سرماخوردگی کودکان را چگونه درمان کنیم؟

اگر چه سرماخوردگی چیز جدی نیست، گاهی اوقات سرماخوردگی ممکن است در صورتی‌که مراقبت مناسب صورت نگیرد به یک پنومونی گسترش یابد، به همین دلیل بهتر است از آن آگاه باشید، نه اینکه آن را نادیده بگیرید یا از کنار آن رد شوید. در اینجا همه نکات لازم در مورد سرماخوردگی کودکان، از جمله علل، علائم و راه حل‌هایی که می‌توانید در خانه از آن‌ها استفاده کنید، گردآوری شده است.

سرماخوردگی چیست؟

سرماخوردگی یک عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی است که توسط رینوویروس‌ها ایجاد می‌شوند که به پوشش داخلی سوراخ بینی کودک وارد شده و باعث ایجاد پاسخ ایمنی بدن او می‌شوند و سرماخوردگی بروز می‌یابد. به سادگی، اگر کودک شما سرفه می‌کند، یا دارای آبریزش بینی است و اغلب عطسه می‌کند، او سرماخورده است.

علل سرماخوردگی در کودکان چیست؟

سرماخوردگی در کودکان به دلیل ماهیت خود شدیدا مسری است و با شرایط مختلف انتقال می‌یابد، مانند:

  • قرار گرفتن در معرض رینوویروس‌ها از طریق قطرات آب موجود در هوا.
  • قرار گرفتن در معرض کسانی که قبلا سرما خورده‌اند.
  • تماس با سطوح آلوده شده توسط ویروس‌های سرماخوردگی

علائم سرماخوردگی در کودکان و نوجوانان

علائم شایع سرماخوردگی عبارتند از:

  • تب خفیف یا درجه پایین
  • سرفه
  • خستگی
  • گلو درد
  • سردرد
  • دشواری تنفس از طریق بینی
  • گرفتگی یا آبریزش بینی
  • دردهای عضلانی
  • اشتهای کم یا کاهش یافته
  • ترشحات مخاطی غلیظ خارج شده از بینی به رنگ زرد یا سبز

آیا سرماخوردگی ویروسی است؟

بله سرماخوردگی ویروسی است و اگر کودک شما با کسی که آن را داشته در تماس باشد، مبتلا خواهد شد. حتی تماس با سطوح آلوده به رینوویروس‌ها می‌توانند موجب سرماخوردگی شوند.

سرماخوردگی در کودکان چه مدت طول می کشد؟

علائم سرماخوردگی 2 تا 3 روز در کودکان ظاهر می‌شود، اما به طور کلی، سرماخوردگی تقریبا کمتر از یک هفته در کودکان به طول می‌انجامد.

چگونه سرماخوردگی کودک تشخیص داده می‌شود؟

پزشک شما ممکن است بینی، گلو و مخاط گلوی کودک را مورد بررسی قرار دهد بدین طریق که با استفاده از یک سواب پنبه از مخاط گلو برای تشخیص نوع سرماخوردگی استفاده خواهد کرد.

عوارض سرماخوردگی در کودکان

عوارض سرماخوردگی در کودکان عبارتند از:

1- عفونت گوش

بعضی از کودکان عفونت ویروسی گوش میانی را تجربه می‌کنند. اگر سرماخوردگی بیش از 3 روز طول بکشد و کودک شما دارای تب بیش از 38 درجه سانتی‌گراد باشد، می‌توانید مطمئن باشید که این یک عفونت گوش است.

2- آسم

کودکان مبتلا به آسم بیشتر در معرض سرماخوردگی قرار دارند.

3- سینوزیت

سرماخوردگی معمولی بیش از 10 روز منجر به گرفتگی بینی می‌شود که به سینوزیت باکتریایی تبدیل می‌گردد.

4- پنومونی

اگر کودک شما بیش از حد سریع نفس بکشد، سرفه داشته باشد و علائم سرماخوردگی بیش از 2-3 روز در او وجود داشته باشند، ممکن است به علت پنومونی باشد.

درمان‌های پزشکی برای سرماخوردگی

سرماخوردگی‌ها معمولا بعد از مدتی ازبین می‌روند اما اگر می‌خواهید به فرزندتان دارو بدهید، احتمالا باید استامینوفن را براساس وزن کودک در نظر داشته باشید. هرگز به اطفال آسپیرین ندهید زیرا استفاده از آن به یک سندروم شناخته شده با عنوان سندرم ری "Reye Syndrome" مرتبط می‌باشد. برای از بین بردن سرفه احتمالا استفاده از ضد احتقان‌هایی همچون قطره‌های پشت حلقی را باید در نظر بگیرید. ناپروکسن برای کودکان زیر 15 سال برای درمان سرفه مناسب است. در صورت لزوم داروهای مورد نیاز توسط پزشک تجویز خواهند گردید.

آیا داروهای سرماخوردگی برای کودکان بی ضرر هستند؟

سازمان غذا و داروی آمریکا توصیه می‌کند که کودکان زیر 2 سال نباید داروهای سرماخوردگی و یا داروهای بدون نسخه (OTC)  مصرف کنند.

اکثر برچسب‌های دارویی مربوط به سرفه به این واقعیت اشاره دارند که محصولات آن‌ها برای خردسالان زیر چهار سال یا دو ساله بی‌خطر هستند.

به طور کلی، داروهای سرماخوردگی برای کودکان زیر 4 سال نامناسب است.

درمان‌های خانگی برای کودکان سرماخورده

1- خواب

اگر می‌خواهید فرزندتان از سرماخوردگی خلاص شود اجازه دهید او بخوابد. خواب بدن را جوان سازی می‌کند و اجازه می‌دهد که بدن عملکردش را بخوبی انجام دهد. بدن در داخل با سرماخوردگی مبارزه می‌کند.

2- بالش را بالا ببرید

سطح بالش یا تشک را بالا ببرید. این حالت اجازه می‌دهد که سینوس‌ها به طور طبیعی تخلیه شوند. حوله‌های رولی و تشک‌های یوگا بخوبی می‌توانند اینکار را انجام دهند.

3- دستگاه بخور

بخور هوای سرد رطوبت مورد نیاز را به اتاق کودک اضافه می‌کند که به پیشگیری از سرماخوردگی کمک می‌کند. مطمئن شوید که فیلترهای دستگاه بخور را به طور مرتب تمیز شوند چون قارچ و کپک ممکن است بدون بررسی در آن رشد کنند.

4- تامین آب بدن

اطمینان حاصل کنید که فرزندتان مقدار زیادی آب، میوه‌های تازه، سبزیجات و دمنوش‌های گیاهی برای از بین بردن باکتری‌ها  مصرف می‌کند. آب رسانی کلیدی برای درمان سرماخوردگی است.

5- سوپ مرغ

سوپ مرغ برای کسانی که سرماخوردگی دارند، بعنوان یک درمان خانگی عالی به حساب می‌آید. سوپ در تامین آب بدن بسیار کارساز است.

6- غرغره کردن

یک‌چهارم قاشق سوپ‌خوری نمک را در داخل آب گرم مخلوط نمایید و غرغره کردن را به کودکان آموزش دهید. غرغره کردن درد گلو را کاهش می‌دهد.

7- حمام بخار

حمام بخار موکوس‌ها را از بین می‌برد، به کودکان کمک می‌کند تا بهتر نفس بکشند و در نهایت، دمای بدن‌شان را کاهش داده و تب آن‌ها را پایین می‌آورد.

8- عسل

اگر فرزند شما بالای 1 سال سن داشته باشد، می‌توانید یک شربت عسل به شربت سرفه او اضافه کنید. این روش را در مورد کودکان زیر یک سال انجام ندهید.

چگونه جلوی سرماخوردگی کودکان را بگیریم؟

اگر چه هیچ واکسن خاصی برای سرماخوردگی وجود ندارد، روش‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانید با به کار بستن آن‌ها جلوی سرما خوردن فرزندتان را بگیرید.

1- تمرین بهداشت مناسب

قبل و بعد از هر وعده غذا، دست‌ها را بشویند. این را بعنوان یک قانون خانه عملی سازید و او را برای انجام اینکار تشویق کنید. به آن‌ها بگویید که دست‌ها را با صابون و آب بشویند و از دستمال کاغذی برای سرفه و عطسه استفاده کنند.

2- ضدعفونی کننده‌ها

به طور دوره‌ای اسباب‌بازی کودک خود را بشویید و از ضدعفونی کننده‌ها برای تمییز کردن وسایل آشپزخانه استفاده کنید.

3- بدون اشتراک

فنجان و بشقاب‌ها نباید در میان اعضای خانواده به اشتراک گذاشته شود. هر کسی باید از وسایل شخصی خود استفاده کند. در صورت لزوم از فنجان یکبار مصرف برای اعضای سرماخورده خانواده استفاده کنید.

4- بدون تماس

این مورد را بعنوان یک قاعده کلی در مورد نزدیک شدن به افراد سرماخورده اجرایی کنید.

5- تغذیه و شیوه زندگی

کودکان خود را از لحاظ جسمی فعال نگه دارید، ورزش کردن و تغذیه مناسب را در رژیم غذایی او حفظ کنید. نداشتن استرس و بکارگیری یک شیوه زندگی سالم در پیشگیری از سرماخوردگی و تقویت ایمنی به خوبی عمل می‌کنند.

چه زمانی باید به یک متخصص اطفال مراجعه کرد؟

اگرچه سرماخوردگی به خودی خود برطرف می‌شود، اما اگر کودک شما علائم زیر را تجربه کرد، ویزیت توسط یک پزشک متخصص اطفال ضروری خواهد بود:

  • تب بالای 100.4 درجه فارنهایت که به مدت 12 هفته در نوزادان ادامه داشته باشد.
  • تب بالا که بیش از 2 تا 4 روز طول بکشد.
  • از دست دادن اشتها
  • خواب آلودگی غیرطبیعی
  • درد گوش
  • خستگی
  • علائم دیگری که با وجود درمان‌های خانگی و استفاده از دارو بهبود نیابند.
  • سردرد و سرفه

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است و همینطور برای سرماخوردگی معمولی نیز صادق است. اگر شما مشکوک به سرماخوردگی فرزندتان هستید، اجازه دهید بیشتر استراحت کند و از غذاهای سالم و به مقدار کافی برای بازیابی بدنی او استفاده کنید.

 

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/children_colds#1
  2. https://www.webmd.com/first-aid/treating-colds-in-children

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
فاطمه قربانی

فاطمه قربانی

فاطمه قربانی هستم، لیسانس ژنتیک، به علوم نوین پزشکی و ایمونولوژی علاقمندم. از شما دوست گرامی بخاطر مطالعه این مقاله و همچنین مجموعه تریتا بخاطر فرصت انتشار مطالبم در راستای کمک به ارتقای دانش کمال تشکر دارم. شاد باشید و سلامت

my name is Fatemeh Ghorbani, I have a B.S in genetics and interested in immunology and medical science. I believe that, even into the smallest acts, should be put our heart, mind and soul. Thank you for reading my article