این دارو برای کاهش تولید گلوکز کبدی، کاهش جذب گلوکز از طریق دستگاه گوارش و افزایش حساسیت سلولهای بدن به انسولین مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در نهایت نیاز به تزریق انسولین به صورت تزریقی را خواهند داشت. نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که متفورمین باعث افزایش وزن نگردیده و به عبارت شفافتر میتواند باعث لاغری شود.
متفورمین یک داروی خوراکی دیابت است که به کنترل قند خون کمک میکند.
از متفورمین به همراه رژیم غذایی و ورزش برای بهبود کنترل قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده میشود.
متفورمین گاهی همراه با انسولین یا داروهای دیگر استفاده میشود، اما برای درمان دیابت نوع 1 کارایی ندارد.
در صورتی که به آن حساسیت دارید یا اگر تحت شرایط زیر میباشید از متفورمین استفاده نکنید:
اگر تا به حال شرایط زیر را تجربه کردهاید، این موارد را با پزشک خود در میان بگذارید:
متفورمین را دقیقاً مطابق پزشک خود مصرف کنید. تمام دستورالعملهای موجود در برچسب نسخه خود را دنبال کنید و تمام راهنماهای دارویی یا برگه دستورالعملها را بخوانید. پزشک ممکن است گاهی اوقات دوز شما را تغییر دهد. دقیقاً مطابق دستورالعمل، از دارو استفاده کنید.
متفورمین را با یک وعده غذایی میل کنید، مگر اینکه پزشکتان روش دیگری را به شما پیشنهاد دهد. برخی از فرمهای متفورمین فقط یک بار در روز با وعده غذایی عصرانه مصرف میشود. در این مورد دستورالعمل پزشک خود را دنبال کنید.
قرص را نصف یا خرد نکنید بلکه آن را به صورت درسته قورت دهید.
داروهای مایع را با دقت اندازه گیری کنید. قبل از اندازه گیری دوز، داروی سوسپانسیون را تکان دهید. از سرنگ دوز قرار گرفته در جعبه دارو یا از یک دستگاه اندازه گیری دوز دارویی (نه یک قاشق آشپزخانه) استفاده کنید.
برخی از قرصها با روکش ساخته میشوند که در بدن جذب نمیشوند و ذوب نمیشوند. بخشی از این روکشها ممکن است در مدفوع شما ظاهر شود. این طبیعی است و باعث نمیشود که دارو تاثیر کمتری داشته باشد.
ممکن است قند خون کم (هیپوگلیسمی) داشته باشید و احساس گرسنگی، سرگیجه، تحریکپذیری، گیجی، اضطراب یا لرزش کنید. برای درمان سریع هیپوگلیسمی، یک ماده غذایی که قند خون را به سرعت بالا میبرد (مانند آب میوه، آب نبات سخت، کراکر، کشمش یا نوشابه غیر رژیمی) بخورید یا بنوشید.
در صورت ابتلا به هیپوگلیسمی شدید، پزشک ممکن است کیت تزریق گلوکاگون را تجویز نماید. مطمئن شوید که خانواده یا دوستان نزدیکتان در صورت وجود وضعیت اورژانسی در شما، قادر به تزریق این ماده میباشند.
سطح قند خون میتواند تحت تأثیر استرس، بیماری، جراحی، ورزش، مصرف الکل یا حذف وعدههای غذایی قرار بگیرد. قبل از تغییر دوز یا برنامه دارویی از پزشک خود این موارد را جویا شوید. اگر بیمار در معرض استرس (تب، تروما یا عفونت) باشد، ممکن است لازم باشد درمان با متفورمین را قطع کرده و انسولین تجویز گردد.
متفورمین تنها بخشی از یک برنامه درمانی کامل است که ممکن است شامل رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن، آزمایش منظم قند خون و مراقبتهای ویژه پزشکی نیز باشد. دستورالعملهای پزشک خود را به صورت ویزیتهای منظم دنبال کنید.
قرص متفورمین را در دمای اتاق و به دور از رطوبت، گرما و نور نگهداری کنید.
از آن جایی که این دارو ممکن است ویتامین B12 یا میزان جذب کلسیم را مختل نماید، بنابراین غلظت سرمی B12 را بطور دورهای با درمان طولانی مدت کنترل کنید. پزشک ممکن است در هنگام مصرف این دارو به شما ویتامین B12 بیشتری را تجویز نماید. فقط مقدار ویتامین B12 را که پزشک تجویز کرده است مصرف کنید.
قرص متفورمین ممکن است باعث تحریک تخمکگذاری در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا در دوران قبل از یائسگی گردد.
در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک به متفورمین: کهیر، تنفس دشوار، ورم صورت، لبها، زبان یا گلو مصرف دارو را بعد از اطلاع پزشک خود قطع نمایید.
برخی از افراد با استفاده از این دارو شرایط اسیدوز لاکتیک را تجربه میکنند که میتواند شرایط کشندهای باشد. حتی در صورت علائم خفیفی مانند:
عوارض جانبی متفورمین معمولا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بسیاری از داروها میتوانند با متفورمین تداخل داشته باشند و این امر باعث تاثیر کمتر یا افزایش خطر اسیدوز لاکتیک میشود. این موارد شامل داروهای بدون نسخه، ویتامینها و محصولات گیاهی بدون نسخه میباشند.
دیورتیکها برای کاهش فشارخون استفاده میشوند و ممکن است قند خون شما را افزایش دهند. مصرف این داروها با متفورمین ممکن است در اثر متفورمین تاخل ایجاد کند. نمونههایی از این داروها عبارتند از:
مصرف اسید نیکوتینیک با متفورمین ممکن است باعث کاهش تاثیر متفورمین در کاهش قند خون شود.
مصرف متفورمین با داروهای مورد استفاده در درمان گلوکوم ممکن است خطر اسیدوز لاکتیک را افزایش دهد. نمونههایی از این داروها عبارتند از:
مصرف متفورمین با توپیرامات، که برای درمان درد و تشنج عصبی استفاده میشود، ممکن است خطر اسیدوز لاکتیک را افزایش دهد. این داروها را نباید با هم استفاده کنید.
مصرف متفورمین با فنیتوئین، که برای درمان تشنج استفاده میشود، ممکن است باعث شود که متفورمین در کاهش قند خون شما چندان موثر واقع نشود.
مصرف متفورمین با سایمتیدین، که برای معالجه سوزش سر دل و سایر مشکلات معده استفاده میشود، ممکن است خطر اسیدوز لاکتیک را افزایش دهد. اگر متفورمین مصرف میکنید، پزشک ممکن است به جای سایمتیدین، داروی دیگری را برای شما انتخاب کند.
مصرف متفورمین با فنوتیازینها، که داروهای ضد روانپریشی هستند، ممکن است باعث کاهش اثر متفورمین در کاهش قند خون شود. نمونههایی از این داروها عبارتند از:
مصرف متفورمین با داروهای خاص هورمونی ممکن است باعث کاهش اثر متفورمین در کاهش قند خون شود. نمونههایی از این داروها عبارتند از:
کورتیکواستروئیدها (استنشاق و دهان) مانند:
استروژنهایی مانند:
مصرف ایزونیازید با متفورمین ممکن است باعث کاهش تاثیر متفورمین در کاهش قند خون شود.
مصرف متفورمین با داروهای خاص تیروئیدی ممکن است باعث کاهش اثرات متفورمین در کاهش قند خون گردد. نمونههایی از این داروها عبارتند از:
بهتر است پزشک خود را در جریان تمام داروهای مصرفی فعلی خود قرار دهید.