امگا6 یک اسید چرب ضروری است که برای سلامتی لازم است، اما نمیتواند به تنهایی توسط بدن تولید شود. اسیدهای چرب امگا 6 مانند امگا3 اسیدهای چرب ضروری هستند که تنها از طریق غذا و مکمل به دست میآیند. اسیدهای چرب امگا6 برای مغز بسیار مهم هستند و در رشد و تکامل نقش اساسی ایفا میکنند.
با این وجود این اسید چرب غیر اشباع (PUFA) بیشتر از حفظ مغز در نظم خوب بدن موثر است. علاوه بر این، امگا6 رشد پوست و مو را تحریک میکند، سلامت استخوان را حفظ میکند، به تنظیم متابولیسم کمک میکند، سیستم تولید مثل را سالم نگه میدارد و این لیست همچنان ادامه دارد و فایدههای بسیار دیگری هم دارد.
مطالعات نشان میدهد که استفاده از اسید گاما لینولینیک (Gamma Linolenic Acid)، یک نوع اسید چرب امگا6، ممکن است علائم درد عصب را در افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی در درازمدت کاهش دهد. نوروپاتی دیابتی نوعی آسیب عصبی است که میتواند در نتیجه دیابت با کنترل ضعیف اتفاق بیافتد.
یک مطالعه در مجله "مراقبت دیابت" نشان داد که دریافت GLA به مدت یک سال به میزان قابل توجهی در کاهش علائم نوروپاتی دیابتی در مقایسه با دارونما، موثرتر بود. گرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما این میتواند اثرات گستردهای داشته باشد و ممکن است برای افرادی با شرایط مختلف با درد عصب، از جمله سرطان و ایدز مفید باشد.
با افزایش سن، تولید آنزیمها و هورمونهایی که مسئول تولید مولکولهای ضد التهاب میباشند کاهش مییابند که این مسئله منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماریهای التهابی میگردد. خاصیت ضد التهابی اسید گاما لینولنیک در حقیقت به دلیل تقویت ترشح هورمونی به نام ایکوزانوئید (Eicosanoids) است، این هورمون به تولید مولکولهای ضد التهابی کمک میکند.
به همین جهت مصرف مکملها و یا مواد غذایی حاوی اسید گاما لینولنیک برای کسانی که به بیماریهای التهابی از هر نوع مبتلا میباشند بسیار مفید است.
آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن التهابی است که با علائم ورم مفاصل مثل درد مفاصل، سفتی و ورم مفاصل مشخص میشود. اگر چه درمان سنتی معمولا شامل استفاده از داروهای تجویزی و درمان فیزیکی است، انواع ویژهای از اسیدهای چرب امگا6 میتوانند به کاهش علائم کمک کنند.
اختلال بیش فعالی کم توجهی (ADHD) وضعیتی است که میتواند هم کودکان و هم بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد و میتواند علائمی نظیر بیتوجهی، بیش فعالی، و نوسانات روحی را به دنبال داشته باشد. یک مطالعه خارج از سوئد، بر درمان موضوعات با اختلال بیش فعالی کم توجهی (ADHD) با استفاده از مکمل امگا3 و امگا6 را بررسی کرد. این مطالعه شامل مجموعا شش ماه آزمایش با ۷۵ کودک و نوجوان بوده است.
در حالی که اکثریت آنها به درمان امگا3 و امگا6 پاسخ ندادند، یک گروه از ۲۶ درصد با بیش از ۲۵ درصد کاهش علائم اختلال بیش فعالی کم توجهی واکنش نشان دادند. پس از شش ماه، ۴۷ درصد بهبود در علائم را نشان دادند.
فشارخون بالا یک وضعیت جدی است که میتواند نیروی خون را در مقابل دیوارههای شریانی افزایش دهد، فشار اضافی بر روی ماهیچه قلب وارد کند و در طول زمان آن را تضعیف میکند.
مطالعات نشان میدهد که GLA به تنهایی یا همراه با روغن ماهی امگا3 ممکن است به کاهش علائم فشارخون بالا کمک کند. در حقیقت، یک مطالعه بر روی مردان با فشارخون بالا نشان داد که دریافت روغن انگور سیاه، که نوعی روغن حاوی مقادیر زیاد GLA است، میتواند به طور قابل توجهی فشارخون انقباضی را کاهش دهد.
سازمانهای بهداشتی مانند انجمن قلب آمریکا اغلب توصیه میکنند که روغنهای گیاهی حاوی چربیهای اشباع نشده مانند اسید لینولئیک را جایگزین چربیهای اشباع شده کنید تا خطر بیماریهای قلبی عروقی کاهش یابد.
البته، به خاطر داشته باشید که زمانیکه نوبت به روغنهای گیاهی میرسد، برخی از انتخابها بهتر از دیگران هستند، چرا که بسیاری از آنها اغلب بسیار تصفیه شده و از محصولات اصلاح شده ژنتیکی مشتق میشوند، که باید از آنها اجتناب شود.
با این حال، اسید لینولئیک میتواند از منابع دیگری نیز مانند آجیل و دانه به دست آید. گردو به طور خاص، یک منبع عالی از اسیدهای چرب امگا6 است که در حدود ۱۱ گرم اسید لینولئیک و نیز مقدار خوبی از اسید چرب امگا3 است که میتواند به حفظ متعادل کردن اسیدهای چرب شما کمک کند.
همانطور که سن ما بیشتر میشود، به تدریج بافت استخوانهایمان را در طول زمان از دست می دهیم، و منجر به افزایش خطر شکستگی استخوان میشود.
مطالعات انجام شده در کالیفرنیای جنوبی و منتشر شده در مجله آمریکایی تغذیه بالینی نشان میدهد که اسیدهای چرب چند غیر اشباع (PUFA) میتوانند به حفظ ساختار اسکلتی ما کمک کند، و گزارش میدهد که هم مردان و هم زنان در هنگام دریافت چربیهای امگا6 و امگا3، شاهد بهبود سلامت استخوانهای کفل و ستون فقرات بودند.
علاوه بر این، نسبت این اسیدهای چرب ضروری نیز ممکن است وارد عمل شود. محققان گزارش دادهاند که خوردن یک نسبت بالاتر از اسیدهای چرب امگا6 نسبت به اسیدهای چرب امگا3 با کاهش تراکم معدنی استخوان در ناحیه مفصل ران برای هر دو جنس همراه است و این نشان میدهد که اعتدال در مصرف اسیدهای چرب در رژیم غذایی نیز بسیار مهم است.
انواع مختلفی از اسیدهای چرب امگا6 وجود دارد و بیشتر از روغنهای گیاهی مانند اسید لینولئیک به دست میآیند. اسید لینولئیک در بدن به GLA تبدیل میشود. GLA در چندین روغن گیاهی از جمله روغن پامچال شب، روغن گل گاوزبان و روغن دانه انگور سیاه یافت میشود.
گوشت گاو، مرغ، تخم مرغ، آجیل و دانه نیز منبع عالی از اسیدهای چرب امگا6 هستند. با این حال، انتخاب مواد غذایی ارگانیک، فرآوری نشده و غیر اصلاح شده ژنتیکی برای به حداکثر رساندن مزایای بالقوه امگا6 نکتهای حائز اهمیت است.
مکملهای امگا6 نیز در دسترس هستند، اما همیشه بهتر است که مواد مغذی مورد نیاز بدن را از طریق منابع غذایی دریافت کنید. نه تنها این اسیدهای چرب امگا6، به تامین چربیهای ضروری موردنیاز شما کمک میکند، بلکه شامل مقدار زیادی از ویتامینهای مهم، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها نیز هستند.
در اینجا لیستی از انواع مختلف اسیدهای چرب امگا6 که میتوانید آنها را به دست آورید، وجود دارد:
روغن سویا، روغن ذرت، روغن گلرنگ (گل خشت) ، روغن آفتابگردان، روغن بادام زمینی، روغن پنبه دانه، روغن سبوس برنج
روغن بادام زمینی، گوشت، تخم مرغ، محصولات لبنی
دانههای شاهدانه، اسپیرولینا، روغن پامچال شب، روغن گل گاوزبان، روغن دانه ی انگور سیاه
مصرف بیش از حد روغنهای گیاهی، یا اسیدهای چرب میتواند به التهاب کمک کند و خطر بیماریهای جدی مانند بیماریهای قلبی، سرطان، آسم، ورم مفاصل و افسردگی را افزایش دهد و این یکی از دلایلی است که شما باید مصرف امگا6 خود را در حد متوسط حفظ کنید.
از طرف دیگر، این اسیدهای چرب کاملا برای حفظ سلامت کلی حیاتی هستند، بنابراین نباید آنها را از رژیم غذایی خود حذف کنید. در عوض، در مصرف غذاهای حاوی امگا3 و امگا6 در رژیم غذایی خود تعادل را برقرار کنید و از منابع ناسالم اسیدهای چرب امگا6 جلوگیری کنید.
گرچه متوسط رژیم غذایی غربی حاوی امگا6 نسبت به امگا3 حدود ۱۵ به ۱ است، نسبت پیشنهاد شده باید برای سلامتی مطلوب نزدیک به ۲ به ۱ باشد. افراد با شرایط خاص مثل اگزما، پسوریازیس، ورم مفاص و یا دیابت باید قبل از مصرف مکملهای امگا6 با پزشک خود مشورت کنند.