بایدها و نبایدهای رابطه زناشویی بعد از زایمان

اکثر مادران جوان که به تازگی زایمان کرده‌اند، این سوال در ذهن‌شان مطرح می‌گردد که اولین رابطه بعد از زایمان چه زمانی می‌تواند صورت گیرد.

بارداری و زایمان می‌تواند تغییرات زیادی را در بدن مادر و هم چنین رابطه زناشویی بعد از زایمان ایجاد نماید.

تغییرات هورمونی پس از زایمان ممکن است باعث نازک شدن و حساسیت بافت واژن شود. واژن، رحم و دهانه رحم نیز بایستی به اندازه طبیعی خود برگردند و حتی اگر شیردهی توسط خود مادر صورت گیرد، این حالت نیز به نوبه خود می‌تواند میل جنسی را کاهش دهد.

به عبارت خلاصه‌تر، بدن پس از زایمان به مدتی مرخصی نیاز دارد.

هیچ جدول زمانی مشخصی وجود ندارد که بگوید پس از زایمان چه مدت باید منتظر رابطه جنسی باشید. با این حال، بیشتر پزشکان به زنان توصیه می‌کنند چهار تا شش هفته پس از زایمان طبیعی صبر کنند.

بعد از اینکه پزشک زنان برای روشن کردن فعالیت‌های جنسی توضیحات کاملی را در اختیار مادر قرار داد، ممکن است هنوز لازم باشد که کارها را به آرامی پیش ببرید. به یاد داشته باشید علاوه بر بهبود جسمی، با یک عضو جدید خانواده، خواب کم و تغییر در برنامه عادی خود نیز بایستی سازگاری پیدا کنید.

در صورت پارگی پرینه یا عمل اپیزیوتومی ممکن است لازم باشد زمان بیشتری صبر کنید. اپیزیوتومی یک برش جراحی برای وسیع‌تر کردن کانال واژن است. بازگشت خیلی زود به رابطه جنسی ممکن است خطر ابتلا به عوارضی مانند خون‌ریزی پس از زایمان و عفونت رحم را افزایش دهد.

زایمان چه تاثیری بر رابطه جنسی دارد؟

رابطه جنسی بعد از زایمان متفاوت خواهد بود. یک مطالعه کوچک از سال 2005 نشان داد که 83 درصد از زنان در سه ماه پس از اولین زایمان خود دچار مشکلات جنسی شده‌اند. البته هر زنی به لحاظ بدنی متفاوت است و می‌تواند انبوهی از تجارب جنسی بعد از زایمان وجود داشته باشد از حساسیت خفیف تا درد کامل. هم‌چنین در زنان در ماه‌های حساس و آخر بارداری رابطه جنسی برقرار نمی‌شود، بنابراین ممکن است مقاربت بعد از زایمان پنج تا شش ماه از آخرین رابطه انجام شود. در این صورت، احتمالاً رابطه جنسی کمی ناخوشایند خواهد بود.

با این حال، با سپری شدن ماه‌های پس از بارداری، این تعداد همچنان کاهش می‌یابد.

رایج‌ترین مسائل در رابطه جنسی پس از زایمان عبارتند از:

  • خشکی واژن
  • بافت نازک واژن
  • از بین رفتن قابلیت ارتجاعی در بافت واژن
  • پارگی پرینه یا اپیزیوتومی
  • خون‌ریزی
  • درد
  • شل شدن عضلات
  • زخم
  • خستگی
  • کاهش میل جنسی

هورمون‌ها نقش زیادی در بهبودی پس از زایمان و بازگشت به فعالیت جنسی طبیعی دارند.

در روزهای اول پس از زایمان، استروژن به سطح قبل از بارداری کاهش می‌یابد. در صورت شیردهی، ممکن است سطح استروژن حتی به زیر سطح قبل از بارداری افت نماید. استروژن به لغزنده شدن طبیعی سطح واژن کمک می‌کنند، بنابراین سطح پایین این هورمون احتمال خشکی واژن را افزایش می‌دهد.

بافت خشک می‌تواند منجر به سوزش، حتی خون‌ریزی، در حین رابطه جنسی شود. این حالت می‌تواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد.

زایمان طبیعی یا واژینال می‌تواند عضلات کانال واژن را به طور موقت کشش دهد. این عضلات برای بازیابی قدرت و ثبات خود به زمان نیاز دارند.

اگر در حین زایمان پارگی ناحیه پرینه یا اپیزیوتومی رخ دهد، ممکن است زمان بهبودی طولانی تری را با خود به همراه داشته باشد. رابطه زناشویی بعد از زایمان که بلافاصله یا بعد از گذشت زمان اندک انجام شود می‌تواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد.

زایمان سزارین نیز می‌تواند بر احساس واژن تأثیر بگذارد. همین مشکلات هورمونی در سزارین می‌توانند بافت واژن را خشک و نازک کنند و احتمالاً منجر به رابطه جنسی دردناک شوند.

بعلاوه، از آنجایی که برشی در ناحیه شکم انجام می‌شود، بنابراین قبل از شروع رابطه جنسی، باید مطمئن شوید که محل برش به درستی بهبود یافته است.

احتمال بارداری بعد از زایمان

پس از زایمان کودک به سرعت شگفت آوری احتمال بارداری وجود دارد. یک مطالعه معتبر عنوان کرد که اولین تخمک‌گذاری برای زنانی که شیرده نبودند در حدود شش هفته بعد رخ داد البته در برخی از زنان تخمک‌گذاری حتی زودتر نیز انجام می‌شود.

اگر مادران خود شیردهی را انجام دهند، فواید هورمونی این شیردهی با شیر مادر می‌تواند به عنوان نوعی  روش پیشگیری از بارداری طبیعی در چهار تا شش ماه اول پس از زایمان عمل کند. شیردهی ممکن است به عنوان یک روش موثر جلوگیری از بارداری با 98 درصد اطمینان در زنانی با شرایط زیر باشد:

  • در مدت زمان کمتر از شش ماه پس از زایمان قرار دارند.
  • فرزند آن‌ها منحصرا با شیر مادر تغذیه می‌کند.
  • قاعدگی آن‌ها آغاز نشده است.

با این حال، فقط حدود 1 نفر از هر 4 زن از روش آمنوره شیردهی (LAM) یا شیردهی به عنوان پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنند، که به درستی این کار را انجام می‌دهند. که خطر آنها را برای بارداری بعدی افزایش می‌دهد.

اگر قصد دارید بعد از بارداری رابطه جنسی برقرار کنید اما نمی‌خواهید به زودی بارداری دیگری داشته باشید، بهتر است از یک روش قابل اطمینان دیگر نیز برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.

در ابتدا ممکن است استفاده از یک روش پیشگیری مانند کاندوم خوب باشد. البته استفاده از IUD نیز می‌تواند گزینه مناسبی دیگری باشد. با این حال، گزینه‌های هورمونی ممکن است بر شیردهی تأثیر بگذارند و هم‌چنین می‌توانند خطرات خاصی مانند افزایش خطر لخته شدن خون را به همراه داشته باشند.

با پزشک خود در مورد گزینه مناسب صحبت کنید.

آیا باردار شدن دوباره در سال اول بی‌خطر است؟

حاملگی سریع و دوباره بعد از یک بارداری می‌تواند زن را در معرض خطر افزایش زایمان زودرس یا نقایص مادرزادی قرار دهد.

متخصصان بهداشت و درمان زنان را تشویق می‌کنند تا در میان حاملگی‌های خود فاصله ایجاد نمایند. دفتر بهداشت زنان توصیه می‌کند بین هر بارداری حداقل 12 ماه تا 18 ماه فاصله وجود داشته باشد.

اگر به بارداری دیگری فکر می‌کنید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها بیشتر در تماس با شما بوده و با سابقه سلامتی‌تان آشنا هستند و توصیه‌های شخصی تری را ارائه می‌دهند.

علت خون‌ریزی بعد از نزدیکی بعد از زایمان

در هفته‌های اول پس از زایمان، با بهبود رحم، مادران احتمالاً خون‌ریزی منظمی را تجربه خواهند کرد. رابطه زناشویی بعد از زایمان ممکن است باعث از دست دادن خون اضافی شود.

به همین ترتیب، ممکن است واژن در هفته‌های اولیه پس از زایمان خشک‌تر و حساس‌تر باشد. این حالت باعث نازک شدن ماهیچه‌ها گردیده که منجر به پارگی یا آسیب دیدگی می‌شوند. واژن حتی ممکن است ملتهب و متورم شود. در این موارد، خون‌ریزی غیرمعمول و عجیب نیست.

اگر خون‌ریزی در حین رابطه جنسی طی چهار تا شش هفته متوقف نشد یا تشدید گردید به پزشک مراجعه کنید. ممکن است قبل از شروع رابطه مجدد، پارگی یا تحریکاتی وجود داشته باشد که نیاز به درمان دارند.

بهترین پوزیشن بعد از سزارین

برای این کار بایستی زمانی را صرف کنید و پوزیشن‌هایی را بیابید که احساس خوبی به شما می‌دهند. پوزیشن‌ها باید به گونه‌ای باشند که هیچ بخیه‌ای تحت فشار نباشند و امکان کنترل عمق دخول را بدهند. در اولین رابطه زناشویی بعد از زایمان، شاید پوزیشن‌های قرار گیری در بالا و در پهلو گزینه مناسبی برای شما باشد. بهتر است این عمل با سرعتی آرام انجام شود.

اثرات بارداری و زایمان بر میل جنسی

هورمون‌های استروژن و پروژسترون برای رشد سالم جنین در طی دوران بارداری بسیار مهم هستند. از طرفی این هورمون‌ها هم‌چنین برای میل جنسی نیز حیاتی می‌باشند.

سطح این هورمون‌ها در دوران بارداری فوق العاده بالا است. پس از تولد نوزاد، این هورمون‌ها به طرز چشمگیری کاهش می‌یابند و به سطح قبل از بارداری باز می‌گردند.

این بدان معناست که احتمالا مادران برای چند هفته تمایل جنسی نداشته باشند. اما به هر حال چهار تا شش هفته باید منتظر بمانید، چرا که بدن به بهبودی نیاز دارد.

بعد از اینکه پزشک در مورد باید‌ها و نباید‌های رابطه زناشویی بعد از زایمان اطلاعات کافی را در اختیار مادران قرار داد، زوجین می‌توانند در مورد زمان از سرگیری فعالیت‌های جنسی خود تصمیم گیری نمایند. یک مطالعه نشان داد که 89 درصد زنان طی شش ماه پس از زایمان فعالیت جنسی خود را از سر گرفته‌اند.

اگر شیردهی با شیر مادر انجام شود، ممکن است بازگشت میل جنسی نسبت به زنانی که شیرده نیستند به مدت زمان بیشتری نیاز داشته باشد. به این دلیل که شیردهی سطح استروژن را پایین نگه می‌دارد.

مکمل‌های استروژن در صورت شیردهی در ایجاد بی‌میلی بی‌تاثیرند چرا که می‌توانند بر تولید شیر تأثیر بگذارند.

وقتی زوجین با خستگی ناشی از پدر و مادر شدن در کنار نوزاد تازه متولد شده خود قرار می‌گیرند، ممکن است تغییرات هورمونی را تجربه کنند که باعث کاهش صمیمت در میان آن‌ها می‌گردد.

همانطور که بدن به حالت طبیعی خود تغییر می‌یابد یا هنگامی که شیردهی متوقف می‌گردد، هورمون‌ها دوباره شروع به کار می‌کنند و میل جنسی باید بازگردد.

نکاتی برای زندگی جنسی سالم با همسر بعد از بارداری

شما می‌توانید یک زندگی جنسی سالم و کامل بعد از بارداری داشته باشید. این نکات ممکن است کمک کننده باشند:

آرام باشید. در هفته‌های اول بعد از اینکه از انجام رابطه جنسی منع شدید، ممکن است بدن آماده بازگشت به فعالیت‌های قبل از بارداری نباشد. سعی کنید هر روز یک شی بردارید. فعالیت‌های صمیمی خود را به آرامی شروع کنید تا بتوانید وارد مرحله رابطه جنسی شوید مانند ماساژ.

پیش نوازی را افزایش دهید. به واژن خود فرصت دهید تا مواد روان کننده بیشتری ترشح نماید. قبل از رابطه جنسی دخولی، معاشقه را طولانی‌تر کنید. قبل از دخول می‌توانید خود ارضایی متقابلی داشته باشید.

از روان کننده استفاده کنید. با تنظیم مجدد هورمون‌ها، ممکن است به کمی مواد لوبریکانت نیاز داشته باشید. به دنبال گزینه‌ای با پایه آب باشید. لوبریکانت‌های بر پایه روغن می‌توانند به کاندوم آسیب برسانند و بافت حساس را تحریک کنند.

تمرینات کگل انجام دهید. تمرینات کگل به بازسازی عضلات کف لگن کمک می‌کنند. این می‌تواند به مشکلات رایج پس از زایمان مانند بی‌اختیاری کمک کند. ورزش عضلات هم‌چنین می‌تواند به مادران در بازسازی قدرت و احساس خود در واژن کمک کنند. با انجام مراحل نگهدارنده طولانی تر، استقامت خود را تقویت کنید.

برای رابطه زناشویی بعد از زایمان وقت بگذارید. با وجود یک نوزاد جدید در خانه، شما و همسرتان ممکن است وقت زیادی برای معاشقه نداشته باشید. در تقویم زمان‌هایی را برای خود اختصاص دهید تا در کنار هم باشید. به این ترتیب عجله و اضطراب نخواهید داشت.

با شریک زندگی خود صحبت کنید. رابطه جنسی بعد از زایمان متفاوت است، البته بد خواهد بود. موارد مختلف می‌تواند سرگرم کننده و هیجان انگیز باشند، اما شما باید در مورد احساس خوب و غیر احساسی با شریک زندگی خود گفت وگو کنید. این موارد به شما کمک می‌کنند تا دوباره از رابطه جنسی خود لذت ببرید و اطمینان حاصل کنید که درد غیر ضروری را تجربه نمی‌کنید.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.healthline.com/health/pregnancy/sex-after-birth
  2. https://www.whattoexpect.com/first-year/postpartum-health-and-care/sex-after-birth/

اشتراک گذاری:

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی هستم، لیسانس ژنتیک، به علوم نوین پزشکی و ایمونولوژی علاقمندم. از شما دوست گرامی بخاطر مطالعه این مقاله و همچنین مجموعه تریتا بخاطر فرصت انتشار مطالبم در راستای کمک به ارتقای دانش کمال تشکر دارم. شاد باشید و سلامت

my name is Fatemeh Ghorbani, I have a B.S in genetics and interested in immunology and medical science. I believe that, even into the smallest acts, should be put our heart, mind and soul. Thank you for reading my article