشید که آنها دیگر کودک نیستند و باید به صورت منطقی دلایل نگرانی خود را با آنها بیان کنید.
آنها را به فعالیتهای اجتماعی تشویق نموده و فرصت بودن در اینترنت را بکاهید. استفاده از تلفن همراه را به چند ساعت در روز محدود کنید و از آوردن تلفن به اتاق خواب خودداری کنید زیرا احتمال دارد روی خواب شخص تأثیر بگذارد.