معرفی علائم و درمان عفونت معده

عفونت معده چیست

اسهال و استفراغ از علائم شایع عفونت معده هستند. در عفونت معده، معده و روده دچار تحریک و التهاب می‌شوند که این اغلب به دلیل عفونت‌های ویروسی و باکتریایی است.

علائم عفونت معده

علائم اصلی عفونت معده اسهال آبکی و استفراغ است. ممکن است درد معده، انقباضات، تب، تهوع و سردرد نیز داشته باشید. به دلیل اسهال و استفراغ ممکن است دچار کم آبی شوید. مراقب علائم کم آبی بدن مانند خشکی دهان و پوست، سرگیجه و تشنگی باشید. اگر هر یک از این علائم را داشتید به پزشک مراجعه کنید.

عفونت معده و کودکان

کودکان به سرعت دچار کم آبی می‌شوند، بنابراین اگر کودکتان دچار عفونت معده شد باید به دنبال علائم کم آبی مانند تشنگی، خشکی پوست و دهان وی باشید. نوزادان در این مواقع دچار تب شده و پوشک‌شان خشک است. 

کودکی که مبتلا به عفونت معده است باید تا زمان بهبودی و از بین رفتن علائم، استراحت کامل کند. قبل از مصرف هر نوع دارویی با پزشک مشورت کنید. معمولا برای کودکان کمتر از 5 سال داروهای کنترل کننده اسهال و استفراغ تجویز نمی‌شود. برای پیشگیری از ابتلا به روتاویروس که یکی از شایع‌ترین دلایل عفونت معده در کودکان است دو واکسن وجود دارد که می‌توانید درباره این‌ها با پزشک صحبت کنید.

چه چیزی منجر به عفونت معده می‌شود:

  1. تماس با فرد مبتلا به ویروس
  2. غذا یا آب آلوده
  3. نشستن دست‌ها پس از دستشویی یا تعویض پوشک

شایع‌ترین دلایل ابتلا به عفونت معده، ویروس است. این ویروس‌ها انواع مختلفی دارند. دو نوع اصلی این ویروس‌ها، روتاویروس و نوروویروس است. روتا ویروس شایع‌ترین دلیل جهانی اسهال در کودکان و نوزادان است. هم‌چنین نوروویروس از شایع‌ترین دلایل جهانی عفونت جدی معده و بیماری‌های مرتبط با غذا در ایالت متحده می‌باشد.

باکتری‌هایی مانند ای کلا و سالمونلا نیز می‌توانند منجر به عفونت معده شوند. سالمونلا و کمپیلوباکتر شایع‌ترین دلایل باکتریایی عفونت معده در ایالت متحده هستند که معمولا از طریق گوشت نپخته ماکیان و تخم مرغ منتقل می‌شوند. سالمونلا Salmonella هم‌چنین می‌تواند از طریق ماکیان زنده و خزندگانی که به عنوان حیوان خانگی نگهداری می‌شوند انتقال پیدا کنند.

شیگلا یکی دیگر از باکتری‌هایی است که معمولا در مراکز نگه‌داری وجود دارد. این باکتری معمولا از فردی به فرد دیگر انتشار پیدا کرده و از منابع معمول این عفونت غذاهای آلوده و آب آشامیدنی است. انگل‌ها نیز یکی دیگر از عوامل عفونت معده هستند اما شیوع ندارند. از طریق شنا در استخرهای آلوده یا نوشیدن آب آلوده ممکن است دچار ژیاردیا و کریپتواسپریدیوم شوید. راه‌های غیرمعمول دیگری نیز برای ابتلا به عفونت معده وجود دارد:

  1. وجود فلزات سنگین (مانند آرسنیک، کادمیوم، سرب، یا جیو ) در آبهای آشامیدنی
  2. خوردن مقدار زیادی از میوه‌های اسیدی مانند مرکبات و گوجه
  3. توکسین‌هایی که ممکن است در برخی غذاهای دریایی وجود داشته باشد
  4. داروهایی مانند آنتی بیوتیک، آنتی اسید، ملین‌ها و داروهای شیمی درمانی

تشخیص عفونت باکتریایی معده

بزرگسالانی که دچار عفونت باکتریایی می‌شوند در صورتیکه تا 5 روز علائم‌شان بهبود پیدا نکرد باید به پزشک مراجعه کنند. در صورت پایدار بودن علائم کودکان تا 2 روز، حتماٌ باید به پزشک مراجعه کرد. پزشک پس از پرسیدن شرح حال و بررسی علائم اگر به عفونت معده مشکوک شود ممکن است برای بررسی نوع باکتری از آزمایش مدفوع استفاده کند. 

درمان عفونت باکتریایی معده

معمولا عفونت‌های باکتریایی به طور خود به خود بهبود پیدا می‌کنند. از آنجایی که اسهال و استفراغ منجر به کم آبی بدن می‌شود بنابراین تامین آب بدن ضروری است، پس باید مقدار زیادی مایعات و به خصوص آب نوشید. اسهال و استفراغ هم‌چنین منجر به از دست رفتن موادمعدنی مورد نیاز بدن مانند سدیم، پتاسیم و کلسیم می‌شود.

خوردن سوپ و آب گوشت می‌تواند مایعات و مواد معدنی از دست رفته را جایگزین کنند. اگر فردی نتواند مایعات از دست رفته را جایگزین کند یا بدنش دچار کمبود شدید آب شده باشد باید به بیمارستان مراجعه کند و از طریق وریدی مایعات را دریافت کند. اگر عفونت باکتریایی معده بسیار شدید باشد پزشک آنتی بیوتیک تجویز می‌کند.

درمان خانگی عفونت معده

بطور کلی افراد می‌توانند عفونت‌های باکتریایی را در خانه نیز درمان کنند:

  1. استراحت مطلق
  2. نوشیدن مقدار کافی آب
  3. مصرف مرتب مقدار اندکی از غذاهای حاوی مواد معدنی
  4. اجتناب از مصرف لبنیات، غذاهای غنی از فیبر و میوه
  5. اجتناب از مصرف نوشیدنی‌های ورزشی یا نوشیدنی‌های غنی از شکر

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322349.php
  2. https://www.webmd.com/digestive-disorders/gastroenteritis#1

اشتراک گذاری:

مهتاب عیوضی

مهتاب عیوضی

کارشناس ارشد میکروبیولوژی از دانشگاه تهران
بورسیه دکتری ایمونولوژی از دانشگاه ملبورن
از جمله اهدافم، افزایش آگاهی و دانش مردم سرزمینم می‌باشد.

I have received the bachelor and master degree in microbiology at the University of Tehran.
I have been offered the Melbourne Research Scholarship for the PhD program in immunology.
Raising awareness among my people is my goal.