نگاهی به اختلال کم شنوایی و راه‌های درمانی آن

کم شنوایی شرایطی است که می‌تواند برای هر فرد، در هر سنی ایجاد شود. آمار منتشر شده توسط موسسه ملی مطالعات ناشنوایی و سایر مشکلات ارتباطی خیره کننده است:

  • در ایالات متحده آمریکا، 15 درصد از افراد بالغ بالای 18 سال، یعنی جمعیتی برابر با 37.5 میلیون نفر، اعلام کرده‌اند که دارای مشکلات شنوایی هستند.
  • 25 درصد از افراد دارای 65 تا 74 سال سن قادر به شنیدن به صورت کامل نیستند، این آمار در افراد بالای 75 سال به 50 درصد می‌رسد.
  • در بین هر 1000 کودکی که در ایالات متحده آمریکا متولد می‌شود، 2 تا 3 کودک حداقل در یک گوش خود دارای مشکلات شنوایی هستند.
  • در بین افراد 20 تا 69 سال، که قادر به استفاده از سمعک هستند، تنها 16 درصد از آنان از سمعک استفاده می‌کنند.
  • بازه زمانی متوسط بین ایجاد مشکل شنوایی در افراد تا انجام اقدامات لازم برای درمان آن 7 سال است.

عدم اقدام به درمان مشکلات شنوایی می‌تواند باعث ایجاد مشکلات در زمینه‌های دیگر شود. از جمله این مشکلات می‌توان به این موارد اشاره کرد: ایجاد افسردگی، انزوا، کاهش عملکرد در محیط کار، پرداخت هزینه‌های بیشتر در ارتباط با سایر بخش‌های مربوط به سلامت جسم، فشارخون بالا، و حتی افزایش احتمال مرگ ناگهانی. اما، خبر خوب این است که اختلال کم شنوایی، مشکلی است که به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته و شناخت بالایی نسبت به آن در جوامع پزشکی وجود دارد. امید به درمان و امکانات درمانی زیادی برای رفع این مشکل وجود دارد.

علائم کم شنوایی

علائم کم شنوایی بسته به نوع آن، عامل ایجاد آن و سطح آن می‌تواند متفاوت باشد. به طور کلی، افرادی که دچار مشکل کم شنوایی شده‌اند ممکن است علائم زیر را مشاهده کنند:

  • دشواری در شنیدن مکالمات عادی روزمره
  • احساس شنیدن صدا، اما عدم درک آن
  • تمایل به زیاد کردن صدای تلویزیون و رادیو
  • درخواست مکرر از دیگران برای تکرار حرف خود
  • اجتناب از حضور در جمع‌هایی که پیش از این برای‌تان لذت بخش بودند
  • افزایش دشواری در برقرای ارتباط با افراد در مکان‌های شلوغ نظیر رستوران، مهمانی‌ها، در ماشین و ...
  • صدای وزوز یا هر صدای اضافه دیگر در گوش

انواع کم شنوایی

به طور کلی سه نوع کم شنوایی وجود دارد:

1- کم شنوایی حسی

این نوع کم شنوایی رایج‌ترین نوع کم شنوایی است. این عارضه معمولا به صورت دائمی است و عامل ایجاد آن آسیب دیدگی سلول‌های کوچک مو مانند در بخش گوش داخلی یا آسیب دیدگی عصب شنوایی است. عصب شنوایی حامل اطلاعات مهمی در ارتباط با بلندی، گام و مفهوم صدا است که این اطلاعات در نهایت باید به مغز منتقل شوند. بیشتر افراد بالغی که دچار مشکل کم شنوایی هستند به این نوع از کم شنوایی دچارند. کم شنوایی حسی، اغلب می‌تواند منجر به دشواری در درک صداها و صحبت‌ها شود.

2- کم شنوایی رسانا

این نوع کم شنوایی می‌تواند در پی مشکلات ایجاد شده در بخش گوش خارجی یا گوش میانی یا ایجاد مشکل در کانال گوش بروز کند. این نوع کم شنوایی می‌تواند دائمی‌ باشد، اما اغلب اوقات موقتی است و می‌تواند درمان شود.

3- کم شنوایی پیچیده (ترکیبی)

این نوع کم شنوایی زمانی ایجاد می‌شود که ترکیبی از دو نوع کم شنوایی حسی و رسانا به طور هم‌زمان بروز کنند.

چه عواملی باعث ایجاد کم شنوایی می‌شوند؟

عامل ایجاد یک نوع کم شنوایی خاص کمک زیادی به انتخاب بهترین و مناسب‌ترین روش درمانی می‌کند. عوامل زیادی وجود دارند که می‌توانند باعث بروز مشکلات شنوایی شوند، اما برخی از آن‌ها فقط مسئول بروز یک نوع کم شنوایی هستند. برای مثال، انسداد گوش توسط موم داخل گوش می‌تواند موجب کم شنوایی از نوع موقت شود، درحالیکه قرار گرفتن در معرض صداهای بلند در طولانی مدت می‌تواند منجر به بروز کم شنوایی حسی دائمی‌ شود.

به طور کلی، کم شنوایی می‌تواند از طریق عوامل زیر به وجود آید:

  1. بالا رفتن سن
  2. مصرف برخی داروها، معمولا داروهایی که اتوتوکسیک نامیده می‌شوند
  3. آسیب دیدگی در ناحیه سر
  4. عوامل ژنتیکی
  5. قرار گرفتن در معرض صداهای بلند به مدت طولانی
  6. برخی بیماری‌ها، از جمله بیماری‌های خود ایمنی
  7. ایجاد تومور در بخش عصب آکوستیک

آزمایش کم شنوایی

روش‌های مختلفی وجود دارد که از طریق آن‌ها می‌توانید پی به وجود مشکل در حس شنوایی خود ببرید. برای این کار می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید یا از آزمایش‌های آنلاین استفاده کنید. آزمایش قدرت شنوایی به صورت حقیقی می‌تواند در اتاق‌هایی مخصوص با حضور متخصصی در کنار شما صورت بگیرد. اما برای انجام آزمایش شنوایی به صورت آنلاین می‌توانید به وبسایت‌های تست شنوایی مراجعه کنید.

درمان کم شنوایی

برخی از انواع کم شنوایی می‌توانند از طریق مصرف دارو یا انجام عمل جراحی درمان شوند، اما سایر انواع آن قابل درمان نمی‌باشند. رایج‌ترین روش درمانی برای کم شنوایی حسی، استفاده از سمعک است. سمعک‌ها امروزه با تنوع زیادی در زمینه شکل، رنگ، اندازه، تکنولوژی به کار رفته در آن‌ها و قیمت در دسترس قرار دارند.

اما، به طور کلی در ارتباط با درمان کم شنوایی باید عواملی را در نظر داشت:

  • نوع کم شنوایی
  • شدت کم شنوایی
  • علت ایجاد آن، در صورت تشخیص
  • سبک زندگی
  • سن و نیازهای ارتباطی
  • روش انتخابی شما برای درمان
  • بودجه شما

چگونه از بروز کم شنوایی جلوگیری کنیم؟

صرف اینکه کم شنوایی یک مشکل رایج در بین افراد است دلیل نمی‌شود انتظار داشته باشیم این مشکل را در تمام افراد ببینیم. راه‌های زیادی وجود دارند که با به کار بستن آن‌ها می‌توانیم از ایجاد کم شنوایی یا از بدتر شدن آن جلوگیری کنیم.

کم شنوایی ناشی از قرارگیری در معرض صداهای بلند مشکل بسیار رایجی است که افراد زیادی با آن روبرو هستند. مشاغل زیادی هستند که شرایط آن‌ها اینگونه ایجاب می‌کند که شما به مدتی طولانی در معرض صداهای بلند قرار داشته باشید، شغل‌هایی مثل آتش نشانی، کار در ارتباط با موسیقی، کار در برخی کارخانه‌ها و ...

چنانچه از پیش به مشکل کم شنوایی دچار شده‌اید بسیار مهم است که جهت جلوگیری از بدتر شدن آن از قرار گرفتن در محیط های دارای آلودگی صوتی بالا پرهیز کنید.

کم شنوایی در کودکان

قدرت شنیداری در کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا کودکان از این توانایی مهم در جهت پیشرفت زبان و توانایی گفتار خود، ارتباطات اجتماعی و موفقیت تحصیلی استفاده می‌کنند. بنابراین توجه به کیفیت زندگی افراد در سنین پایین، با عدم قرار دادن آن‌ها در محیط‌های شلوغ با آلودگی صوتی بالا می‌تواند به جلوگیری از بروز مشکل در حس شنوایی در آن‌ها و مشکلاتی که می‌تواند در پی داشته باشد جلوگیری کند. اما، مشکل کم شنوایی در کودکان می‌تواند علل مختلفی داشته باشد، همچون عوامل ژنتیکی، آسیب دیدگی در ناحیه سر، مصرف برخی داروها، بیماری‌های مربوط به دوران کودکی، عفونت در بخش گوش میانی، عدم شکل‌گیری کامل کانال گوش و عملکرد ناقص بخش‌های مختلف گوش.

درمان کم شنوایی در کودکان تا حد زیادی به تشخیص علت اصلی ایجاد آن بستگی دارد. تشخیص کم شنوایی در کودکان پیش از سن 6 ماهگی می‌تواند به میزان چشمگیری در درمان این مشکل راهگشا باشد.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.healthyhearing.com/help/hearing-loss

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
سارا خانی

سارا خانی

کارشناس میکروبیولوژی

Microbiology expert