آیا ماسک زدن برای پیشگیری از انتقال ویروس کرونا موثر است؟

میزان انتقال کرونا در صورت استفاده از ماسک چقدر است؟

آیا ماسک صورت می‌تواند به کاهش شیوع ویروس کرونا (SARS-CoV-2) که باعث کووید 19 می‌شود کمک کند؟ بله!

ماسک صورت همراه با سایر اقدامات پیشگیرانه، مانند شستن مکرر دست‌ها و فاصله اجتماعی، به کند شدن شیوع ویروس کمک می‌کند. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) همچنان توصیه می‌کنند که از ماسک‌های صورت برای جلوگیری از انتقال SARS-CoV-2، ویروسی که باعث کووید 19 شود، استفاده کنید.

در 14 ژوئیه سال 2020، دکتر رابرت ردفیلد، مدیر CDC در یک بیانیه مطبوعاتی با منبع معتبر گفت: "ماسک یکی از قدرتمند‌ترین سلاح‌هایی است که ما می‌‌توانیم از آن برای کاهش سرعت و توقف انتقال ویروس استفاده کنیم به ویژه هنگامی که در یک محیط عمومی و اجتماعی حاضر می‌ شویم.

در حالی که مردم نسبت به این توصیه‌‌ها شک و تردید دارند، شواهد علمی همچنان نشان می‌‌دهد که ماسک‌‌ها موثر هستند و کارایی دارند. در مورد دلایل این امر، کارشناسان می‌‌گویند که این علم بسیار ساده است.

چرا ماسک زدن در جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا موثر است؟

دکتر میلان هان، استاد پزشکی در بخش مراقبت‌های ریوی و حساسیت در دانشگاه میشیگان می‌گوید که انتقال کرونا ویروس از طریق قطرات تنفسی انجام می‌شود که از دهان و بینی افراد هنگام صحبت کردن، عطسه یا سرفه خارج می‌شود. اگر این قطرات وارد دهان یا بینی افراد نزدیک شود یا از طریق استنشاق به ریه‌ هایشان برسد، آن‌ها به ویروس مبتلا می‌شوند.

ماسک‌ها مانع فیزیکی ایجاد می‌کنند که این قطرات را گیر می‌آورد و مانع از پخش شدن آنها در هوای اطراف می‌شود. دکتر هان گفت ماسک‌ها حتی از اهمیت بیشتری برخوردار هستند زیرا بخش قابل توجهی از افرادی که  به ویروس کووید 19 مبتلا هستند یا علائمی را نشان نمی‌دهند یا چندین روز طول می‌کشد تا علائم را بروز دهند. با این حال مطالعات نشان می‌دهد که این افراد در دوره‌ای که علائم ندارند هم می‌توانند ویروس را به افراد اطراف خود منتقل کنند.

این داده‌ها حاکی از آن است که استفاده از ماسک می‌تواند شیوع بیماری توسط این افراد بدون علامت اما ناقل را محدود کرده و کاهش دهد.

شواهد در حال رشد، اثربخشی ماسک‌ها را تایید می‌کنند

در شماره 14 ژوئیه سال 2020 مجله انجمن پزشکی آمریکا (JAMA)، نویسندگان یک مقاله با منبع معتبر گفتند که اکنون زمان آن رسیده است که به صورت جهانی از ماسک زدن استفاده کنیم.

در حمایت از عقیده خود، آنها به دو مطالعه موردی اشاره کردند که در همان روز منتشر شد.

یکی از مطالعات با منبع معتبر نشان داد که سیاست استفاده از ماسک به صورت همگانی در یک سیستم بیمارستان بوستون باعث کاهش انتقال SARS-CoV-2  شده است.

پیش از اجرای سیاست ماسک، موارد ابتلای جدید در بین کارکنان مراقبت‌های بهداشتی که تماس مستقیم با بیمار داشتند، به صورت نمایی افزایش می‌یافت.

بر اساس این گزارش، پس از اتمام این سیاست، تعداد کارکنان مراقبت‌های بهداشتی علامت دار که تست کووید 19 آنها مثبت شده، به طور پیوسته کاهش یافته است.

در پاسخ به بدبینان:

با وجود شواهد علمی حمایت از پوشیدن ماسک‌ها، بسیاری از آمریکایی‌ها اعتراض خود را نسبت به استفاده از آنها اعلام کرده‌اند.

ما از دکتر وینیشا امین، پزشک بیمارستان در دانشگاه مریلند فوقانی چسپایک سلامتی خواسته‌ایم تا با برخی از نگرانی‌های بیشتر و افسانه‌های نادرست که در حال حاضر در حال گسترش هستند مقابله کند.

1- ماسک زدن به درد نمی‌خورد:

دکتر امین گفت "بیایید این افسانه را تجزیه کنیم" ماسک‌ها در محافظت از شما و عزیزانتان از ویروس مفید و مؤثر هستند."

وی افزود: "تعداد زیادی از داده‌ها و تحقیقات علمی برای کمک به تحکیم این توصیه وجود دارد."

دکتر امین گفت: "در دنیای علمی، داروی مبتنی بر شواهد اولویت دارد و ما باید به پزشکان و جامعه‌ی علمی اعتماد کنیم. وقتی پزشكان توصیه می‌كنند برای این است که شما و عزیزانتان از لحاظ پزشکی و سلامتی در امنیت باشید."

2- ماسک زدن نا راحت و اذیت کننده ست:

دکتر امین گفت: "این بدان معنی است که شما فقط یک ماسک را امتحان کرده‌اید و به سرعت از یافتن ماسکی که به خوبی کار می‌کند، تسلیم شده‌اید."

وی گفت: "بله، آنها ممکن است رطوبت ایجاد کنند، اما در این شرایط، یک ماسک از جنس پنبه‌ای بزنید که تنفس در آن‌ها راحت‌تر از ماسک‌های از جنس پلی استر است.

بله، آنها ممکن است گوش‌های شما را آزار دهند. در چنین شرایطی، ماسکی پیدا کنید که کش یا بند آن، پارچه‌ای باشد یا یک بند منعطف نرمتر که پوست شما را تحریک نکند.

بله، آنها عینک را مه‌آلود می‌کنند. من هم همین مسئله را دارم. در چنین شرایطی، عینک خود را روی ماسک بر روی پل بینی خود قرار دهید تا به شما در نگه داشتن ماسک کمک کرده و هم‌چنین منجر به کاهش مه در زیر عینکتان بشود.

3- من نگران کربن دی اکسید تولید شده در زیر ماسک و مریض شدنم هستم:

دکتر امین گفت: "هیچ استدلال علمی وجود ندارد که این ادعا را که دی اکسید کربن زیر ماسک انباشته می‌شود، تأیید کند."

وی گفت: "متخصصان بهداشت و درمان مانند پزشکان و جراحان ما چندین دهه است که از ماسک‌های محکم‌تر و غیرقابل تحمل استفاده می‌کنند، اما تاکنون هیچ مشکلی برایشان پیش نیامده است."

وی ادامه داد: " به همان آسانی که اکسیژن از ماسک‌ها به داخل نفوذ می‌کند، دی اکسید کربن نیز از ماسک عبور کرده و خارج می‌شود."

4- من جزو افراد پرخطر برای ابتلا نیستم:

دکتر امین اذعان دارد که آسیب‌پذیر‌ترین افراد آن‌هایی هستند که دارای چندین بیماری زمینه‌ای و یا نقص سیستم ایمنی هستند.

با این حال وی خاطر نشان کرد: حتی اگر شما از سلامتی مطلوبی برخوردار باشید باز هم ممکن است ناقل بیماری باشید و عزیزان و اطرافیان آسیب‌پذیر خود را مبتلا کنید.

وی افزود : همه‌ی ما به عنوان یک جامعه برای داشتن رفاه و سلامتی به یک دیگر وابسته هستیم.

ماسک‌های مختلف چه کاربردی دارند؟

1- ماسک جراحی:

ماسک جراحی که ماسک پزشکی نیز نامیده می‌شود، ماسک جراحی یک ماسک یکبار مصرف مناسب است که از بینی و دهان فرد در برابر تماس با قطرات، پاشش و اسپری‌هایی که ممکن است حاوی میکروب باشد محافظت می‌کند. یک ماسک جراحی هم‌چنین ذرات بزرگ موجود در هوا را فیلتر می‌کند. ماسک‌های جراحی ممکن است با کاهش قرار گرفتن در معرض بزاق و ترشحات تنفسی پوشنده ماسک، از دیگران محافظت کنند.

در حال حاضر، سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا هیچ نوع ماسک جراحی مخصوصاً برای محافظت در برابر کروناویروس را تأیید نکرده است، اما در صورت عدم وجود ماسک‌های N95، ممکن است این ماسک‌ها کافی باشند.

2- ماسک N95:

این ماسک در واقع نوعی دستگاه تنفس است. یک ماسک N95 محافظت بیشتری را نسبت به ماسک‌های جراحی ایجاد می‌کند، زیرا هنگام دم می‌تواند ذرات بزرگ و کوچک را فیلتر کند. همانطور که از نام آن پیداست، این ماسک به گونه‌ای طراحی شده است که 95٪ از ذرات بسیار کوچک را مسدود کند. برخی از ماسک‌های N95 دارای دریچه‌هایی هستند که باعث می‌شود تنفس راحت‌تر شود. با استفاده از این نوع ماسک، در هنگام بازدم هوای فیلتر نشده آزاد می‌شود.

ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی باید قبل از استفاده از دستگاه تنفس N95 در محیط کار، آموزش ببینند و از آزمایش مناسب برخوردار باشند. مانند ماسک‌های جراحی، ماسک‌های N95 یکبار مصرف هستند. با این حال، محققان روش‌های ضد عفونی کردن ماسک‌های N95 را آزمایش می‌کنند تا بتوان از آنها استفاده مجدد کرد.

برخی از ماسک‌های N95 و حتی برخی ماسک‌های پارچه ای، دریچه‌های یک طرفه دارند که باعث می‌شود تنفس راحت‌تر شود. اما از آنجا که دریچه در هنگام بازدم، هوای فیلتر نشده را منتشر می‌کند، این نوع ماسک مانع از انتشار ویروس کاربر نمی‌شود. به همین دلیل برخی جاها آنها را ممنوع اعلام کرده‌اند.

3- ماسک پارچه‌ای:

یک ماسک پارچه‌ای برای به دام انداختن قطرات رها شده در هنگام صحبت، سرفه یا عطسه استفاده می‌شود. درخواست از همه برای پوشیدن ماسک پارچه‌ای می‌تواند منجر به کاهش شیوع ویروس توسط افرادی که مبتلا به کووید 19هستند، بشود، اما خیلی از مردم آن را درک نمی‌کنند.

ماسک پارچه‌ای انتقال ویروس کرونا را کاهش می‌دهد خصوصا وقتی در اماکن عمومی و محیط‌های شلوغ استفاده می‌شود.

در حالی که ماسک‌های جراحی و N95 ممکن است کمبود داشته باشند و باید برای کادر درمان محفوظ بمانند، ماسک‌های صورت پارچه‌ای در دسترس‌تر است و قابل شستشو و استفاده مجدد می‌باشد.

ماسک‌ها را می‌توان از مواد معمول مانند صفحات ساخته شده از پنبه محکم بافته، ساخت. دستورالعمل‌ها به راحتی بصورت آنلاین یافت می‌شوند. ماسک‌های پارچه باید شامل چند لایه پارچه باشد.

سخن آخر

شواهدی در حال رشد وجود دارد که نشان می‌دهد ماسک در جلوگیری از شیوع کووید 19 کاملا مؤثر است.

ماسک‌ها با گرفتن قطرات حاوی ویروس که هنگام صحبت، سرفه یا عطسه خارج می‌شوند، به روشی بسیار ساده عمل می‌کنند.

اگرچه اصل پشت ماسک‌ها یک روش ساده است، اما آنها بخش مهمی از ابتلا به این بیماری هستند.

کارشناسان می‌گویند وقتی همه ما همکاری می‌کنیم و ماسک می‌زنیم، تاثیرگذاری بیشتری دارد و باعث می‌شود ابتلا به بیماری بسیار کاهش پیدا کند. البته فراموش نکنید که در کنار ماسک زدن باید اقدامات دیگر نظیر شستن دست‌ها و رعایت فاصله را نیز انجام دهیم.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.healthline.com/health-news/the-simple-science-behind-why-masks-work#The-bottom-line
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-mask/art-20485449

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
رعنا فرحی

رعنا فرحی

دانش آموخته رشته تکنولوژی جراحی (اتاق عمل)