پولیپ بینی ناشی از رشد غیرطبیعی مخاط در حفرههای بینی و سینوس است. این عارضه با آلرژی و آسم مرتبط است. این پولیپها در اغلب موارد کوچک و غیرسرطانی هستند و مشکلی برای بدن ایجاد نمیکنند. اما وقتی بزرگتر میشوند ممکن باعث عفونتهای مکرر سینوسی و حتی از دست دادن حس بویایی شوند. این پولیپها برخلاف پولیپهایی که در روده و مثانه وجود دارند به ندرت سرطانی هستند.
دانشمندان هنوز هم به طور واضح نمیدانند که علت پولیپ بینی چیست. اما در بسیاری از موارد التهابها و عفونتهای دائم و سرماخوردگیهای مداوم ممکن است علت این موضوع باشد. برخی شواهد نشان میدهد، افرادی که غشای مخاطی آنها نسبت به مواد شیمیایی یا دود یا گرد و غبار واکنش نشان میدهد بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.
پولیپها با معاینه بینی قابل تشخیص هستند اما در بعضی موارد برای تشخیص دقیقتر این آزمایشات مورد نیاز است.
در این آزمایش یک لوله باریک را از طریق بینی به سینوسها و حفره بینی وارد میکنند. سر این لوله یک لنز تعبیه شده که قدرت بزرگنمایی دارد. این معاینه دقیق پزشک را به طور کامل از وضعیت پولیپ و مخاط سینوس با خبر میکند.
با استفاده از توموگرافی (CT SCAN) پزشک میتواند اندازه و موقعیت دقیق پولیپ را مشخص کند.
آزمایشات پوستی میتواند برای مشخص شدن میزان دچار شدن به التهابات و آلرژیها مفید باشد. در این آزمایش یک قطره آلرژن به داخل پوست شما ریخته میشود. بعد از 15 دقیقه اگر پوست شما دچار تورم شد مشخص میشود که شما آلرژیهای شدید دارید. بعد از آن یک آزمایش خون تجویز میشود و در آن آنتی بادیهای بدن شما تحت بررسی قرار خواهد گرفت.
در این آزمایش، اشک و عرق و مخاط بینی و بزاق مورد آزمایش قرار میگیرد و مشخص میشود علت ایجاد آن چیست.
درمانهای دارویی پولیپ بینی عبارت است از:
پزشک شما ممکن است اسپری کورتیکواستروئیدی بینی را برای کاهش التهاب تجویز کند. این درمان ممکن است پولیپها را کاهش دهد یا آنها را کاملا از بین ببرد. کورتیکواستروئیدهای بینی عبارتند از:
اگر کورتیکواستروئیدوز بینی نتواند موثر باشد، پزشک ممکن است کورتیکواستروئید خوراکی مانند پردنیزون prednisone را به تنهایی یا به همراه اسپری بینی تجویز کند. از آنجا که کورتیکواستروئیدهای خوراکی عوارض جانبی جدی ایجاد میکنند، شما معمولا آنها را فقط برای یک دوره محدود مصرف میکنید. در پولیپهای بینی بزرگ، ممکن است کورتیکواستروئیدهای تزریقی استفاده شوند.
پزشک داروهایی را برای درمان بیماریهایی که به التهاب مزمن در سینوسها یا عبور از بینی کمک میکنند، تجویز کند. این داروها ممکن است حاوی آنتی هیستامینها برای درمان آلرژیها و آنتی بیوتیکها برای درمان عفونت مزمن یا تکراری باشد. همچنین برای برخی از بیماران مبتلا به پولیپ بینی و حساسیتهای سینوسی، آسپیرین مفید است.
اگر درمانهای دارویی موثر واقع نشد پزشک با استفاده از دستگاه آندوسکوپی، پولیپ را بر میدارد و عفونتهای سینوسی را درمان میکند. در این جراحی، جراح یک لوله کوچک را به مخاط بینی وارد کرده و به سمت حفرههای بینی و سینوس هدایت میکند. او از ابزارهای کوچک برای از بین بردن پولیپها و کیستها استفاده خواهد کرد. این جراحی با بیهوش موضعی انجام میشود و در واقع یک عمل سرپایی است. پس از جراحی به احتمال زیاد پزشک یک اسپری کورتیکواستروییدی استفاده خواهد کرد و از عود کردن مجدد پولیپ بینی جلوگیری میکند. بهتر است بعد از عمل، از شستشو با سرم نمک استفاده کنید.
این بیماری سبب التهاب و تنگ شدن راههای هوایی شده و ممکن است زمینهساز ایجاد پولیپ سینوس هم بشود.
حساسیت به قارچهای هوا
یک اختلال ژنتیکی است که منجر به ترشح مایعات غلیظ و چسبنده از نخاط بینی میشود.
یک بیماری نادر است که باعث التهاب رگهای خونی میشود.
پولیپ ممکن است باعث ایجاد عوارض خاصی شود.