پسران در دوران نوجوانی همراه با چالش‌های پیش رو و نحوه مدیریت آن‌ها

همه چیز درباره دوران نوجوانی پسران

نوجوانی جزو برهه‌های بسیار متغییر زندگی به حساب می‌آید. این زمان یک دوران بسیار آسیب‌پذیر است چرا که احتمال به وجود آمدن عادات ناسالم در بچه‌ها وجود داشته و احتمال این که این عادات به دوران بزرگسالی نیز منتقل گردد بسیار بالا می‌باشد.

علاوه بر این موارد، برخی از عادات ناسالم می‌توانند باعث بروز مشکلاتی در دوران بزرگسالی نیز شوند. مسائل مربوط به رفتارهای نوجوانی نیز بسیار رایج است و می‌تواند به قدری زیاد باشد که رسیدگی به تمامی آن‌ها توسط والدین امری غیر ممکن به حساب بیاید.

چگونه با مشکلات رایج در نوجوانی کنار بیاییم؟

نوجوانی به اندازه دوره کودکی برای والدین آسان نیست. تنها راه مقابله با نیازها و مشکلات در این سن، آگاهی از آن‌ها و آمادگی برای مقابله با آن‌ها است. در ادامه لیستی از متداول‌ترین مشکلات دوران نوجوانی همراه با روش‌های مقابله با آن در ادامه ذکر گردیده است:

دوران نوجوانی پسران و تغییرات جسمی

تغییرات بدنی به دلیل تغییر در سطح هورمون نوجوانی رخ می‌دهد.

  • تغییر صدا و ظاهر موهای صورت در پسران شاید برجسته‌ترین تغییری باشد که در دوران نوجوانی اتفاق می‌افتد.
  • بروز آکنه یکی از مشکلات اساسی است.
  • افزایش عضلات گاهی منجر به اضافه وزن بدن در نوجوانان می‌شود.
  • بوی بدن آشکار می‌شود.
  • رشد موهای زائد از دوران نوجوانی آغاز می‌گردد.

راه حل:

بهترین روشی که می‌توانید برای کمک به سپری کردن دوران بلوغ و نوجوانی انجام دهید این است که آن‌ها را از این تغییرات آگاه کنید. توضیح دهید که این تغییرات بدنی عادی است و هر نوجوانی از آن عبور خواهد کرد. به آن‌ها کمک کنید که به این تغییرات عادت کنند می‌توانید این تغییرات را تایید کرده و به آن‌ها در پذیرش این موضوع کمک نمایید. آن‌ها را قادر سازید که با دنبال کردن یک رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن، سالم بمانند.

تغییرات احساسی و مشکلات آن

هورمون‌ها نه تنها از نظر جسمی بلکه از نظر عاطفی می‌توانند بر روی نوجوان شما تأثیر بگذارند.

  • نوجوانی جزو سنین ما بین دوره بزرگسالی و کودکی است. نوجوانان غالبا در مورد نقش‌های خود درگیر می‌شوند و ما بین مسئولیت‌های بزرگسالی و تمایل‌شان به کودک بودن دچار گسستگی می‌شوند.
  • آن‌ها تمایل دارند که بیش ازحد احساساتی شوند که این به دلیل تغییرات هورمونی آن‌ها می‌باشد. آن‌ها می‌توانند در مورد هر چیزی و هر کسی به راحتی خوشحال، هیجان زده، دیوانه و یا عصبانی شوند.
  • نوسانات خلقی در بین پسران و دختران نوجوان رایج است.
  • تغییرات بدنی منجر به خودآگاهی می‌شود.
  • کودکانی که زودتر به بلوغ می‌رسند حتی ممکن است احساسات عجیبی از خود نشان دهند.
  • احساس فرومایگی یا برتری ممکن است در این زمان به وجود بیاید.
  • نوجوانی جزو سنینی است که احساسات جنسی در نوجوانان به وجود می‌آید. احساسات و افکار در مورد رابطه جنسی می‌تواند باعث احساس گناه شود.

راه حل:

بلوغ می‌تواند یک حرکت غلتکی عاطفی باشد و البته این شرایط طبیعی است. به آن‌ها کمک کنید تا از خود مراقبت کنند. به نوجوانان خود بگویید که خوب است که احساسی که دارند را بروز دهند. آن‌ها را به ورزش کردن تشویق کنید چرا که ورزش کردن باعث بالا نگه داشتن سطح هورمون سروتونین یا هورمون شادی کمک می‌کند. اجازه دهید صحبت کنند.

بدون قضاوت به آن‌ها گوش فرا دهید و وقتی که برای آن آماده نیستید از نصیحت کردن آن‌ها خودداری کنید. تجربیات خود را در مورد بلوغ با آن‌ها به اشتراک بگذارید. اجازه دهید که یک خواهر یا برادر بزرگ‌تر که همین مساله را پشت سر گذاشته است، با آن‌ها صحبت کنند. این امر به این حالت تاکید دارد که احساسات پیش روی آن‌ها را تایید کرده و رفتارهای آن‌ها را درک می‌کنید. مقابله با یک فعالیت خلاقانه می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا احساسات خود را هدایت کنند.

تغییرات رفتاری در پسران نوجوان

احساسات بیش از حد می‌تواند به رفتارهای تحریک آمیز منجر شود، که می‌تواند برای کودک و هم‌چنین دیگران مضر باشد. بیشتر اوقات، این فقط رفتار نوجوانان است که تا نوجوانی آن‌ها ادامه خواهد داشت.

  • نوجوانی زمانی است که کودکان بزرگ می‌شوند و فعالیت‌های خود را مستقلا انجام می‌دهند. این حالت می‌تواند به زیر سول بردن قوانین والدین به عنوان نوعی جدل و ایستادگی در مورد آن چه که معتقدند درست است به عنوان نوعی سرسختی قلمداد شود.
  • تغییرات چشمیگیر رشد مغز در نوجوانان باعث می‌شود که روحیه آن‌ها خسته شده و مقابله با آن‌ها دشوار شود.
  • هورمون‌های خشونت در پسران نوجوان حتی می‌تواند آن‌ها را به سمت درگیری‌های جسمی سوق دهد. آن‌ها هم‌چنین مایل به گوش دادن به موسیقی با صدای بلند هستند.
  • بعنوان بخشی از استقلال جدید خود، نوجوانان هم‌چنین ممکن است بخواهند چیزهای جدیدی را امتحان کنند و خود را به خطر بیاندازند، در نتیجه رفتارهای بی‌پروایی را انجام می‌دهند.
  • گاهی اوقات، فشار همسالان و نیاز به "جدل کردن" می‌تواند باعث شود که آن‌ها به روشی خاص رفتار کنند یا عادات خاصی را ایجاد کنند که شکستن آن‌ها را دشوارتر سازد.
  • لباس، مدل مو و حس مد نیز ممکن است تغییر کند، بیشتر آن‌ها ممکن است مواردی باشند که شما آن‌ها را تأیید نمی‌کنید.
  • نگران کننده‌ترین رفتار نوجوان شاید مشکل سازگاری با بچه‌های دیگر باشد و با یک سبک زندگی خطرناک سازگار شود.
  • دروغ گفتن یکی از مسائل متداول رفتاری نوجوانان است. نوجوانان ممکن است برای جلوگیری از رویارویی با والدین یا از ترس، دروغ بگویند.

راه حل:

مشکلات رفتاری در نوجوانی می‌تواند زندگی والدین را دشوار کند. اما به یاد داشته باشید که این یک مرحله گذرا است و کاملاً طبیعی می‌باشد. اگر می‌خواهید که در زمینه‌های رفتاری به نوجوان خود کمک کنید مهم است که با او صادق باشید.

با آن‌ها صحبت کنید و به آنچه می‌گویند گوش دهید. درباره آن‌ها قضاوت نکنید یا از آن‌ها انتقاد نکنید، زیرا این امر می‌تواند رفتار آن‌ها را بدتر کند. به آن‌ها بگویید که شما آن‌ها را همانطور که هستند دوست دارید.

آن‌ها را ترغیب کنید که با خودشان صادق باشند و شخصیتی را برای خشنود کردن دیگران به خود نگیرند. به یاد داشته باشید که فرزند نوجوان شما در برخورد با احساسات خود کاملاً مستقل نیست و به حمایت شما احتیاج دارد.

به او بگویید که وقتی دچار احساس غم و اندوه، عصبانی، حسادت و غیره می‌گردد، چه کاری می‌تواند انجام دهد. او می‌تواند این راه حل‌ها را امتحان کند تا از مشکلات عاطفی خودش خارج شود. اگر می‌بینید که وضعیت رفتاری آن‌ها در حال بدتر شدن است، باید مداخله کنید. به یاد داشته باشید که نوجوانان حساس هستند و ممکن است به خوبی انتقاد پذیر باشند.

سوء مصرف مواد در پسران نوجوان

سوء مصرف مواد در نوجوانان

نوجوانان آسیب پذیر هستند و به راحتی می‌توان آن‌ها را به سمت اشتباه سوق داد. سوء مصرف مواد یکی از بزرگترین مشکلاتی است که والدین نوجوانان در سراسر جهان با آن روبرو هستند.

  • فشار همسالان یکی از عوامل مهمی است که باعث می‌شود نوجوانان به سمت مصرف سیگار و نوشیدن مشروبات الکلی و یا مصرف مواد مخدر بروند.
  • تمایل به ریسک کردن، بیشتر نوجوانان را ترغیب می‌کند که حتی قبل از سن قانونی، سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل را امتحان کنند.
  • آنچه ممکن است به عنوان یک "هیجان" شروع شود، در صورت عدم کنترل، می‌تواند به یک عادت تبدیل شود.
  • اگر شخصی وجود داشته باشد که در خانه سیگاری باشد یا مشروبات الکلی مصرف نماید، می‌تواند الگویی برای نوجوان شما باشد.
  • عزت نفس ضعیف و نیاز به «خونسردی» می‌تواند نوجوانان را به سمت سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل سوق دهد.
  • دسترسی آسان به موادی مانند سیگار، الکل، مواد مخدر و داروهای روان گردان ممکن است وسوسه امتحان کردن این مواد غیرقانونی را افزایش دهد.

راه حل:

مراقب رفتار فرزندان‌تان باشید. به دنبال رفتار نامنظم و تغییر در اشتها، الگوهای خواب و روحیه او باشید. باید دقت کنید که نباید جاسوسی آن‌ها را کنید و آن‌ها را متهم به هرگونه تخلف کنید. آن‌ها را تشویق کنید که صحبت کنند و صداقت داشته باشند.

به آن‌ها بگویید که نگرانی‌های شما چیست و مشکل را با آن‌ها در میان بگذارید. اگر فرزند شما مایل به صحبت با شما نیست، روانپزشکان یا روانشناسان می‌توانند از سؤالات محرمانه سؤال کنند تا بدانند که آیا سوء مصرف هرگونه مواد وجود دارد یا خیر. از انجام آزمایش دارویی خودداری کنید، زیرا ممکن است به عنوان یک جدل قلمداد شده و نوجوان را تهدید کند. در صورت لزوم، از کمک‌های درمانی برای نوجوان خود بهره بگیرید.

نوجوانان پسر و چالش‌های آموزشی

تغییرات ذهنی نوجوانان

دبیرستان‌ها و مدارس جایی برای ابراز مد، دوستان و مهمانی‌ها نیست. کودکان و نوجوانان نیز باید فعالیت‌های آموزشی زیادی را در برنامه خود داشته باشند. فشار برای انجام فعالیت‌های قبولی در مدارس خاص و اخذ پذیرش در دانشگاه می‌تواند استرس‌زا باشد و روحیه نوجوان شما را تحت تاثیر قرار دهد.

  • فعالیت در مدرسه، فعالیت‌های خارج از برنامه (برای پذیرش دانشگاه) و انجام برخی فعالیت‌های شخصی در خانه می‌تواند خسته کننده باشد.
  • حواس پرتی‌ها در مدرسه می‌تواند منجر به عملکرد ضعیف تحصیلی شود که این امر فشار را بیشتر می‌کند.

راه حل:

از آرزوهای فرزندتان برای تحصیلات دانشگاهی حمایت کنید زیرا آنچه آن‌ها نیاز دارند تشویق برای خوب انجام دادن وظایف است. شما می‌توانید فعالیت در کارهای خانه آن‌ها را کاهش دهید تا بتوانند در صورت لزوم روی پروژه‌های مدرسه خود تمرکز بیشتری داشته باشند.

تغذیه و ورزش می‌تواند به آن‌ها در رسیدن به قدرت و استقامت مورد نیاز برای گذراندن دوره پرتحرک دبیرستان کمک کند. اگر احساس می‌کنید فرزندتان از فعالیت‌های روزمره خود ناراحت است، چند وظیفه مربوط به آن‌ها را کاهش دهید زیرا نوجوانان هنوز ظرفیت ریه یک فرد بالغ را ندارند و زودتر از یک فرد بالغ خسته می‌شوند.

مشکلات سلامتی در پسران

نوجوانان از نظر عاطفی و جسمی آسیب‌پذیر هستند. بدون تغذیه مناسب و مراقبت‌های بهداشتی، آن‌ها مستعد بیماری خواهند بود. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال 2015، 1.3 میلیون نوجوان در سال 2015 که اکثر آن‌ها دارای بیماری‌های قابل پیشگیری بودند، جان خود را از دست دادند.

  • نوجوانان از آنجایی که برنامه‌ای گیج کننده از یک فعالیت به فعالیت دیگر دارند ممولا وقت کمی برای غذا خوردن یا استراحت مناسب خواهند داشت. عادات ناسالم غذا خوردن مانع از آن می‌شود که مواد غذایی مورد نیاز خود را دریافت کنند.
  • استرس هم‌چنین می‌تواند منجر به از بین رفتن اشتها و بی‌خوابی در نوجوانان شود.
  • عادت‌های ناسالم غذا خوردن و سبک زندگی کم تحرک نیز می‌تواند منجر به چاقی شود، این حالت اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که نوجوان شما کالری زیادی را از طریق مصرف فست فود و نوشابه دریافت می‌کند.

راه حل:

راهنمایی والدین می‌تواند برای حفظ سبک زندگی سالم در کاهش مشکلات سلامتی در بزرگسالی کمک نماید. به عنوان مثال فرزندان‌تان را به خوردن غذای سالم، ورزش مناسب و به موقع خوابیدن تشویق کنید.

اطمینان حاصل کنید که آن‌ها از طریق وعده‌های غذایی خود مواد غذایی مورد نیاز برای بدن خود را دریافت می‌کنند. یک رژیم متعادل به آن‌ها بدهید. از نظر عاطفی و جسمی همراه با آن‌ها باشید زیرا این امر به آن‌ها کمک می‌کند تا با هرگونه اختلال احتمالی مقابله کنند.

مشکلات روانی در نوجوانان

تحقیقات نشان داده است که حدود 50٪ از اختلالات سلامت روان که در بزرگسالان وجود دارد، از سن 14 سالگی شروع شده است. در حقیقت، یک سوم از مرگ و میرهای نوجوانان، خودکشی‌های ناشی از افسردگی هستند. اگر فرزند شما بیش از حد اخمو است و به هیچ وجه غذا نمی‌خورد یا نمی‌خوابد، ضروری است که برای آن‌ها از یک مشاور کمک بخواهید.

  • نوجوانان ممکن است دارای مشکلات خود باوری یا اعتماد به نفس باشند. احساس فرومایگی یا برتری اغلب از ظاهر آن‌ها و پذیرش بدنی‌شان مانند رنگ پوست، زیبایی و شکل ناشی می‌شود.
  • عملکرد ضعیف در دانشگاه و ضریب هوشی پایین نیز می‌تواند آن‌ها را از بین ببرد. نگرش‌هایی مانند "من به اندازه کافی خوب نیستم" نسبت به زندگی.
  • افسردگی یکی از تغییرات ذهنی نوجوانان در دوران بلوغ است.
  • استرس و فشار در نوجوانی می‌تواند مسائل اضطرابی را ایجاد کند، در حالی که نوسانات خلقی می‌تواند منجر به ایجاد اختلال رفتاری یا اختلالات خشونتی شود.
  • اختلالات غذا خوردن نیز روانی است زیرا در نوجوانی از داشتن یک تصویر ضعیف نسبت به خود ناشی شده و نیاز به تغییر نحوه نگرش وجود خواهد داشت.

راه حل:

در حالی که حالت‌های خلقی و خستگی مفرط در دختران و پسران نوجوان عادی است، ممکن است همیشه آن چیزی نباشد که به نظر می‌رسد. شناسایی علائم مشکلات روانشناختی در نوجوانی گاهی نیاز به بررسی متخصص خواهد داشت.

بیشتر اوقات صحبت کردن در مورد مشکلات و حفظ سبک زندگی سالم می‌تواند از بروز افسردگی جلوگیری کند. اگر فرزند شما بیش از حد بدبین است، وقت آن است که از یک روانشناس کمک بگیرید. گاهی اوقات، دختر یا پسر نوجوان شما ممکن است فقط در خانه ناراضی باشد و در بیرون از خانه خوب عمل کند.

با معلمان و دوستان او صحبت کنید تا بدانید که آیا در مدرسه نیز چنین  روحیه‌ای دارند اگر اینگونه باشند، دلیل ایجاد نگرانی خواهد بود. احساسات آن‌ها را دست کم نگیرید، زیرا می‌تواند اوضاع را بدتر کند. آن‌ها را ترغیب کنید تا با شما ارتباط برقرار کنند. برای این کار، باید با آن‌ها صحبت کنید. اگر فکر می‌کنید از برقراری ارتباط چشمی با شما خجالت می‌کشد می‌توانید این کار را در اتومبیل انجام دهید.

مشکلات اجتماعی در پسران

جذب جنس مخالف از دوران بلوغ شروع می‌شود. نوجوانی زمانی است که اندام‌های جنسی یا تولید مثلی آن‌ها شروع به رشد می‌کند. طبیعی است که در چنین مواقعی در موقعیت‌های اجتماعی احساس خوشایندی نداشته باشند.

  • آن‌ها برای درک و راحتی از رابطه جنسی خود به زمان نیاز دارند. دختران و پسران نوجوان احساسات عجیب و غریبی نسبت به جنس دیگر تجربه می‌کنند و ممکن است دقیقا نتوانند آن را درک کنند.
  • این زمانی است که آن‌ها دوستیابی را شروع می‌کنند. ممکن است نوجوان شما نتواند به راحتی در مورد این مسائل با شما صحبت کند.
  • رقابت جنبه مهم دیگری از زندگی اجتماعی نوجوان است. ممکن است کودک شما در مورد هر چیزی و هر کسی با همسالان خود رقابت کند.
  • احساسات جنسی و افکار جنسی ممکن است برای نوجوان اشتباه به نظر برسد، به همین دلیل ممکن است احساس گناه کنند.
  • به نظر می‌رسد تعامل با دوستان در رسانه‌های اجتماعی و یا از طریق تلفن همراه، حلقه اجتماعی آن‌ها را گسترش می‌دهد.

راه حل:

دوستیابی، رابطه عاشقانه و رابطه جنسی موضوعات ظریفی هستند که ممکن است نوجوان شما از صحبت کردن در مورد آن‌ها راحت نباشد. هنگام بحث درباره این موارد، اعتماد به نفس خود را حفظ کرده و منطقی باشید.

به نظر می‌رسد فرزندتان نسبت به شما وقت بیشتری را در خارج از خانه می‌گذراند. بپذیرید که نوجوانان شما دنیای کاملاً جدیدی را کشف می‌کنند. فقط به آن‌ها بگویید که وقتی به شما احتیاج دارند در آنجا هستید. به اشتراک گذاشتن تجربیات دوستیابی و زندگی اجتماعی خودتان در مدرسه می‌تواند بعضی اوقات کار گفتن را برای آن‌ها راحت‌تر سازد.

اعتیاد به فضای مجازی

اعتیاد به فضای مجازی در نوجوانان

ظهور رسانه‌های اجتماعی نحوه تعامل با یکدیگر را تغییر داده است. این امر بیشتر در سبک زندگی نوجوانان تأثیر گذاشته است.

  • به نظر می‌رسد نوجوان شما ساعت‌ها وقت صرف تلفن، چت، مکالمه یا بازی می‌کند.
  • نوجوانانی که به اینترنت معتاد هستند، زندگی اجتماعی را کمتر دوست دارند. آن‌ها زندگی انفرادی را پشت سر می‌گذارند و از ساعت‌ها دیدن اینترنت خوشحال هستند.
  • اعتیاد به فضای مجازی هم‌چنین فعالیت‌های بدنی آن‌ها را کاهش می‌دهد و منجر به سبک زندگی ناسالم و بی‌تحرکی می‌شود.
  • اعتیاد به اینترنت بر عملکرد تحصیلی تأثیر منفی می‌گذارد.

راه حل:

تصور نکنید که فرزندتان تنها به دلیل صرف کردن وقت زیاد پشت مانیتور به اینترنت معتاد است. دسترسی آن‌ها را به اینترنت محدود نکنید این کار تنها باعث بیزاری آن‌ها از شما خواهد شد. به یاد داشته باشید که آن‌ها دیگر کودک نیستند و باید به صورت منطقی دلایل نگرانی خود را با آن‌ها بیان کنید.

آن‌ها را به فعالیتهای اجتماعی تشویق نموده و فرصت بودن در اینترنت را بکاهید. استفاده از تلفن همراه را به چند ساعت در روز محدود کنید و از آوردن تلفن به اتاق خواب خودداری کنید زیرا احتمال دارد روی خواب شخص تأثیر بگذارد.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.momjunction.com/articles/problems-of-adolescence_00381378/#gref

اشتراک گذاری:

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی هستم، لیسانس ژنتیک، به علوم نوین پزشکی و ایمونولوژی علاقمندم. از شما دوست گرامی بخاطر مطالعه این مقاله و همچنین مجموعه تریتا بخاطر فرصت انتشار مطالبم در راستای کمک به ارتقای دانش کمال تشکر دارم. شاد باشید و سلامت

my name is Fatemeh Ghorbani, I have a B.S in genetics and interested in immunology and medical science. I believe that, even into the smallest acts, should be put our heart, mind and soul. Thank you for reading my article