بیماری پارکینسون parkinson، علائم، علل و درمان
بیماری پارکینسون اختلال پیشرفته عصبی است که با لرزش دست و پا همراه است. علائم این بیماری به تدریج شروع میشود. گاهی اوقات نیز با یک لرزش ناگهانی قابل توجه در یک دست شروع خواهد شد. در مراحل اولیه بیماری پارکینسون، کمی اختلال در گفتار پیش میآید.
علائم بیماری پارکینسون در طول زمان بهبود مییابد. گرچه بیماری پارکینسون نمیتواند درمان شود، داروها ممکن است علائم شما را به طور قابل توجهی بهبود بخشد. گاهی اوقات پزشک برای درمان عمل جراحی را توصیه میکند.
آشنایی با علائم بیماری پارکینسون
علائم و نشانههای بیماری پارکینسون برای همه متفاوت است. علائم اولیه ممکن است خفیف باشد.
- لرزش: شروع لرزش در یک سمت از بدن است که معمولا از نوک انگشتان شروع میشود.
- آرام شدن حرکت (برادیکینزیا): با گذشت زمان، بیماری پارکینسون ممکن است حرکت شما را کندتر میکند، این افراد نمیتوانند کارهای ساده خود را به درستی انجام دهند. حتی نمیتوانند درست راه بروند و پای خود را روی زمین میکشند.
- سفت شدن عضله: سفتی عضله ممکن است در هر بخش از بدن رخ دهد. عضلات سفت و دردناک میشود و دامنه حرکتی شما را محدود میکنند.
- اختلال در تعادل بدن: علائم دیگر این بیماری اختلال در تعادل بدن است.
- از دست دادن حرکات بدن: این بیماری ممکن است باعث کاهش توانایی حرکات ناخودآگاه بدن شود. از جمله چشمک زدن، لبخند زدن و یا نوسان دست خود را در هنگام راه رفتن.
- تغییرات گفتاری: ممکن است دچار اختلالات گفتاری شوید. حتی ممکن است نتوانید چند جمله کوچک را به درستی بیان کنید.
علل به وجود آمدن بیماری پارکینسون
در بیماری پارکینسون، برخی سلولهای عصبی (نورونها) در مغز به تدریج از بین میروند. بسیاری از این علائم ناشی از، از دست دادن نورونهایی است که یک پیامرسان شیمیایی در مغز شما به نام دوپامین ایجاد میکند. هنگامی که سطح دوپامین کاهش مییابد، باعث ایجاد فعالیت غیرطبیعی مغز شده و این موضوع باعث بیماری پارکینسون میشود.
علت بیماری پارکینسون ناشناخته است، اما به نظر میرسد عوامل متعددی از جمله:
1- ژنتیک
متخصصان جهشهای ژنتیکی خاصی را در این بیماری شناسایی کردهاند که باعث بیماری پارکینسون میشود. این جهشهای ژنتیکی بسیار نادر و غیرمعمول هستند.
2- محرکهای محیطی
قرار گرفتن در معرض سموم خاص یا دود سیگار و آلودگی هوا خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را افزایش میدهد. محققان همچنین خاطر نشان کردند که تغییرات زیادی در مغز افراد مبتلا به بیماری پارکینسون اتفاق میافتد، هر چند مشخص نیست که چرا این تغییرات رخ میدهد. این تغییرات عبارتند از:
- جسم لویی (lewy bodies): جسم لویی دانههای پروتئینی هستند که در سلولهای عصبی بیماران عصبی مانند پارکینسون گسترش پیدا میکنند. این دانههای میکروسکوپی در زمان بیوبسی از مایع مغزی نخاعی کاملا مشخص هستند.
- آلفا سینوئولین Alpha-synuclein: دانشمندان معتقدند پروتئین طبیعی و گستردهای به نام آلفا سینوکلین یا پروتئین آلفا (a-synuclein) بر روی بدن تاثیرات گستردهای دارد. تحقیقاتی که بر روی موشها انجام شد، مشخص کردند که پروتئین آلفا اگر به شکل تودههای طبیعی در یک نقطه جمع شوند باعث بیماری پارکینسون خواهند شد.
عوامل خطر
عوامل خطر برای بیماری پارکینسون عبارتند از:
- سن: جوانان به ندرت بیماری پارکینسون را تجربه میکنند. سن معمول این بیماری معمولا بالاتر از 60 سال است.
- وراثت: وراثت و سابقه خانوادگی شانس ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
- جنسیت: مردان بیشتر از زنان دچار پارکینسون میشوند.
- قرار گرفتن در معرض سموم: در معرض قرار گرفتن علف کشها و آفت کشها ممکن است خطر بیماری پارکینسون را کمی افزایش دهد.
عوارض جانبی بیماری پارکینسون
- مشکلات فکری و روانشناختی
- افسردگی و تغییرات عاطفی
- ترس و اضطراب و از دست دادن انگیزه
- مشکلات در بلع ( انسداد راه گلو)
- مشکل در جویدن و خوردن غذا
- تغییرات در صورت، ماهیچههای فک و دهان (گاهی ممکن است منجر به خفگی و تنگی نفس نیز شود)
- اختلالات خواب (بیدار ماندن در طول شب و خوابیدن در طول روز)
- مشکلات اداری و اختلال در کار مثانه
- یبوست شدید
- کاهش شدید فشارخون (ممکن است باعث سرگیجههای بسیار مزمن شود)
- اختلال در حس بویایی
- خستگی مفرط
- درد شدید
- اختلال عملکرد جنسی (کاهش میل جنسی)
تشخیص بیماری پارکینسون
- تاریخچه پزشکی
- معاینه فیزیکی
- اسکن دوپامین (DAT)
- آزمایش خون
- تصویربرداری MRI, CT
- اسکن مغز
علاوه بر معاینه شما، پزشک ممکن است به شما دارو کربیدوپا لوودوپا (Rytary ،Sinemet) تجویز کند. برای تشخیص این بیماری دوز کافی به شما داده میشود و طبق آن این بیماری تشخیص داده میشود.
درمان پارکینسون
بیماری پارکینسون نمیتواند درمان شود، اما داروها میتوانند به کنترل علائم شما کمک کنند، در برخی از موارد، ممکن است جراحی توصیه شود. پزشکتان همچنین میتواند تغییرات شیوه زندگی، مخصوصا ورزش هوازی را پیشنهاد کند. در بعضی موارد، فیزیوتراپی که بر تعادل و کشش تمرکز دارد نیز مهم است. آسیب شناس گفتاری زبان ممکن است به بهبود مشکلات گفتاری کمک کند.
1- معرفی داروهای پارکینسون
- Carbidopa-levodopa: (کاربی دوپا لوودوپا) موثرترین داروی درمان پارکینسون است. این ماده شیمیایی طبیعی به مغز شما منتقل شده و دوپامین تولید میکنند.
- Lodosyn: این دارو با کاربی دوپا لوودوپا ترکیب شده و تهوع ناشی از مصرف آن را کم میکند.
- آگونیستهای دوپامین: برخلاف لوودوپا، آگونیستهای دوپامین به دوپامین تغییر نمیکنند. در عوض، اثرات دوپامین در مغز شما را بیشتر میکنند. آگونیستهای دوپامین عبارتند از: Pramipexole Mirapex، روپینیرول (Requip) و روتیگوتین (Neupro، به عنوان یک پچ داده شده). Apomorphine Apokyn، یک آگونیست دوپامین تزریقی کوتاه مدت است که برای تسریع سریع استفاده میشود. از عوارض آگونیستهای دوپامین شامل اضطراب و توهم و خواب آلودگیهای شدید است.
- مهار کننده MAO B: (باز دارنده های مونو آمینو اکسیداز) این داروها عبارتند از: سلژیلین (الدپریل، زلپار)، (Eldepryl, Zelapar)، رزاگیلین (آزیلکت (Azilect) و سافین امید (Xadago). عوارض جانبی ممکن است تهوع یا بیخوابی باشد.
- آنتی کولینرژیک Anticholinergic: این داروها برای سالهای زیادی برای کمک به کنترل لرزش همراه با بیماری پارکینسون استفاده شده است. داروهای در دسترس هستند، از جمله بنزوتروپین (Cogentin) یا تري هگزیفنیدیل
- آمانتادین amantadine: را به تنهایی برای تجویز کوتاه مدت علائم بیماری پارکینسون تجویز میکنند. همچنین ممکن است در طی مراحل بعد بیماری پارکینسون، با Carbidopa-levodopa درمان شود تا حرکات بدن را کنترل کند.
2- جراحی
جراحی آخرین تصمیم پزشکان برای درمان این بیماری است.
3- درمانهای خانگی
- مصرف غذاهای ارگانیک و غذاهایی که فیبر و آب زیادی داشته باشند.
- ماساژ
- ورزش تایچی
- یوگا
- مدیتیشتن
تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:
منابع:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055
- https://www.webmd.com/parkinsons-disease/default.htm