آزمایش لکهگذاری خون (PBS) از انواع آزمایش خون است که به منظور بررسی موارد غیر عادی در سلولهای خونی انجام میشود. سه گروه از سلولهای خون که در این آزمایش مورد بررسی قرار میگیرند عبارتند از:
در این آزمایش اطلاعات به صورت عددی و شکل این سلولها ارائه میشوند. کلیه این اطلاعات به پزشک کمک میکند تا بیماریهای خونی یا سایر بیماریهای احتمالی در بدن بیمار را تشخیص دهد.
هرگونه مورد غیرطبیعی در تعداد یا شکل سلولهای خونی میتواند بر روند انتقال اکسیژن توسط خون تاثیر بگذارد. این موارد غیرطبیعی اغلب به دنبال کمبود مواد معدنی و ویتامینها در بدن ایجاد میشوند، اما این شرایط میتواند در پی بروز برخی بیماریها، همچون کم خونی داسی شکل، نیز اتفاق بیافتد.
گلبولهای سفید خون جزئی ضروری در سیستم ایمنی بدن محسوب میشوند. سیستم ایمنی شبکهای متشکل از انواع بافت و سلولهای مختلف است که به بدن در مقابله با عوامل مهاجم و بیماریها کمک میکند. بالا بودن یا پایین بودن تعداد گلبولهای سفید میتواند نشاندهنده وجود برخی بیماریهای خونی باشد.
بیماریهایی که در صورت بروز میتوانند بر گلبولهای سفید خون تاثیر بگذارند، در نهایت منجر به عدم توانایی بدن در حذف یا کنترل عوامل عفونی و یا سایر مشکلات التهابی خواهند شد. هرگونه مورد غیر عادی در شکل و تعداد گلبولهای سفید خون میتواند نشاندهنده یک بیماری مربوط به پلاکتهای خون باشد. بیماریهای مرتبط با پلاکت بر توانایی بدن در لخته کردن خون تاثیر میگذارند.
توانایی بدن در لخته کردن خون به هنگام بروز خونریزی بسیار حیاتی است و از خروج بیش از اندازه خون از بدن جلوگیری میکند. بیماریهای پلاکتی اغلب زمانی بروز میکنند که بدن به دلایلی شروع به تولید بیش از حد پلاکت میکند.
آزمایش لکهگذاری خون اغلب با هدف تشخیص برخی بیماریهای خاص صورت میگیرد، از جمله:
بسیار مهم است که قبل از انجام این آزمایش با پزشک خود راجع به هرگونه دارو (تجویز شده با نسخه یا خریداری شده بدون نسخه)، مکملهای دارویی و ویتامینهایی که مصرف میکنید یا اخیرا مصرف کردهاید صحبت کنید. برخی داروها میتوانند بر نتیجه این آزمایش تاثیر بگذارند. از جمله این داروها میتوان به NSAIDها، برخی آنتی بیوتیکها و گلوکورتیکواستروئیدها اشاره کرد.
علاوه بر این، چنانچه شما به طور مرتب از داروها یا درمانهای ضد انعقاد خون استفاده میکنید توجه داشته باشید که ممکن است در حین انجام آزمایش خون دچار خونریزی زیادی شوید. بنابراین بهتر است پیش از انجام آزمایش این موضوع را با مسئول آزمایشگاه در میان بگذارید.
همچنین شما باید با پزشک خود در مورد بیماریهایی که به آن مبتلا هستید، همچون هموفیلی، صحبت کنید. برخی بیماریها، برخی محصولات انتقال خون و برخی انواع سرطان خون میتواند باعث ایجاد نتایج غیر عادی در آزمایش لکهگذاری خون شود.
بسیار مهم است که پیش از انجام آزمایش PBS با پزشک خود راجع به این موارد صحبت کنید تا از بروز نتایج اشتباه در آزمایش شما جلوگیری شود.
به طور کلی انجام آزمایش خون روند کمخطری دارد. با این حال ممکن است برخی موارد که در زیر به آنها اشاره شده برای شما اتفاق بیافتد:
زمانی که تعداد سلولهای خونی و شکل ظاهری آنها طبیعی باشد گفته میشود لکهگذاری خون نرمال است. اما چنانچه در اندازه (بزرگی و کوچکی)، شکل، رنگ و تعداد سلولهای خونی موارد غیرطبیعی مشاهده شود گفته میشود لکهگذاری خون غیرطبیعی بوده است.
نتایج غیرطبیعی براساس بیماری یا مشکلی که سلولهای خونی را تحت تاثیر قرار داده با یکدیگر متفاوت هستند.
آزمایش لکهگذاری خونی همچنین قادر است سایر بیماریها را نیز مشخص کند. از جمله:
نرمال یا غیر نرمال بودن نتایج آزمایش PBS در آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر ممکن است قدری متفاوت باشد. زیرا در آزمایشگاههای مختلف از ابزار و روشهای مختلف جهت بررسی سلولهای خونی استفاده میکنند.