سرطان مری زمانی به وجود میآید که سلولهای سرطانی در مری یعنی همان ساختار لولهای شکلی که از گلو تا شکم ادامه دارد و غذا را به معده میرساند رشد میکنند. سرطان مری معمولا در لایه داخلی مری شروع میشود و میتواند در سراسر لایههای دیگر و یا حتی سایر قسمتهای بدن گسترش یابد.
دو نوع سرطان مری وجود دارد. نوع اول، کارسینوم سلول سنگفرشی نام دارد. سلولهای سنگفرشی تمام قسمت درونی مری را پوشاندهاند و لذا سرطان این سلولهای سنگفرشی میتواند در طول کل مری پراکنده شود.
نوع دیگر سرطان مری، آدنوکارسینوما نامیده میشود. این سرطان از طریق سلولهای غدهای توسعه مییابد. در هنگام بروز این نوع از سرطان مری، سلولهای سنگ فرشی که به طور نرمال لایهی درونی مری را پوشاندهاند، توسط سلولهای غدهای جایگزین میشوند. این امر معمولا در قسمتهای پایینتر مری جایی در نزدیکی معده اتفاق میافتد و عمدتا به دلیل رفلاکس اسید معده به وجود میآید.
در اوایل ممکن است این بیماری هیچگونه علائمی نداشته باشد، اما علائم سرطان مری در مراحل پیشرفته عبارتند از:
اما نکتهای که در اینجا قابل ذکر است این است که سرطانهای مری، در مردان بسیار شایعتر از زنان هستند چراکه بسیاری از این سرطانها به مصرف دخانیات، مصرف الکل و یا اضافه وزن بیش از حد مرتبط میباشند.
تشخیص این بیماری ممکن است از طریق آندوسکوپی (مری بینی) و بیوپسی بافت امکانپذیر باشد. این آزمون، میتواند نتایج قطعیای را به همراه داشته باشد زیرا بافت مری در این تست با استفاده از میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفته و وجود سلولهای سرطانی تایید میشود.
سرطان مری 5 مرحله دارد (مراحل 0 تا IV) که در آن 0 دارای حداقل تهاجم و IV تهاجمیترین مرحله است که سرطان به تمام ارگانهای دور و نزدیک حمله میکند.
سرطان مری ممکن است بلع مواد غذایی و مایع را از طریق مری دشوار ساخته و باعث انسداد مری شود
درد، شایعترین عارضهی جانبی سرطان مری است
اگرچه خونریزی معمولا به تدریج اتفاق میافتد، اما در بعضی موارد ممکن است ناگهانی و شدید باشد.
در مراحل اولیه، سرطان مری با روش آندوسکوپی درمان میشود. لکن در مراحل پیشرفته ممکن است برای حذف برخی از قسمتهای مری به جراحی نیاز باشد. سایر روشهای درمانی مانند درمان هدفمند، شیمی درمانی و پرتودرمانی نیز ممکن است به تنهایی یا به صورت ترکیبی توصیه شود. دیگر روشهای درمانی عبارتند از:
داروهای ایمونوتراپی به نحوی طراحی شدهاند که با مصرف آنها، سیستم ایمنی بدن میتواند سلولهای سرطانی را تشخیص داده و به آنها حمله کند.
ممکن است جراحی برای درمان مرحله اول و مرحله دوم سرطان مری توصیه شود، یا ممکن است در ترکیب با سایر روشهای درمان به کار گرفته شود.
این روش به بررسی اختلالات سیستم گوارش پرداخته و نقش مهمی را در تشخیص و درمان سرطان مری ایفا میکند.
شیمی درمانی نیز میتواند در مراحل بعدی بیماری به کار گرفته شود
با توجه به مرحله بیماری ممکن است از جراحی یا پرتو درمانی نیز استفاده شود.
رادیولوژی مداخلهای روشی است که پزشکان از طریق آن میتوانند تومورهای مری را بررسی کنند و درمان لازم را به کار گیرند.
زمانی که پزشک نمیخواهد از گزینه جراحی استفاده کند میتواند از داروهای هدفمند استفاده نماید.
ممکن است پس از درمان سرطان مری، فرد دچار عوارض جانبی شود که حتما باید بیمار تحت مراقبتهای پس از درمان قرار بگیرد. این عوارض شامل:
شما میتوانید اقدامات زیر را برای کاهش خطر ابتلا به سرطان مری انجام دهید:
اگر به طور مداوم سیگار میکشید بهتر است هر چه زودتر سیگار را ترک کنید
از نوشیدن مشروبات الکلی اجتناب کنید.
انواع مختلف میوهها و سبزیجات را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، با پزشک خود درباره استراتژیهایی که باعث کاهش وزن میشوند صحبت کنید.