علت لرزش دست در جوانی چیست و آیا لرزش دست می‌تواند نشانه‌ای از بیماری ام‌اس باشد؟

لرزش دست

اکثریت مردم لرزش دست کمی را تجربه می‌کنند ولی برخی از افراد متوجه لرزش دست قابل توجهی در هنگام گرفتن اشیاء در دست می‌شوند. لرزش دست یک اختلال حرکتی رایج است. انقباض عضلانی ناخواسته و ریتمیک باعث ایجاد این تکان‌ها می‌شوند. با وجود این که لرزش در ناحیه دست رایج است ولی می‌تواند برخی از اعضای دیگر بدن مانند سر، بازوها و پاها را نیز تحت تاثیر قرار بدهد. لرزش دست می‌تواند به صورت متناوب یا به صورت همیشگی و یا حتی اکثر اوقات رخ دهد. بیش از 20 نوع لرزش دست وجود دارد ولی همه آن‌ها در دو گروه کلی تقسیم بندی می‌شوند:

1- لرزش‌های در حال استراحت

این لرزش دست زمانی اتفاق می‌افتد که دست‌ها در حال استراحت قرار داشته و با تکان‌هایی همراه هستند.

2- لرزش‌های فعالیتی

اکثر لرزش دست در زمان فعالیت بروز می‌یابند، و عضلات در حال انقباض با لرزش همراهند.

علت لرزش دست چیست؟

مغز مسئول این لرزش دست می‌باشد. در بعضی موارد، علت ناشناخته است، اما لرزش اغلب ناشی از شرایط عصبی، اختلالات حرکتی یا سایر مشکلات سلامتی است.

شرایط عصبی در لرزش دست

برخی از بیماری‌های عصبی که می‌توانند باعث ایجاد لرزش دست شوند عبارتند از:

مالتیپل اسکلروزیس (MS)

بسیاری از افراد مبتلا به ام‌اس دارای برخی از درجات لرزش دست می‌باشند. این حالت اغلب زمانی بروز می‌یابد که بیماری ام‌اس به مسیرهای سیستم عصبی مرکزی که کنترل کننده حرکات می‌باشد آسیب می‌رساند. طبق یک گزارش 50 درصد از افراد مبتلا به ام‌اس لرزش دست را تجربه می‌کنند و حدود 5 درصد لرزش‌های شدیدی داشته‌اند. شدت این لرزش‌ها ارتباطی با مدت زمان ابتلای فرد به بیماری ام‌اس ندارد. لرزش می‌تواند به عنوان یک نشانه عود ظاهر شده و بعد از مصرف دارو ناپدید گردد.

سکته مغزی

یک سکته مغزی زمانی اتفاق می‌افتد که یک لخته خون، مسیر شریان را مسدود نموده و مانع از رسیدن خون به مغز می‌شود. این حالت باعث آسیب پایدار به مسیرهای عصبی شده و منجر به لرزش دست می‌شود.

آسیب مغزی

آسیب فیزیکی به مغز هم‌چنین می‌تواند به اعصابی که در هماهنگ‌سازی حرکت نقش دارند آسیب وارد سازد. لرزش دست ممکن است زمانی رخ دهد که آسیب به عصب خاصی وارد می‌شود.

بیماری پارکینسون

بیش از 25 درصد از افرادی که مبتلا به بیماری پارکینسون هستند، لرزش دست در هنگام فعالیت و هم در حالت استراحت را در یک و یا هر دو دست تجربه می‌کنند. لرزش معمولا در یک طرف بدن شروع می‌شود و ممکن است به طرف دیگر گسترش یابد. لرزش دست ممکن است در طول دوره های استرس یا احساسات شدید تشدید گردد.

اختلالات حرکتی در لرزش دست

اضطراب و افسردگی می‌توانند باعث اختلالات حرکتی شوند. موارد دیگری از اختلالات حرکتی که می‌توانند موجب لرزش دست شوند عبارتند از:

لرزش اساسی

این حالت یکی از شایع‌ترین اختلالات حرکتی است و علت آن ناشناخته می‌باشد. لرزش معمولا هر دو طرف بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد اما این لرزش‌ها ممکن است در دست غالب قابل توجه باشند. این موضوع زمانی رخ می‌دهد که شخص در حال حرکت می‌باشد و یا اینکه ایستاده است. ژنتیک بدن ممکن است مسئول تقریبا نیمی از موارد لرزش‌های اساسی به حساب بیاید.

لرزش دیستونیک

در یک فرد مبتلا به دیستونی، مغز پیام‌های نادرستی را ارسال می‌کند که منجر به فعالیت بیش از حد عضلات، وضعیت‌های غیر عادی و یا حرکات ناخواسته می‌گردد. جوانان و افرادی که در میانسالی قرار دارند بیشتر در معرض لرزش‌هایی که در هر عضله‌ای از بدن می‌تواند رخ دهد، قرار دارند.

مشکلات سلامتی زیر نیز می‌توانند باعث ایجاد لرزش دست شوند

کم خوابی

کم خوابی می‌تواند لرزش‌های نرمال بدنی خصوصا لرزش دست را افزایش دهد. یک خواب کامل 8 ساعته می‌تواند تا حدود زیادی بر سلامت عصبی فرد تاثیر بگذارد. این سیستم عصبی خود مختار می‌تواند فشارخون و تعداد ضربانات قلبی را تنظیم نماید که خود می‌تواند شرایط حائز اهمیتی برای لرزش‌های بدنی و به ویژه لرزش دست محسوب شوند.

اضطراب یا حملات پانیک

هنگامی که فرد در حالت استرس و اضطراب قرار دارد بدن برای مقابله با این شرایط هورمون نور اپی نفرین بیشتری را آزاد کرده که تعداد ضربانات قلبی را بالا برده و این خود لرزش دست را ایجاد می‌کند.

  • شرایط روانپزشکی، مانند افسردگی یا اختلال استرس پس از سانحه
  • اختلالات تحلیل برنده ارثی، مانند آتاکسی ارثی یا سندرم X شکننده
  • مصرف بیش از حد مشروبات الکلی
  • مسمومیت با جیوه
  • هایپرتیروئیدیسم یا تیروئید پرکار
  • نارسایی کبد یا کلیه

بعضی از داروها هم‌چنین می‌توانند ایجاد کننده لرزش دست باشند مانند:

  • برخی داروهای آسم
  • آمفتامین
  • کافئین
  • کورتیکواستروئیدها
  • داروهای مورد استفاده برای درمان برخی اختلالات روانپزشکی و عصبی

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322195.php
  2. https://www.verywellhealth.com/tremors-as-a-symptom-of-multiple-sclerosis-2440817

اشتراک گذاری:

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی هستم، لیسانس ژنتیک، به علوم نوین پزشکی و ایمونولوژی علاقمندم. از شما دوست گرامی بخاطر مطالعه این مقاله و همچنین مجموعه تریتا بخاطر فرصت انتشار مطالبم در راستای کمک به ارتقای دانش کمال تشکر دارم. شاد باشید و سلامت

my name is Fatemeh Ghorbani, I have a B.S in genetics and interested in immunology and medical science. I believe that, even into the smallest acts, should be put our heart, mind and soul. Thank you for reading my article