اورتروسکوپی Uretroscopy یک روش جدید برای درمان سنگهای کلیه، مثانه و مجاری ادراری است. این روش به صورت سرپایی است و معمولا به سرعت سنگهای کلیه، مجاری ادراری و مثانه را درمان میکند. سنگهای کلیه ممکن است در هر قسمت از مجاری ادراری شما قرار داشته باشد. این روش همچنین برای بررسی و درمان بیماریهای دیگر مجاری ادراری، مانند انسداد کلیه یا خون در ادرار مورد استفاده قرار میگیرد.
اورتروسکوپی با استفاده از دستگاه اورتروسکوپ انجام میشود. این دستگاه شامل یک لوله باریک و طولانی است که یک سر آن لنز دوربین فیلمبرداری بوده و سر دیگر آن متشکل از فیبر نوری است. این دستگاه از طریق مجاری ادراری وارد بدن میشود. سنگهایی که کوچکتر از 2 سانتیمتر هستند توسط این دستگاه قابل تجزیه میباشند.
به طور کلی دو روش برای انجام اورتروسکوپی برای سنگ وجود دارد. روش اول، اگر سنگ کوچک باشد، پزشک یک محدوده کوچک را انتخاب کرده و سپس با ایجاد یک برش کوچک و با استفاده از دستگاه اورتروسکوپ وارد آن ناحیه میشود و سنگ را تجزیه میکند.
روش دوم، در مواردی که سنگ بزرگتر است، پزشکتان فیبر قابل انعطاف را از طریق محدوده تا سنگ میفرستد. با استفاده از لیزری که در سر لوله وجود دارد آن را به قطعات کوچکتر تبدیل کرده تا از مجاری ادرار خارج شوند.
با توجه به محل، اندازه و جنس سنگ این جراحی متفاوت خواهد بود.
مرحله اول بیهوش کردن بیمار است. پزشک سر لوله اوتروسکوپ را از طریق سوراخ مجاری ادراری وارد میکند. زمانی که دستگاه وارد مثانه میشود برای بهتر دیده شدن مثانه مایعی وارد آن میکنند تا باد کند. پس از آن که دستگاه وارد لوله حالب شد به سمت کلیه میرود تا تمام اندامهای ادراری را بررسی کنند.
اگر لازم بود یک لوله حاوی لیزر را وارد بدن میکنند تا سنگ را بشکند. این لیزر از نوع هولیمیوم است. پس از جراحی نیز یک لوله موقت را وارد مجاری ادراری میکنند تا در زمان تخلیه ادرار بیمار زیاد درد نکشد زیرا بعد از جراحی، آن قسمت تحریک شده و متورم میشود.
پس از جراحی ضربان و فشار قلب شما را کنترل کرده و به مدت 24 تا 48 ساعت شما را در بیمارستان نگه میدارند. در این مدت و پس از آن اگر دچار تب و درد نشده باشید از بیمارستان مرخص خواهید شد. البته پزشک داروهای آنتی بیوتیک نیز تجویز خواهد کرد تا دستگاه ادرار از وجود هر گونه باکتری و عفونت کاملا پاک شود.
ناگفته نماند اگر پس از مرخص شدن از بیمارستان دچار تب، درد شدید زمان ادرار، سوزش شدید ادرار، وجود خون در ادرار (در بعضی موارد خون قابل مشاهده است)، کم شدن ادرار و عدم توانایی در ادرار کردن مواجه شدید هر چه سریعتر به بیمارستان مراجعه کنید.
ممکن است در روش اورتروسکوپی پزشک نتواند موقعیت سنگ را شناسایی کند و یا آن را به خوبی تجزیه کند و یا بشکند. به همین دلیل در صورت مشاهده سنگهای بزرگتر از 2 سانتیمتر روشهای دیگری توصیه میشود. این روشها عبارت است از:
در این روش پس از بررسی موقعیت دقیق سنگ توسط MRI، پزشک با باز کردن آن ناحیه و برداشتن سنگ، بیمار را درمان میکند.
لاپاروسکوپی موفقتر از روش اورتروسکوپی است و خطر کمتری دارد اما ممکن است خطر عفونت در بیمار تشدید شود. به همین دلیل پزشکان در صورت نیاز از این روش استفاده میکنند.
در این روش در پشت بدن و قسمت پهلوی بیمار لوله کوچکی وارد میکنند و سنگ را میشکنند. احتمال عفونت در این روش نیز زیاد است.