علل ناخن جویدن و‌ شش راه قطعی برای درمان آن

ناخن جویدن

ناخن جویدن معمولا مشکلات جدی ایجاد نمی‌کند اما در دراز مدت می‌تواند باعث بروز عفونت‌ها و بیماری‌های گوناگون گردد. پس برای پیشگیری از آسیب‌ها بهتر است این کار ترک شود.

تقریبا نیمی از همه‌ی کودکان ناخن می‌جوند. بسیاری از آن‌ها طی رشد این عادت را ترک می‌کنند اما تعدادی دیگر در بزرگسالی هم همچنان به عادت خود ادامه می‌دهند. البته قابل ذکر است که ناخن جویدن عصبی، آگاهانه نیست و شخص زمانی که خودش نمی‌داند این کار را انجام می‌دهد و بعد به خودش می‌آید.

ناخن جویدن در کودکان

عادت ناخن جویدن در کودکان ممکن است ارثی بوده و یا با یادگیری از والدین تثبیت شده باشد. البته هنوز دانشمندان مطمئن نیستند عامل ناخن جویدن ژنتیکی است یا نه، اما مشاهده شده حتی اگر والدین قبل از به دنیا آمدن فرزندشان این کار را انجام داده باشند، فرزند هم‌ مستعد ناخن جویدن عصبی خواهد بود.

جویدن ناخن نشانه‌ی چیست؟

ناخن جویدن می‌تواند نشانه‌ی فشارهای روانی وارد بر شخص باشد؛ معمولا افراد عصبی‌، وسواسی‌، بیش فعال، دچار اختلال عدم تمرکز و مضطرب، به این کار تمایل نشان می‌دهند. می‌توان گفت ناخن جویدن برای این افراد راهی برای تحمل آسان‌تر مشکلات است. چنین افرادی معمولا برای ناخن جویدن تصمیمی نمی‌گیرند و بدون فکر قبلی به آن مشغول می‌شوند.

مضرات جویدن ناخن

ناخن خوردن معمولا باعث آسیب‌های جدی و طولانی مدت نمی‌شود، اما به طور کلی در رابطه با آن می‌توان عوارض زیر را در نظر داشت:

1- ظاهر ناخن‌هایتان بهم می‌ریزد

ناخن جویدن نه تنها باعث زشت شدن و نامرتب شدن شکل ناخن شما می‌شود، بلکه رشد آن‌ها را نیز بر هم زده و ناخن‌ها ظاهر عجیب و‌ نامعقولی پیدا می‌کنند.

2- ممکن است دندان‌هایتان آسیب ببینند

موقع گاز گرفتن ناخن‌ها ممکن است سطح دندان‌ها دچار شکستکی‌های کوچک و بزرگ شوند و ظاهر ناصاف و نازیبایی پیدا کنند.

3- ناخن خوردن می‌تواند باعث بیماری شما شود

زیر ناخن‌های شما، مخفیگاه امنی برای میکروب‌ها است، هر بار که ناخن‌تان با دهان شما ارتباط پیدا می‌کند، احتمال ابتلا به بیماری‌های مختلف افزایش می‌یابد. در این حالت میکروب‌ها به دهان و دستگاه گوارش شما راه پیدا کرده و می‌توانند بیماری‌های مختلفی را موجب شوند. هم‌چنین آسیبی که موقع جویدن ناخن به پوست‌تان وارد می‌کنید، می‌تواند راهی مستقیم برای ورود میکروب‌ها به بدن و بروز عفونت شود.

درمان ناخن جویدن

می‌توانید با توجه به سبک زندگی و علایق‌تان از نکات زیر برای ترک عادت ناخن خوردن استفاده کنید.

1- ناخن‌ها را از ته کوتاه کنید

زمانی که ناخنی برای گاز گرفتن نداشته باشید نمی‌توانید آن را راحت بجویید.

2- از لاک‌های مخصوص ترک جویدن ناخن استفاده کنید

لاک‌های مخصوصی وجود دارند که برای ترک ناخن جویدن ساخته شده‌اند. این لاک‌ها طعم بسیار بد و تلخی دارند. بعد از چند بار که ناخودآگاه ناخن‌تان را گاز می‌گیرید و مزه‌ی آن لاک را حس می‌کنید یاد می‌گیرید دفعات بعدی قبل از جوییدن ناخن فکر کنید.

3- کاشت ناخن را امتحان کنید

شاید کاشت ناخن باعث شود شما دیگر نتوانید ناخن‌تان را بجویید، از طرفی هزینه‌ای که بابت آرایش ناخن می‌پردازید می‌تواند شما را از جوییدن ناخن منصرف کند!

4- محرک‌های خود را پیدا کنید

توجه داشته باشید همزمان با چه احساسی دلتان می‌خواهد ناخن بخورید؟ وقتی حوصله‌تان سر رفته، وقتی مضطرب هستید یا وقتی منتظر چیزی هستید؟ سعی کنید احساس مربوطه را پیدا کرده و‌‌ برایش چاره‌ی دیگری به جز ناخن جوییدن پیدا کنید.

5- دستکش بپوشید

شاید به پوشیدن دستکش عادت نداشته باشید و شما را کلافه کند اما مدتی بعد به آن عادت می‌کنید. مسلم است وقتی به ناخن‌هایتان دسترسی ندارید نمی‌توانید آن‌ها را بجوید!

6- ناخن جویدن را به تدریج کنار بگذارید‌

یکی از ناخن‌هایتان را که زیاد می‌جویید انتخاب کنید، آن را وارد منطقه‌ی امن کنید و به خودتان قول بدهید تا دو‌هفته نباید این ناخن را گاز بگیرید. به تدریج باقی ناخن‌ها را هم وارد منطقه‌ی امن کنید‌. حتی ظاهر تمیز و سالم ناخن‌هایی که وارد منطقه امن شده‌اند به شما این انگیزه را می‌دهد که ناخن خوردن را کنار بگذارید.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/stop-nail-biting-tips
  2. https://www.psychologytoday.com/intl/conditions/onychophagia-nail-biting

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
نرگس گودرزی

نرگس گودرزی

مگر یک آدم هر چقدر هم که کوچک باشد، در چند سطر جای می‌گیرد؟
نمی‌دانم ولی شاید بشود گفت من نرگس گودرزی هستم، دانشجوی روانشناسی، علاقه‌مند به مطالعه، داستان، موسیقی و زندگی.

امیدوارم از این مقاله اطلاعات مفیدی کسب کرده باشید، تا مقاله‌ی بعد بدرود!

Does one person, no matter how small, fit into a few rows?
I don't know, but maybe I can say that I'm Narges Goodarzi, a psychology student interested in reading, fiction, music and life.

Hope you found this article useful. Goodbye to the next article!