تنگی دریچه آئورت قلب چیست و چطور آن درمان را کنیم

تنگی دریچه آئورت چیست

دریچه آئورت یکی از چهار دریچه‌ای است که در قلب وجود دارد. این دریچه باید کاملا باز شود تا خون بتواند به درون شاهرگی که خون را به تمام بدن منتقل می‌نماید سرازیر گردد. اگر فردی به تنگی دریچه آئورت، که معمولا به عنوان تنگی آئورت شناخته می‌شود مبتلا شود، دریچه آئورتش به خوبی باز نخواهد شد.

هر روز حدود 2000 گالن خون از طریق قلب به درون بدن جریان می‌یابد، اما بدن کسانی که دچار تنگی دریچه آئورت هستند در انتقال این مقدار خون با مشکل مواجه می‌شود. تنگی آئورت یکی از شایع‌ترین و جدی‌ترین مشکلات روی داده برای دریچه آئورت است که به معنای تنگ و محدود شدن دریچه آئورت می‌باشد.

تنگی آئورت، انتقال جریان خون از بطن چپ به آئورت را محدود نموده و هم‌چنین ممکن است باعث بروز فشار در دهلیز سمت چپ شود. اگر چه بعضی از افراد مبتلا به تنگی آئورت بر اثر نقص مادرزادی قلب که دریچه آئورت 2 لتی نامیده می‌شود به این بیماری مبتلا می‌شوند، لکن این بیماری معمولا با افزایش سن، به علت نوسان مقدار کلسیم یا ایراد آسیب شدید به این دریچه روی می‌دهد.

در واقع تنگی آئورت هنگامی رخ می‌دهد که دریچه آئورت محدود و باریک شود. این محدودیت و تنگی باعث می‌شود که دریچه به طور کامل باز نشده و جریان خون نتواند به خوبی از قلب به شریان اصلی که خون را به تمام بدن می‌رساند، منتقل شود.

هنگامی که خون به خوبی از طریق دریچه آئورت منتقل نشود، قلب شما باید تندتر و شدیدتر کار کند تا بتواند این خون را به بدن منتقل نماید. در نهایت، این کار اضافی برای پمپاژ خون می‌تواند قلب را ضعیف کند. تنگی آئورت می‌تواند به این معنی باشد که دیواره دریچه ضخیم‌تر و خشک‌تر شده و بنابراین با هر تپش، خون کمتری را از خود عبور می‌دهد.

علل بروز تنگی دریچه آئورت

1- نقص مادرزادی قلب

دریچه آئورت از سه قسمت مثلثی تشکیل شده که پره نام دارند. بعضی از کودکان به طور مادرزادی با دریچه آئورتی متولد می‌شوند که فقط دو پره دارد. بعضی‌ها نیز با یک یا چهار پره متولد می‌شوند که البته نادر است. این نقص تا زمانی که آن‌ها به سنین بزرگسالی برسند، باعث بروز هیچگونه مشکلی نمی‌شود، اما پس از رسیدن به بلوغ، تنگی دریچه آئورت برای‌شان مشکل‌ساز خواهد بود.

2- افزایش کلسیم موجود در دریچه

با افزایش سن، ممکن است کلسیم در جداره دریچه آئورت رسوب کند. کلسیم نوعی ماده معدنی است که در خون شما وجود دارد. بنابراین با پمپاژ مکرر خون از طریق این دریچه، کلسیم می‌تواند در آن رسوب نماید. این رسوبات ممکن است هیچوقت سبب بروز مشکلی نشوند اما در برخی افراد و یا کسانی که دارای آئورت غیرطبیعی هستند مشکل‌ساز خواهند بود.

ابتلا به تنگی دریچه آئورت به دلیل رسوب کلسیم معمولا پس از 70 سالگی یا 80 سالگی رخ می‌دهد.

3- تب روماتیسمی

تب روماتیسمی ممکن است سبب ایجاد بافت اسکار در دریچه آئورت شود. این بافت‌های اسکار می‌توانند سبب تنگی دریچه و بروز مشکل در آن شوند. علاوه بر این، این بافت می‌تواند به همراه رسوب کلسیم باعث ایجاد مشکلات عدیده‌ای در آئورت شود. هم‌چنین برخی عفونت‌های داخلی، بیماری‌های مزمن کلیه و پرتودرمانی سینه نیز می‌توانند سبب بروز این بیماری شوند.

علائم و نشانه‌های تنگی دریچه آئورت

  • نفس نفس زدن
  • درد قفسه سینه، احساس فشار یا تنگی در ناحیه قفسه سینه
  • غش یا سنکوب
  • احساس سنگینی در قلب، تپش‌های شدید، و ضربان سریع
  • کاهش سطح فعالیت یا کاهش توانایی فرد در انجام فعالیت‌های عادی که نیاز به قدرت بدنی زیادی دارند
  • سوفل قلب

علائم تنگی دریچه آئورت در نوزادان

نوزادان و کودکان مبتلا به تنگی آئورت به علت نقص مادرزادی ممکن است علائم زیر را نشان دهند:

نحوه تشخیص تنگی دریچه آئورت

تنگی دریچه آئورت چه مشکلاتی را برای بدن ایجاد می‌کند؟

این بیماری می‌تواند عواقب زیر را در پی داشته باشد:

  • نارسایی قلبی
  • سکته مغزی
  • لخته شدن خون
  • خون‌ریزی
  • عفونت‌هایی که بر روی قلب تاثیر می‌گذارند
  • مرگ

درمان بیماری تنگی دریچه آئورت

اگر نشانه خاصی نداشتید، پزشک قطعا ریتم قلبی شما را مورد بررسی قرار داده و احتمالا جراحی نخواهید داشت. اما اگر علائم ذکر شده در بالا وجود داشت، به احتمال زیاد نیاز به تعویض دریچه دارید. جایگزینی دریچه می‌تواند با عمل جراحی قلب باز یا یک جراحی کمتر تهاجمی انجام شود.

برای بعضی از جوانان و یا زنان باردار ممکن است از جراحی دیگری به نام  انجیوپلاستی توسط بالون استفاده شود تا بتوان دریچه را باز نگاه داشت. اگر پس از شروع علائم، دریچه آئورت خود را تعویض نکنید، ممکن است علائم بیشتری را تجربه نموده یا دچار نارسایی قلبی شوید.

توصیه‌های لازم برای افراد مبتلا به بیماری تنگی دریچه آئورت

  1. ترک سیگار و دور شدن از هر گونه دود
  2. داشتن یک رژیم غذایی سالم و مصرف کمتر سدیم
  3. داشتن فعالیت‌های مناسب. بهتر است که افراد مبتلا به این بیماری از پزشک خود سوال کنند که چه نوع ورزشی در چه سطحی برای‌شان مناسب است.
  4. وزن کم کنید و وزن‌تان را در محدوده سالمی نگاه دارید.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

منابع:

  1. https://www.heart.org/en/health-topics/heart-valve-problems-and-disease/heart-valve-problems-and-causes/problem-aortic-valve-stenosis
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aortic-stenosis/symptoms-causes/syc-20353139
  3. https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw179837
  4. https://www.cardiosmart.org/Heart-Conditions/Aortic-Valve-Stenosis
  5. https://www.webmd.com/heart-disease/aortic-valve-stenosis#1
  6. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=aortic-stenosis-90-P01765
  7. https://medlineplus.gov/ency/article/000178.htm

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط
سهیلا دوست‌پژوه

سهیلا دوست‌پژوه

علاقه مند به ترجمه و تالیف و نویسندگی