کم شنوایی شرایطی است که میتواند برای هر فرد، در هر سنی ایجاد شود. آمار منتشر شده توسط موسسه ملی مطالعات ناشنوایی و سایر مشکلات ارتباطی خیره کننده است:
عدم اقدام به درمان مشکلات شنوایی میتواند باعث ایجاد مشکلات در زمینههای دیگر شود. از جمله این مشکلات میتوان به این موارد اشاره کرد: ایجاد افسردگی، انزوا، کاهش عملکرد در محیط کار، پرداخت هزینههای بیشتر در ارتباط با سایر بخشهای مربوط به سلامت جسم، فشارخون بالا، و حتی افزایش احتمال مرگ ناگهانی. اما، خبر خوب این است که اختلال کم شنوایی، مشکلی است که به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته و شناخت بالایی نسبت به آن در جوامع پزشکی وجود دارد. امید به درمان و امکانات درمانی زیادی برای رفع این مشکل وجود دارد.
علائم کم شنوایی بسته به نوع آن، عامل ایجاد آن و سطح آن میتواند متفاوت باشد. به طور کلی، افرادی که دچار مشکل کم شنوایی شدهاند ممکن است علائم زیر را مشاهده کنند:
به طور کلی سه نوع کم شنوایی وجود دارد:
این نوع کم شنوایی رایجترین نوع کم شنوایی است. این عارضه معمولا به صورت دائمی است و عامل ایجاد آن آسیب دیدگی سلولهای کوچک مو مانند در بخش گوش داخلی یا آسیب دیدگی عصب شنوایی است. عصب شنوایی حامل اطلاعات مهمی در ارتباط با بلندی، گام و مفهوم صدا است که این اطلاعات در نهایت باید به مغز منتقل شوند. بیشتر افراد بالغی که دچار مشکل کم شنوایی هستند به این نوع از کم شنوایی دچارند. کم شنوایی حسی، اغلب میتواند منجر به دشواری در درک صداها و صحبتها شود.
این نوع کم شنوایی میتواند در پی مشکلات ایجاد شده در بخش گوش خارجی یا گوش میانی یا ایجاد مشکل در کانال گوش بروز کند. این نوع کم شنوایی میتواند دائمی باشد، اما اغلب اوقات موقتی است و میتواند درمان شود.
این نوع کم شنوایی زمانی ایجاد میشود که ترکیبی از دو نوع کم شنوایی حسی و رسانا به طور همزمان بروز کنند.
عامل ایجاد یک نوع کم شنوایی خاص کمک زیادی به انتخاب بهترین و مناسبترین روش درمانی میکند. عوامل زیادی وجود دارند که میتوانند باعث بروز مشکلات شنوایی شوند، اما برخی از آنها فقط مسئول بروز یک نوع کم شنوایی هستند. برای مثال، انسداد گوش توسط موم داخل گوش میتواند موجب کم شنوایی از نوع موقت شود، درحالیکه قرار گرفتن در معرض صداهای بلند در طولانی مدت میتواند منجر به بروز کم شنوایی حسی دائمی شود.
به طور کلی، کم شنوایی میتواند از طریق عوامل زیر به وجود آید:
روشهای مختلفی وجود دارد که از طریق آنها میتوانید پی به وجود مشکل در حس شنوایی خود ببرید. برای این کار میتوانید با پزشک خود مشورت کنید یا از آزمایشهای آنلاین استفاده کنید. آزمایش قدرت شنوایی به صورت حقیقی میتواند در اتاقهایی مخصوص با حضور متخصصی در کنار شما صورت بگیرد. اما برای انجام آزمایش شنوایی به صورت آنلاین میتوانید به وبسایتهای تست شنوایی مراجعه کنید.
برخی از انواع کم شنوایی میتوانند از طریق مصرف دارو یا انجام عمل جراحی درمان شوند، اما سایر انواع آن قابل درمان نمیباشند. رایجترین روش درمانی برای کم شنوایی حسی، استفاده از سمعک است. سمعکها امروزه با تنوع زیادی در زمینه شکل، رنگ، اندازه، تکنولوژی به کار رفته در آنها و قیمت در دسترس قرار دارند.
اما، به طور کلی در ارتباط با درمان کم شنوایی باید عواملی را در نظر داشت:
صرف اینکه کم شنوایی یک مشکل رایج در بین افراد است دلیل نمیشود انتظار داشته باشیم این مشکل را در تمام افراد ببینیم. راههای زیادی وجود دارند که با به کار بستن آنها میتوانیم از ایجاد کم شنوایی یا از بدتر شدن آن جلوگیری کنیم.
کم شنوایی ناشی از قرارگیری در معرض صداهای بلند مشکل بسیار رایجی است که افراد زیادی با آن روبرو هستند. مشاغل زیادی هستند که شرایط آنها اینگونه ایجاب میکند که شما به مدتی طولانی در معرض صداهای بلند قرار داشته باشید، شغلهایی مثل آتش نشانی، کار در ارتباط با موسیقی، کار در برخی کارخانهها و ...
چنانچه از پیش به مشکل کم شنوایی دچار شدهاید بسیار مهم است که جهت جلوگیری از بدتر شدن آن از قرار گرفتن در محیط های دارای آلودگی صوتی بالا پرهیز کنید.
قدرت شنیداری در کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا کودکان از این توانایی مهم در جهت پیشرفت زبان و توانایی گفتار خود، ارتباطات اجتماعی و موفقیت تحصیلی استفاده میکنند. بنابراین توجه به کیفیت زندگی افراد در سنین پایین، با عدم قرار دادن آنها در محیطهای شلوغ با آلودگی صوتی بالا میتواند به جلوگیری از بروز مشکل در حس شنوایی در آنها و مشکلاتی که میتواند در پی داشته باشد جلوگیری کند. اما، مشکل کم شنوایی در کودکان میتواند علل مختلفی داشته باشد، همچون عوامل ژنتیکی، آسیب دیدگی در ناحیه سر، مصرف برخی داروها، بیماریهای مربوط به دوران کودکی، عفونت در بخش گوش میانی، عدم شکلگیری کامل کانال گوش و عملکرد ناقص بخشهای مختلف گوش.
درمان کم شنوایی در کودکان تا حد زیادی به تشخیص علت اصلی ایجاد آن بستگی دارد. تشخیص کم شنوایی در کودکان پیش از سن 6 ماهگی میتواند به میزان چشمگیری در درمان این مشکل راهگشا باشد.