اسکیزوفرنی یک نوع اختلال روانی جدی است که در آن افراد به طور غریزی دچار حافظه ضعیف شده و رفتارهای عجیب و غریبی از خود نشان میدهند. افراد مبتلا به این بیماری نمیتوانند واقعیتها را درک و آن را تفسیر کنند و مدام دچار توهم میشوند.
اسکیزوفرنی ممکن است منجر به ترکیبی از توهمات و تفکرات غیرعادی شود که عملکرد روزانه را مختل میکند. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی نیاز به درمان مادامالعمر دارند. درمانهای اولیه ممکن است قبل از شروع، عوارض جدی علائم را کنترل کند و در دراز مدت، فرد ممکن است به بهبودی کامل برسد.
اسکیزوفرنی شامل طیف وسیعی از مشکلات روان شناختی و روانی است. نشانهها و علائم اسکیزوفرنی ممکن است متفاوت باشند. این علائم عبارتند از:
اولین نشانه اسکیزوفرنی توهم است. مثلا فکر میکنید که اتفاق بزرگ در حال روی دادن است. یا فکر میکنید که کسی میخواهد به شما آسیب برساند.
در این حالت فرد چیزهایی را میبیند و صداهایی میشنود که وجود ندارند.
در این حالت، بیمار در میانه صحبتها ساکت میشود و ناگهان درباره موضوع دیگری صحبت میکند. گاهی کلمات بیمعنی در میان حرفهایش میگوید و گاهی زیر لب با خود صحبت میکند.
علاوه بر اختلال در صحبت کردن، بیمار دچار اختلالات رفتاری نیز میشود. او مدام آشفته است و کارهای پیشبینی نشده و عجیب و غریب انجام میدهد.
علائم اسکیزوفرنی در نوجوانان شبیه به بزرگسالان است، اما در بعضی موارد ممکن است علائم متفاوتی داشته باشند.
نوجوانان بیشتر از بزرگسالان دچار توهمات بصری میشوند.
هنوز علت اصلی بیماری اسکیزوفرنی مشخص نیست. اما محققان بر این باورند که ترکیبی از ژنتیک و اختلالات شیمیایی مغز و محیط زیست در این اختلال نقش دارد. مشکلات مربوط به برخی از مواد شیمیایی طبیعی مغز، از جمله انتقال دهندههای عصبی به نام دوپامین و گلوتامات، ممکن است در اسکیزوفرنی نقش داشته باشند.
به نظر میرسد برخی عوامل، خطر ابتلا به اسکیزوفرنی را افزایش میدهند. این موارد شامل:
اسکیزوفرنی نیاز به درمان طولانی مدت دارد، حتی زمانی که نشانههای بیماری کمتر شدهاند. درمان با داروها و درمان روانی و اجتماعی میتواند به کنترل بیماری کمک کند. در بعضی موارد ممکن است بیمار بستری شود.
این داروها اغلب ارزانتر از داروهای نسل دوم هستند و معمولا عمومیتر میباشند.
در این نوع درمان، روانشناس سعی میکند علت بروز این بیماری را پیدا کند. سپس با شناسایی و تشخیص درست عامل اصلی علاوه بر تجویز دارو با صحبت سعی میکند فکر بیمار را خالی کند.
این نوع درمان در بهبود تمرکز بیمار و ارتباطات و تعاملات اجتماعی او نقش موثری خواهد داشت.
برای بزرگسالان مبتلا به اسکیزوفرنی که به درمان دارویی پاسخ نمیدهند، ممکن است درمان الکتروکواش (ECT) در نظر گرفته شود. ECT ممکن است برای افرادی که دچار افسردگیهای حاد هستند نیز مفید باشد.
اگر اسکیزوفرنی درمان نشود، بسیار خطرناک شده و عوارض بدی را به همراه دارد که شامل: