سرطان کیسه صفرا چیست، چه تأثیری بر سلامت کبد دارد و چطور باید آن را درمان کرد؟

سرطان کیسه صفرا: آنچه باید در مورد تأثیر آن بر کبد بدانیم

کیسه صفرا بخشی از سیستم گوارشی شماست. یک کیسه کوچک گلابی‌شکل است که دقیقاً زیر کبد، در قسمت فوقانی سمت راست شکم قرار دارد. وظیفه آن ذخیره صفرا، مایعی که چربی را مختل می‌کند، است که کبد آن را تولید می‌کند.

چه چیزی موجب سرطان کیسه صفرا می‌شود؟

پزشکان مطمئن نیستند. آن‌ها می‌دانند که این بیماری وقتی تشکیل می‌گردد که DNA، (مجموعه دستورات و رمزهایی که به سلول‌ها می‌گوید که چه‌کاری انجام دهند) در سلول‌های سالم ارگان‌های بدن تغییر کند. این تغییرات و دگرگونی‌ها باعث می‌شوند که سلول‌ها خارج از کنترل رشد کنند و به زندگی ادامه دهند و در حالی که سلول‌های معمولی به‌طور عادی می‌میرند.

در ادامه سلول‌ها به یک تومور سرطانی تبدیل می‌شوند که می‌توانند رشد کنند و فراتر از کیسه صفرا گسترش یابند. حتی وقتی‌که این اتفاق رخ می‌دهد، موقعیت دور شده‌ی ارگان‌ها می‌تواند یافتن سرطان را در آن موقعیت برای پزشک‌تان به کاری دشوار تبدیل کند.

رایج‌ترین نوع سرطان کیسه صفرا، آدنوکارسینوما (رشد بدخیم بافت‌های غده) نامیده می‌شود. این سرطان در سلول‌های غده‌ای که در داخل کیسه صفرا قرار می‌گیرند، شروع می‌شود.

علائم سرطان کیسه صفرا

ممکن است در مرحله اولیه سرطان کیسه صفرا، موارد خاصی وجود نداشته باشد. این امر می‌تواند تشخیص آن را دشوارتر سازد. در مرحله آخر، سرطان کیسه صفرا دارای علائم خاصی می‌باشد که عبارت‌اند از:

  • تورم
  • خارش
  • زردی (زمانی که پوست و سفیدی چشم‌ها، زرد شوند)
  • حالت تهوع
  • درد یا برآمدگی در شکم

اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید.

چه کسانی در معرض ابتلا به سرطان کیسه صفرا هستند؟

اگر زن هستید، احتمال بیشتری در ابتلا به آن دارید. اگر شما بومی آمریکایی، مکزیکی آمریکایی، یا آمریکایی لاتینی هستید، ریسک ابتلا به آن بیشتر است. شانس شما در ابتلا به این بیماری با گذشت زمان افزایش می‌یابد. وزن نیز می‌تواند نقش بزرگی داشته باشد. چاقی، شانس شما را برای ابتلا به سرطان کیسه صفرا افزایش می‌دهد.

سابقه‌ی سنگ کیسه صفرا یا سایر مشکلات مرتبط با کیسه صفرا، مانند التهاب مزمن و عفونت کیسه صفرا نیز می‌تواند به سرطان کیسه صفرا منجر شود. اما این مورد نادر است.

تشخیص سرطان کیسه صفرا

پزشک‌تان از طیف وسیعی از آزمایش‌ها استفاده خواهد کرد تا ببیند که آیا شما مبتلا به سرطان کیسه صفرا هستید یا خیر. معمولاً او با یک تست کامل فیزیکی شروع می‌کند که از این طریق تاریخچه پزشکی شما را به دست می‌آورد.

ممکن است او چند آزمایش خون بگیرد و سایر ارگان‌های بدنی شما را چک کند. گاهی اوقات آن‌ها نشانه‌هایی را ارائه می‌دهند در مورد اینکه آیا مشکلاتی در خصوص کیسه صفرای‌تان وجود دارد یا خیر. او احتمالاً چند آزمایش تصویربرداری مانند اولتراسوند (فراوا درمانی)، MRI، سی‌تی‌اسکن یا عکس‌برداری با اشعه ایکس انجام دهد. همگی این‌ها تصاویری ارائه می‌دهند تا پزشک‌تان بتواند کیسه صفرای شما را به‌طور دقیق بررسی کند.

سی‌تی‌اسکن کیسه صفرا برای تشخیص سرطان کیسه صفرا

آیا سرطان کیسه صفرا قابل‌ درمان است؟

بستگی به این امر دارد که گزینه‌های درمان برای شما در دسترس باشند. عوامل عبارت‌اند از:

  • مرحله سرطان، به این معنی که آن تا چه اندازه گسترش یافته است.
  • اینکه آیا سرطان می‌تواند به‌طور کامل توسط جراحی از بین برود یا خیر.
  • چه نوع سلول‌های سرطانی موجود هستند.
  • اینکه آیا سرطان جدیداً تشخیص داده شده است یا برگشته است.

اغلب موارد در مراحل پایانی این بیماری شناسایی می‌شوند.

به همین دلیل است که درصورتی‌که هر یک از علائم فوق را مشاهده کردید باید به پزشک مراجعه کنید و این کار مهمی است. هر چه زودتر متوجه سرطان شوید، زودتر می‌توانید آن را درمان کنید.

سرطان کیسه صفرا چطور درمان می‌شود؟

پزشکان معمولاً از نتایج این آزمایش‌ها برای قرارگیری وضعیت شما در یکی از دو گروه متمایز زیر استفاده می‌کنند:

1- سرطان‌های قابل تنظیم

این بدان معنی است که پزشک‌تان بر این باور است که جراحی می‌تواند به‌طور کامل این بیماری را از بین ببرد. اما این کار در صورتی مؤثر خواهد بود که سرطان فراتر از کیسه صفرای‌تان گسترش نیافته باشد.

2- سرطان‌های غیرقابل تنظیم

به این معنی که پزشک‌تان احساس می‌کند که بیماری تا حدّ زیادی گسترش یافته است و یا از بین بردن آن خیلی سخت است. ممکن است سرطان به داخل رگ‌های اصلی خونی، هر دو سمت کبد، حفره شکمی، و یا سایر ارگان‌ها گسترش یافته باشد و پزشک با توجه به عوارض برداشتن کیسه صفرا در این نوع سرطان از جراحی آن صرف‌نظر می‌کند.

شیمی‌درمانی (کاربرد داروهایی که "Chemo" هم نامیده می‌شود) و پرتودرمانی، که از اشعه‌های ایکس و سایر امواج با انرژی بالا استفاده می‌کند، می‌تواند به مدیریت گسترش سرطان نیز کمک کند. ممکن است بخواهید در مورد شرکت در یک آزمایش بالینی با پزشک خود صحبت کنید. این بدان معنی است که شما داوطلب می‌شوید تا داروها یا روش‌های جدید را برای درمان این بیماری امتحان کنید.

آیا می‌توانم از سرطان کیسه صفرا پیشگیری کنم؟

واقعاً نه. بسیاری از عواملی که می‌توانند به آن کمک کنند، مانند داشتن رابطه جنسی، گروه اقلیتی یا سن‌تان را نمی‌توان کنترل کرد. اما روش‌هایی برای کاهش ریسک وجود دارد. روش اصلی، حفظ وزن سالم از طریق ورزش کافی است و اینکه بهتر است یک رژیم غذایی سالم داشته باشید. این کار به مبارزه با بیماری کمک خواهد کرد و سلامت همه‌جانبه شما را تقویت خواهد کرد.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.webmd.com/cancer/gallbladder-cancer-what-to-know#2

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
زهره عزیزی

زهره عزیزی

ترس، تنها دشمن آدمی است

Fear only enemy of man