ابولا، ویروسی است که باعث ایجاد نوعی خونریزی شدید در بدن میشود. بیماران مبتلا به این بیماری، خونریزی داخلی دارند و معمولاً از استفراغ، اسهال، شوک و اثرات تب بالا، میمیرند. در حال حاضر بهبود یافتن و درمانی برای افراد مبتلا به این بیماری وجود ندارد.
طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، بیماری اپیدمی غرب آفریقا در سال 2014-2016 در گینه آغاز شده و بزرگترین و پیچیدهترین شیوع ابتلا به ویروس در سال 1976 بوده است.
اولین علائم عبارتاند از:
به گفته سازمان بهداشت جهانی، دوره انکوباسیون، مدت زمان بین ابتلا به عفونت و زمانی که فرد شروع به نشان دادن علائم میکند از 2 تا 21 روز است.
ابولا مانند ویروسهای رایج سرماخوردگی، آنفلوانزا یا سرخک مسری نیست. این بیماری از طریق تماس با پوست یا مایعات بدن یک حیوان آلوده مانند میمون به افراد منتقل میگردد. سپس ویروس از فردی به فرد دیگر به همان شیوه منتقل میشود.
راههای دیگر برای انتقال ابولا شامل لمس سوزنهای آلوده یا سطوح است. شما نمیتوانید ابولا را از هوا، آب یا غذا دریافت کنید. فردی که مبتلا به ابولا است اما هیچ نشانهای ندارد، نمیتواند این بیماری را نیز گسترش دهد.
گاهی اوقات تشخیص ابولا از روی علائم بیمار سخت است؛ پزشک برای رد بیماریهای دیگری مانند وبا یا مالاریا آزمایشهایی را انجام میدهد. آزمایش خون میتواند ابولا را تشخیص دهد. اگر شما مبتلا به ابولا هستید، بلافاصله برای جلوگیری از گسترش آن، از مردم جدا خواهید شد.
ابولا هیچ درمانی ندارد، اگر چه محققان بر روی آن کار میکنند. درمان شامل یک سرم آزمایشی است که سلولهای آلوده را از بین میبرد. همچنین پزشکان علائم ابولا را با روشهای زیر مدیریت میکنند:
واکسنی برای جلوگیری از ابولا وجود ندارد. بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، سفر نکردن به مناطقی است که این ویروس در آنجا یافت میشود. اگر شما در مناطقی قرار دارید که ابولا وجود دارد، از تماس با خفاشها، میمونها، شامپانزهها و گوریلها اجتناب کنید، زیرا این حیوانات ناقل ویروس ابولا به مردم هستند.
کارکنان بخش بهداشت و درمان میتوانند با پوشیدن ماسک، دستکش و عینک ایمنی به هنگام تماس با افرادی که به بیماری ابولا مبتلا میشوند، از عفونت جلوگیری کنند.
5 نوع ویروس ابولا وجود دارد که چهار مورد از آنها باعث ایجاد بیماری در انسان میشوند. اولین ویروس ابولا در طی دو شیوع در سال 1976 در آفریقا ظاهر شد. ابولا نام خود را از رودخانه ابولا میگیرد، که در نزدیکی یکی از روستاهای جمهوری دموکراتیک کنگو است که اولین بار بیماری در آنجا شیوع پیدا کرد.