ناخن جویدن معمولا مشکلات جدی ایجاد نمیکند اما در دراز مدت میتواند باعث بروز عفونتها و بیماریهای گوناگون گردد. پس برای پیشگیری از آسیبها بهتر است این کار ترک شود.
تقریبا نیمی از همهی کودکان ناخن میجوند. بسیاری از آنها طی رشد این عادت را ترک میکنند اما تعدادی دیگر در بزرگسالی هم همچنان به عادت خود ادامه میدهند. البته قابل ذکر است که ناخن جویدن عصبی، آگاهانه نیست و شخص زمانی که خودش نمیداند این کار را انجام میدهد و بعد به خودش میآید.
عادت ناخن جویدن در کودکان ممکن است ارثی بوده و یا با یادگیری از والدین تثبیت شده باشد. البته هنوز دانشمندان مطمئن نیستند عامل ناخن جویدن ژنتیکی است یا نه، اما مشاهده شده حتی اگر والدین قبل از به دنیا آمدن فرزندشان این کار را انجام داده باشند، فرزند هم مستعد ناخن جویدن عصبی خواهد بود.
ناخن جویدن میتواند نشانهی فشارهای روانی وارد بر شخص باشد؛ معمولا افراد عصبی، وسواسی، بیش فعال، دچار اختلال عدم تمرکز و مضطرب، به این کار تمایل نشان میدهند. میتوان گفت ناخن جویدن برای این افراد راهی برای تحمل آسانتر مشکلات است. چنین افرادی معمولا برای ناخن جویدن تصمیمی نمیگیرند و بدون فکر قبلی به آن مشغول میشوند.
ناخن خوردن معمولا باعث آسیبهای جدی و طولانی مدت نمیشود، اما به طور کلی در رابطه با آن میتوان عوارض زیر را در نظر داشت:
ناخن جویدن نه تنها باعث زشت شدن و نامرتب شدن شکل ناخن شما میشود، بلکه رشد آنها را نیز بر هم زده و ناخنها ظاهر عجیب و نامعقولی پیدا میکنند.
موقع گاز گرفتن ناخنها ممکن است سطح دندانها دچار شکستکیهای کوچک و بزرگ شوند و ظاهر ناصاف و نازیبایی پیدا کنند.
زیر ناخنهای شما، مخفیگاه امنی برای میکروبها است، هر بار که ناخنتان با دهان شما ارتباط پیدا میکند، احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف افزایش مییابد. در این حالت میکروبها به دهان و دستگاه گوارش شما راه پیدا کرده و میتوانند بیماریهای مختلفی را موجب شوند. همچنین آسیبی که موقع جویدن ناخن به پوستتان وارد میکنید، میتواند راهی مستقیم برای ورود میکروبها به بدن و بروز عفونت شود.
میتوانید با توجه به سبک زندگی و علایقتان از نکات زیر برای ترک عادت ناخن خوردن استفاده کنید.
زمانی که ناخنی برای گاز گرفتن نداشته باشید نمیتوانید آن را راحت بجویید.
لاکهای مخصوصی وجود دارند که برای ترک ناخن جویدن ساخته شدهاند. این لاکها طعم بسیار بد و تلخی دارند. بعد از چند بار که ناخودآگاه ناخنتان را گاز میگیرید و مزهی آن لاک را حس میکنید یاد میگیرید دفعات بعدی قبل از جوییدن ناخن فکر کنید.
شاید کاشت ناخن باعث شود شما دیگر نتوانید ناخنتان را بجویید، از طرفی هزینهای که بابت آرایش ناخن میپردازید میتواند شما را از جوییدن ناخن منصرف کند!
توجه داشته باشید همزمان با چه احساسی دلتان میخواهد ناخن بخورید؟ وقتی حوصلهتان سر رفته، وقتی مضطرب هستید یا وقتی منتظر چیزی هستید؟ سعی کنید احساس مربوطه را پیدا کرده و برایش چارهی دیگری به جز ناخن جوییدن پیدا کنید.
شاید به پوشیدن دستکش عادت نداشته باشید و شما را کلافه کند اما مدتی بعد به آن عادت میکنید. مسلم است وقتی به ناخنهایتان دسترسی ندارید نمیتوانید آنها را بجوید!
یکی از ناخنهایتان را که زیاد میجویید انتخاب کنید، آن را وارد منطقهی امن کنید و به خودتان قول بدهید تا دوهفته نباید این ناخن را گاز بگیرید. به تدریج باقی ناخنها را هم وارد منطقهی امن کنید. حتی ظاهر تمیز و سالم ناخنهایی که وارد منطقه امن شدهاند به شما این انگیزه را میدهد که ناخن خوردن را کنار بگذارید.