بدون تعارف تا به حال درمان قطعی برای بیماری سرطان یافت نشده است اما میتوان با روشهای مختلفی از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. البته چه بسیار سرطانهایی دیده شده که بعد از ماهها درمان بهبود پیدا کردهاند.
درمانهای بسیاری برای انواع سرطان وجود دارد که بسته به نوع سرطان و میزان پیشرفت آن متفاوت است. این درمانها به چند بخش تقسیم میشوند:
این نوع درمان در ابتدا شامل جراحی و برداشت بافت آسیب دیده است. خصوصا اینکه شما نسبت به پرتودرمانی یا شیمی درمانی حساسیت داشته باشید یا به اصطلاح با بدن شما سازگار نباشد.
پس از درمان اولیه یا جراحی پزشک بسته به میزان پاسخگویی بدن بیمار، هورمون درمانی و پرتو درمانی و شیمی درمانی را تجویز میکند.
در این مرحله پزشکان برای تسکین دردهای ناشی از شیمی درمانی و پرتو درمانی داروهایی را تجویز میکنند تا به قدرت بیمار کمک کند.
انواع مختلفی برای جراحی سرطانها وجود دارد
برخی از سرطانها را با برش محل آسیب دیده، تومور بدخیم را از بدن خارج میکنند.
در این روش جراح توسط نیتروژن مایع و گاز آرگون بر سر سنبههای جراحی، تومور را به مرحله انجماد میرسانند و بافت آن را به طور کامل از بین میبرند. این روش در درمان سرطانهای پوست و دهانه رحم و سرطان استخوان بیشتر استفاده میشود.
در این روش، پزشک با استفاده از پرتوهای قدرتمند نوری، تومور را کوچک کرده و یا نابود میکند و همچنین از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. این روش در درمان سرطان ریه، سرطان دهانه رحم، سرطان مری و معده استفاده بیشتری دارد.
این روش نیز یکی از روشهای درمانی رایج برای سرطان محسوب میشود. در جراحی به روش هایپرترمی ذرات مغناطیسی نانو به بافت تزریق میشود و سپس یا ایجاد میدان مغناطیس این ذرات مرتعش شده و باعث تولید حرارت و افزایش دما میشود. دمای آن قسمت از بدن تا بیش از 40 درجه سانتیگراد بالا میرود و موجب از بین رفتن سلولهای سرطانی خواهد شد.
فتودینامیک تراپی نیز از دیگر روشهای درمان سرطان است. در این روش ابتدا داروی خاصی را از رگ وارد بدن میکنند. این داروها توسط سلولهای سرطانی نیز جذب میشود. این داروها با اکسیژن ترکیب شده و باعث تخریب سلولهای سرطانی میشوند. سپس از نور خاصی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. این روش در درمان سرطان پوست کاربرد فراوانی دارد.
این روش، در واقع روش مکملی برای جراحی به شمار میرود و باعث عدم رشد سلولهای سرطانی خواهد شد. تعداد دفعات این نوع درمان بسته میزان پیشرفت سرطان متفاوت است.
شیمی درمانی به روش تزریقی و خوراکی انجام میشود. به این طریق که این داروهای شیمیایی را مدتی در اختیار بیمار قرار میدهند تا درمانشان را تکمیل کنند. ممکن است دچار گر گرفتگی شوید یا سرمای شدیدی را حس کنید.
در روش رادیوتراپی از پرتوهای مختلف برای از بین بردن تودههای سرطانی استفاده میشود. این روش معمولا بعد از جراحی و برداشتن بافت سرطانی مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش سلولهایی که DNA آنها آسیب دیده از بین میروند و از بدن دفع میشوند. این سلولها چند هفته تا چند ماه بعد میمیرند. دو نوع رادیوتراپی وجود دارد:
در این روش جراحی بیمار در اتاق خاصی قرار میگیرد و پرتوهای نور به او تابیده میشود.
در رادیوتراپی داخلی، بیمار باید بستری شود و در واقع به سبک جراحی پرتوها از داخل بدن به بافت آسیب دیده میرسد.
مغز استخوان مادهای است زرد رنگ که در داخل استخوان قرار دارد و سلولهای خونی را از سلولهای بنیادی خون منتقل میکند. در پیوند مغز استخوان، که همچنین به عنوان پیوند سلولهای بنیادی نیز شناخته میشود، مغز استخوان فرد سالم به مغز استخوان فرد بیمار داده میشود و بعد از آن بیمار داروهای شیمیایی و پرتو درمانی را ادامه میدهد.
در این روش از سیستم ایمنی برای مبارزه سلولهای سرطانی استفاده میشود. نحوه درمان به اینگونه است که پزشکان با تزریق داروهایی که سیستم ایمنی را تقویت میکنند این بیماری را درمان میکنند.
هورمون درمانی روش دیگری برای جلوگیری از سرطانهای پستان و سرطان پروستات است. این هورمونها باعث توقف یا از بین رفتن سلولهای سرطانی میشوند.
در این روش درمانی سوزنی نازک را از طریق پوست به بافت سرطانی وارد میکنند. سپس به وسیله گاز مخصوصی آن را بسیار سرد میکنند تا سر آن شبیه توپی از یخ شود. این نوع درمان برای سرطانهای سینه و پوست کاربرد زیادی دارد. این روش طی چند جلسه انجام خواهد شد.
در این روش از انرژی الکتریکی برای گرم کردن سلولهای سرطانی استفاده میشود و آنها را از بین میبرند. در این روش پزشک یک سوزن نازک را از طریق پوست وارد بدن کرده و به بافت سرطانی هدایت میکند. سپس انرژی با فرکانس بالا از طریق سوزن عبور کرده و تولید گرما میکند. این گرما باعث میشود سلولهای سرطانی از بین برود. این روش جدیدترین روشهای درمانهای سرطان است و کاربرد زیادی دارد.
تارگت تراپی یا درمانهای هدفمند به مجموعه درمانهای دارویی گفته میشود که به طور مستقیم بر روی سلولها تاثیر گذاشته و باعث توقف آنها میشود.
این نوع داروها به قدری دارای مولکولهای کوچک هستند که میتوانند وارد سلولها شوند.
این روش همچنین به عنوان آنتی بادیهای درمانی شناخته میشود. این نوع آنتی بادیها، پروتئینهایی هستند که در آزمایشگاه تولید میشوند و برای پیوند با سلولهای سرطانی طراحی شدهاند. برخی از این آنتی بادیها تک سلولی بوده تا بتوانند به راحتی از طریق سیستم ایمنی سلولها را نابود کنند. دیگر آنتی بادیهای مونوکلونال مستقیما از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند.