هیپوتیروئیدیسم یا کم کاری تیروئید، زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید هورمونهای بسیار کمی تولید میکند. تیروئید یک غده پروانهای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد. تیروئید دو هورمون: تیروتیترونین (T3) و تیروکسین (T4) ترشح کرده و متابولیسم کلی بدن را تنظیم میکند.
سطح پایین هورمونهای تیروئید میتواند طیف گستردهای از علائم و نشانهها را از تغییرات در عملکرد ذهنی تا مشکلات گوارش تحت تاثیر خود قرار دهد. هورمونهای تیروئید نقش مهمی در تنظیم متابولیسم و مصرف انرژی دارند و تقریبا تمام اعضای بدن را تحت تاثیر قرار میدهند. در مراحل اولیه، فرد ممکن است علائم را متوجه نشود. با این حال، کم کاری تیروئید منجر به عوارض شدیدی مانند ناباروری و بیماری قلبی شود.
خستگی یکی از شایعترین علائم کم کاری تیروئید است. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری، احساس خستگی مفرط میکنند و در بعضی موارد نمیتوانند حتی کارهای روزمره خود را انجام دهند. درمان کم کاری تیروئید معمولا سطح انرژی و عملکردی افراد را بهبود میبخشد.
هورمونهای تیروئید به تنظیم وزن بدن، مصرف غذا و متابولیسم چربی و قند کمک زیادی میکنند. افرادی که سطح هورمونهای تیروئیدشان پایین است دچار افزایش وزن شدید میشوند. حتی در موارد خفیف کم کاری تیروئید ممکن است خطر افزایش وزن و چاقی را افزایش دهد. افراد مبتلا به این بیماری اغلب، چهره پف کردهای دارند و انگار باد کردهاند.
هیپوتیروئید ممکن است بر روی عضلات و مفاصل یک فرد تاثیر بگذارد، و باعث ایجاد علائم زیر شود:
تحقیقات همچنین نشان میدهد که ارتباط زیادی بین اختلالات تیروئید و آرتریت روماتوئید وجود دارد که یک بیماری خود ایمنی است و باعث تورم دردناک در مفاصل میشود.
افراد مبتلا به کم کاری تیروئید معمولا حافظه آنها ضعیف بوده و دچار مشکلات روانشناختی هستند. زیرا مغز به هورمونهای تیروئید نیاز دارد تا به درستی عمل کنند. تحقیقات نشان میدهد که سطح پایین هورمونهای تیروئید میتواند باعث ایجاد تغییرات در ساختار و عملکرد مغز شود. علائمی همچون:
فرد مبتلا به کم کاری تیروئید به طور مداوم احساس سرمای شدید میکند. زیرا سوخت و ساز بدن کاهش مییابد و گردش خون دچار مشکل خواهد شد.
آزمایش TSH ،T4 ،T3 و آنتی بادیهای تیروئید برای تشخیص کم کاری یا پرکاری تیروئید تجویز میشود. همچنین ممکن است برای بررسی دقیقتر آزمایش کلسترول، آنزیمهای کبدی و پرولاکتین و سدیم تجویز شود. اگر مقدار TSH بیشتر از حد طبیعی باشد نشان دهنده کم کاری تیروئید خواهد بود.
در بعضی موارد از تیروئید سونوگرافی میگیرند تا اندازه آن را بررسی کنند.
بعضی از داروها میتوانند با افزایش هورمون تیروئید، تیروئید را تنظیم کنند. این داروها شامل :
بهتر است برای هر بار مصرف لووتیروکسین، معده خالی شود. در حالت ایدهآل، هورمون را صبح مصرف کنید و یک ساعت قبل از خوردن یا مصرف داروهای دیگر صبر کنید.
در بعضی موارد نادر ممکن است بخشی از تیروئید در جراحی برداشته شود.
برخی از داروهای طبیعی برای کم کاری تیروئید پیشنهاد میشوند، اما مهم است که ابتدا با پزشک صحبت کنید، زیرا درمان کم کاری تیروئید بسیار حساس است و نیاز به دقت زیادی دارد.
سلنیوم در افراد مبتلا به مشکلات تیروئید مفید است. اما مصرف این مکمل حتما باید تحت نظر پزشک تجویز شود.
مقدار ویتامین D با بیماری تیروئیدیت هاشیموتو ارتباط دارد. بهتر است قبل از مصرف این مکمل آزمایش مربوط به ویتامین D داده شود.
برخی از افراد مبتلا به هیپوتیروئیدی ممکن است تغییراتی در روده کوچک داشته باشند. به همین دلیل توصیه میشود که حتما از این ویتامین استفاده کنند.
استفاده از زردچوبه و امگا 3 نیز در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید بسیار لازم و ضروری است.
اگر کم کاری تیروئید در دوران بارداری رخ دهد و کنترل نشود خطر سقط جنین، زایمان زودرس و افزایش فشارخون در دوران بارداری یا پره اکلامپسی را افزایش میدهد.