نزدیکبینی یک مشکل رایج بینایی است که در آن، اجسامی را که نزدیکتان هستند به خوبی میبینید، اما اجسام دورتر محو و تار دیده میشوند. این حالت زمانی ایجاد میشود که چشم شما نور را به درستی منعکس نمیکند و تصاویر به جای اینکه بر روی شبکیه ایجاد شوند جلوی آن تشکیل میشوند. نزدیکبینی ممکن است به آهستگی و یا به سرعت به مرور زمان در شما ایجاد شود، معمولا در دوران کودکی و نوجوانی بدتر میشود. اغلب نزدیکبینی جنبهی ارثی و فامیلی دارد.
نشانههای نزدیکبینی
- اجسامی که با فاصله از شما قرار گرفتند را تار میبینید.
- نیاز به نگاه کردن با چشمان نیمه باز برای واضح دیدن
- سردرد به خاطر خستگی چشم
- مشکل بینایی در زمان رانندگی، خصوصا رانندگی در شب
نزدیکبینی در کودکان و نوجوانان
- پلک زدن مداوم
- نیاز به نشستن نزدیک تلویزیون و صفحهی نمایش و تخته سیاه
- چشمک زدن زیاد
- مالیدن مدام چشمها
چه زمانی وقتش است که به پزشک مراجعه کنید؟
اگر تاربینی و نزدیکبینی به حدی رسیده است که قادر نیستید کارها را به آن خوبی که میخواهید انجام دهید، یا مشکلات بینایی لذت انجام دادن کارها را از بین برده است، به یک چشم پزشک مراجعه کنید. پزشک، شدت نزدیکبینی شما را تخمین میزند و برای حل این مشکل راهحل میدهند!
اگر این نشانهها را دارید، در اسرع وقت به پزشک مرجعه کنید
- پیدایش ناگهانی ذرات کوچک و شناور که به نظر میرسد در میدان دید شما شناور هستند و مزاحم بینایی هستند (فلوتر چشم)
- برق زدن و فلاش زدن نور در یک یا هر دو چشم
- پردهای مثل سایه میدان دید شما را پوشانده است
موارد بالا نشانههای هشدار دهندهی، جدا شدگی شبکیه هستند که از عوارض جانبی نادر نزدیکبینی است. جدا شدگی شبکیه یک مورد اورژانسی است و نباید زمان را از دست داد.
عوامل ایجاد کنندهی نزدیکبینی
چشمها دو قسمت برای متمرکز کردن و به کانون در آوردن تصاویر دارند:
- قرنیه، قسمت روشن و شفاف گنبدی شکل که در قسمت جلویی چشم قرار دارد
- لنز، یک ساختار روشن و شفاف که هم شکل و هم اندازهی یک دکمه کوچک است.
در یک چشم سالم و نرمال، این قسمتها یک انحنای کاملا صاف، شبیه سنگ مرمر دارند. لنز و قرنیه تمام نورهای وارد شده را برای انعکاس یک تصویر متمرکز بر روی شبکیه، پشت چشم، منعکس و متمرکز میکنند. اگر این قسمتها انحنای صاف و همواری نداشته باشند، اشعههای نور به درستی منعکس نمیشوند و شما مشکل دید انکساری خواهید داشت. نزدیکبینی معمولا زمانی رخ میدهد که مردمک چشمتان بلندتر و کشیدهتر از حد نرمال باشد و یا قرنیه بیش از حد انحنا داشته باشد، در این حالت به جای فوکوس کردن درست بر روی شبکیه، نور جلوی شبکیه منعکس میشود و در نتیجه اجسام دورتر، تار دیده میشوند.
عوامل خطرساز کدامند؟
- ژنتیک: نزدیکبینی جنبهی خانوادگی و ارثی دارد. اگر یکی از والدین شما نزدیکبین باشد، احتمال ابتلای شما بیشتر خواهد شد. اگر پدر و مادر هر دو نزدیکبین باشند این احتمال باز هم شدیدتر خواهد شد.
- خواندن و مطالعهی زیاد و فعالیتهای زیاد چشمی، افرادی که زیاد مطالعه میکنند، مینویسند و یا با کامپیوتر کار میکنند، با احتمال بیشتری به نزدیکبینی دچار میشوند. مدت زمانی که تلویزیون میبینید و یا بازی کامپیوتری میکنید هم میتواند دخیل باشد. حتی نگه داشتن خیلی نزدیک کتاب و مجله به چشم هم میتواند خطر ساز باشد.
- عوامل محیطی: بعضی مطالعات عنوان میکنند که اگر فرد مدت زمانی را بیرون از منزل نباشد با احتمال بیشتری دچار نزدیکبینی میشود.
عوارض و مشکلات جانبی مرتبط با نزدیکبینی
- کاهش کیفیت زندگی
- خستگی چشم
- اختلال در تامین امنیت
- بار مالی
- بالا بردن احتمال بیماریهای دیگر چشمی مثل آب سیاه
تشخیص نزدیکبینی
برای تشخیص، معاینه چشم انجام میشود، بهتر است هر دوسال چشمها معاینه شوند، اما شما هر زمانی که در مورد بینایی خود نگران شدید و نشانهای دیدید باید به پزشک مراجعه کنید، که شامل ارزیابی انکسار و انعکاس چشمی و یک آزمایش سلامت چشم است. در جریان ارزیابی انکساری مشکلاتی مانند نزدیکبینی و دوربینی و یا آستیگمات بودن چشم تخمین زده میشود. ممکن است پزشک از چندین وسیله و ابزار استفاده کند و از شما بخواهد از طریق چندین لنز به تصاویر در فاصلههای مختلف نگاه کنید.
احتمال دارد برای برای گشاد کردن مردمک چشم و بررسی سلامت چشم، در چشمتان قطره بریزد. این قطره ممکن است برای ساعاتی چشم شما را به نور حساستر کند. با کمک قطره و گشادتر شدن مردمک، پزشک قادر خواهد بود داخل چشمها را دقیقتر بررسی کند.
درمان نزدیکبینی
- لنزهای تصحیح کننده، مثل عینکها و لنزهای طبی که کمک میکند چشم بر روی اجسام دورتر درست فوکوس کند.
- جراحی لیزری چشم، برای ایجاد تغییر شکل چشم(تغییر مردمک و انحنای قرنیه و لنز چشم) نباید برای کودکان که هنوز رشد و توسعهی چشمشان کامل نشده استفاده شود.
- ایمپلنت لنز مصنوعی، این لنز جایگزین لنز معیوب چشم میشود.
جلوگیری از نزدیکبینی ممکن است؟
جلوگیری از نزدیکبینی غیرممکن است، اما مطالعات نشان میدهد که میتوان سرعت پیشرفت آن را کندتر کرد. با این راهحلها میتوانید تا جای ممکن از چشمهای خود محافظت کنید:
- معاینه منظم چشمها
- کنترل بیماریهای مزمن مانند دیابت که بر روی بینایی اثر دارد
- محافظت چشمها در برابر نور خورشید
- مراقب از چشمها که زخمی نشوند و آسیب نبینند
- غذاهای سالم مثل میوهها و سبزیجات و ماهی سالمون و امگا 3 مصرف کنید
- سیگار نکشید!
- از لنزهای طبی تصحیح کنندهی مناسب استفاده کنید، استفاده از لنزهای غیر استاندارد و ضعیف، مشکلات چشمی را بدتر میکنند
- از نور مناسب استفاده کنید
- خستگی چشم را کاهش دهید مثلا هر چند دقیقه نگاهتان را از کامپیوتر بردارید و چشمهایتان را ببندید
تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:
منابع:
- https://www.nhs.uk/conditions/short-sightedness
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556