منظور از این پارامتر تعداد گلبولهای قرمز خون میباشد. سلولهای قرمز خون بیشترین سلولهای خونی را تشکیل میدهند. سلولهایی بدون هسته هستند. در شرایط طبیعی قطر آنها بطور متوسط ۷٫۵ میکرون میباشد. اگر اندازه سلول کوچکتر از ۶ میکرون باشد میکروسیت و اگر بزرگتر از ۹ میکرون باشد، ماکروسیت نامیده میشوند.
گلبولهای قرمز سلولهایی قابل انعطاف هستند که ضمن عبور از مویرگها بهم چسبیده و به صورت میلهای استوانهای درمیآیند که رولکس نامیده میشود.
محل ساخته شدن این گلبولها در افراد بالغ مغز استخوان میباشد. گلبولهای قرمز در زیر میکروسکوپ به رنگ زرد نارنجی دیده میشوند. تعداد گویچههای قرمز در حالت طبیعی در خون زنان ۳٫۶ تا ۵٫۵ میلیون در هر میکرولیتر و در خون مردان ۴٫۱ تا ۶ میلیون در هر میکرولیتر است نسبت حجم سلولهای خون به کل خون برحسب درصد را هماتوکریت مینامیم. هماتوکریت در زنان سالم و بالغ ۴۵ تا ۳۵ درصد و در مردان سالم و بالغ ۵۰ تا ۴۰ درصد است.
کار اصلی گلبولهای قرمز انتقال اکسیژن از ریه به بافتها، جهت متابولیسم است. همچنین انتقال بخشی از گازکربنیک بافتها به ریه بوسیله گلبولهای قرمز انجام میشود. گویچههای قرمز خون حاوی مولکول پیچیدهای به نام هموگلوبین میباشد که از یک قسمت پروتئینی به نام گلوبین و یک رنگ دانه آهندار به نام هم تشکیل شده است.
تعداد گلبولهای قرمز RBC ممکن است افزایش یابد که به آن پلی سیتمی یا اریترمی می گویند که دو نوع است:
علاوه بر این بیماریهای ریوی یا کلا هر نوع بیماریای که هیپوکسی مزمن (کمبود اکسیژن طولانی مدت در بدن) ایجاد میکند، مثلا بیماری مادرزادی قلبی
خونریزیهای گوارشی یا خونریزیهای واضح از محل زخم، سوءتغذیه و فقر آهن یا کمبود ویتامین B12، شکستن سلولهای خونی یا همولیز در اثر بعضی بیماریهای خاص مثل فاوسیم، بعضی مشکلات ژنتیکی مثل گلبولهای قرمز سلول داسیشکل و مشکلات مغز استخوان باعث پایین آمدن مقدار گلبولهای قرمز میشوند.
نارسایی و بعضی مشکلات کلیوی، بیماریهای مزمن و تومورهای سرطانی و همچنین بیماریهای روماتوئید و خوردن داروهایی مثل کلرامفنیکل باعث کاهش RBC میشود.
شما میتوانید به سادگی با عضویت در تریتا و با ورود به بخش کاربری از امکانات سامانه پزشک هوشمند نیز استفاده کنید، همچنین شما قادر خواهید بود آزمایش RBC خود را در تریتا ثبت و بدون نیاز به پزشک، مقادیر موجود در آزمایش را تفسیر کنید.